Εφιαλτική η νύχτα στη Σαντορίνη: Δίχως τέλος η σεισμική δραστηριότητα – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Τα ξημερώματα, μέσα σε διάστημα μόλις πέντε λεπτών, καταγράφηκαν δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Νύχτα αγωνίας ήταν η χθεσινή για τους κατοίκους της Σαντορίνης, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο «χορό» των Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, την ώρα που χιλιάδες πολίτες επιλέγουν την απομάκρυνσή τους από το νησί, μέχρι την εκτόνωση του φαινομένου.

Τα ξημερώματα, μέσα σε διάστημα μόλις πέντε λεπτών, καταγράφηκαν δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σεισμός των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:16 με επίκεντρο 18 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χλμ.

Ο δεύτερος μεγέθους 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:21 με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,8 χλμ.

Νωρίτερα, από τα μεσάνυχτα μέχρι και λίγο μετά τη 1:00, καταγράφηκαν έξι δονήσεις, με τη μικρότερη στα 3 Ρίχτερ και τη μεγαλύτερη στα 3,7 Ρίχτερ. Η δόνηση των 3,7 Ρίχτερ (01:00) είχε επίκεντρο 14 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης και εστιακό βάθος στα 7 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Σαντορίνη

Την ίδια ώρα, σε γενική επιφυλακή είναι η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Σήμερα το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» έφτασε στη Σαντορίνη προκειμένου να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 51 πυροσβέστες και εννέα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με δύο drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Δυνάμεις, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες έχουν σταλεί επίσης σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη ενώ στη Νάξο είναι σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.

«Από την 1η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 73 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ»
Μπορεί η ανησυχία στο νησί να είναι διάχυτη, ωστόσο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή, έκανε λόγο για «σχετική σταθεροποίηση».

«Θα μπορούσε να είναι και καλό σημάδι. Υπάρχει η περίπτωση να έχουμε το καλό σενάριο της σμηνοσειράς», σημείωσε, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Αιθοπίας με 256 σεισμούς που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο. Ο επιστήμονας εξήγησε πως η έντονη περίοδος ήταν από Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο και εκεί μόνο δύο σεισμοί είχαν περάσει το μέγεθος του 5, ένας 5,2 και ένας 5,7 Ρίχτερ.

«Το ενδιαφέρον με την περίπτωση της Αιθιοπίας ήταν και ότι η ακολουθία αυτή ήταν κοντά σε δύο ηφαίστεια», πρόσθεσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και τόνισε: «Έχουν καταγραφεί 440 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου και 73 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καραστάθης ζήτησε «να περιμένουμε 1-2 ημέρες και τα νέα δεδομένα από τους σεισμογράφους που τοποθετήσαμε. Δεν είναι ιδιαίτερα μικρή η πιθανότητα να πάμε με το πρώτο σενάριο (σ.σ. της σμηνοσειράς)».

Ερωτηθείς, δε, αν ο ίδιος θα έμενε στη Σαντορίνη, απάντησε «εγώ ενδεχομένως να παρέμενα γιατί οι αποστάσεις από τα επίκεντρα είναι σε καλή απόσταση από το νησί».

Πηγή: newsbreak.gr 

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ