Συνεχίζεται η αγωνία για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο νότιο Αιγαίο, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού, Σαντορίνης και Ανάφης, με τους κατοίκους να ξαγρυπνούν άλλο ένα βράδυ από το συνεχές ταρακούνημα.
Σεισμοί κοντά σε Ανάφη και Αστυπάλαια
Η σεισμική ακολουθία παραμένει σταθερά πυκνή και το μπαράζ δονήσεων συνεχίζεται ακάθεκτα. Και σήμερα, Πέμπτη 6/2, νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των Κυκλάδων, ενώ άγνωστο παραμένει για το τι μέλλει γενέσθαι. Συγκεκριμένα, με έξι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Στο μεταξύ, έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, με αποκορύφωμα τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στις 21:03. Ο κρατικός μηχανισμός και οι άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού. Παράλληλα, το ΕΚΠΑ προειδοποιεί ότι ο κύριος σεισμός ενδέχεται να μην έχει ακόμη εκδηλωθεί.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από τη Σαντορίνη με πλοία και αεροπλάνα. Οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι που άφησαν τις δουλειές τους, φοβούμενοι ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 11.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί. Από την Τρίτη (04/02), προστίθενται συνεχώς νέα έκτακτα δρομολόγια αεροπορικά και ακτοπλοϊκά προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση. Κλειστά παραμείνουν και τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9). Οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να παρακολουθούν εκτενώς το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, φαινόμενο, αναζητώντας απαντήσεις για το αν επίκειται κάποιος μεγαλύτερος σεισμός ή πόσο θα διαρκέσει η συνεχής σεισμική αυτή δραστηριότητα.
Tα σημεία υψηλής επικινδυνότητας για κατολισθήσεις
Τα επικίνδυνα σημεία όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολισθήσεων είναι στον Αθηνιό, στον Παλιό Λιμένα, στην παραλία Αμμούδι, την Αρμένη και τη Θηρασιά.
Ένα από τα σημεία που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας είναι το λιμάνι Αθηνιού – Φήρα. Ο τόπος αυτός δέχεται πάνω από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται κάποια έργα μείωσης κινδύνου αλλά χρειάζονται δράσεις μείωσης της έκθεσης των επισκεπτών
Στον Παλιό Λιμένα υπάρχει τεράστιος εξίσου κίνδυνος κατολισθήσεων, σημαντικό ρόλο παίζει η μεγάλη κλίση στο έδαφος
Άλλη μια περιοχή υψηλής επικινδυνότητας είναι η Αρμένη, κάτω από την Οία. Ήδη καταγράφονται έντονα κατολισθητικά φαινόμενα καθώς υπάρχουν στην περιοχή μεγάλες κλίσεις.
Και στο σημείο κάτω από την Οία υπάρχει και το Αμμούδι, υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, όπου καταγράφεται άναρχη οικιστική ανάπτυξη
Τέλος, στη Θηρασιά είχε προηγηθεί κατολίσθηση τον Απρίλιο του 2024 αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί έργα για την προστασία κατοικών και επισκεπτών.
Πηγή: newsbreak.gr