Βιομηχανία, καύσιμα, ενέργεια, τρόφιμα, τεχνολογία κ.ά. βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή του «πυρός
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Το στοίχημα της εξωστρέφειας θεωρείται δύσκολο, αλλά και… διαρκές για την ελληνική αγορά. Οι εξαγωγές των επιχειρήσεων ή και γενικότερα η διεθνής παρουσία μεγάλων ομίλων αποτελούν πάντα έναν κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας οι προβληματισμοί είναι έντονοι αυτή την εποχή και προκύπτουν, κυρίως από το γεγονός ότι το εμπορικό έλλειμα εκτινάσσεται στα ύψη.
Μια ισχυρή «αντίρροπη δύναμη» – απέναντι στο αρνητικό ισοζύγιο- δημιουργείται, ωστόσο, από μια εγχώρια επιχειρηματική «dream team».
Από leaders σε κλάδους αιχμής, οι οποίοι συνθέτουν μια άτυπη «Εθνική Ελλάδας» στο τερέν της εξωστρέφειας.
«Παίκτες» που πρωταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο, προερχόμενοι από τους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας σε διάφορα πεδία της, των τροφίμων, της τεχνολογίας και όχι μόνο. Η συμβολή δε, του συνόλου της ναυτιλίας, περιλαμβάνει δεκάδες ομίλους και αποτελεί, ουσιαστικά, ένα ξεχωριστό κεφάλαια για την ελληνική οικονομία.
Στο ρεπορτάζ της «DEALnews» καταγράφονται άλλωστε κάποιες από τις χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς να είναι οι μόνες…
Κυρίαρχη θέση κατέχει στον «χάρτη» της ελληνικής εξωστρέφειας η Metlen Energy & Metals, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, μια βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία με δυναμική παρουσία και στις 5 ηπείρους, σε περισσότερες από 30 χώρες, με δύο επιχειρηματικούς Κλάδους, Ενέργειας και Μεταλλουργίας, και κύκλο εργασιών που έχει υπερβεί μέσα στα τελευταία χρόνια το φράγμα των 6 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας στα πιο πρόσφατα αποτελέσματά της ρεκόρ κερδοφορίας.
Η Metlen τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαίο και ολοκληρωμένο «πράσινο» utility, με διεθνή παρουσία, ενώ καθιερώνεται ως σημείο αναφοράς της ανταγωνιστικής «πράσινης» μεταλλουργίας σε ευρωπαϊκό τοπίο.
Διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών) και αποθήκευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, της τάξεως των 8,5 GW, μεταξυ άλλων, και πρόσφατα ανακοίνωσε την επένδυση των 295,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας, αλλά και Γαλλίου (για όλη την Ευρώπη).
Έργο το οποίο ενισχύει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά, εδραιώνοντας τον ρόλο της Metlen για την εξασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για τη σύγχρονη βιομηχανία.
Στον επίσης νευραλγικό τομέα των καυσίμων -και της ενέργειας, ταυτόχρονα- με δυναμική παρουσία στις ΑΠΕ και τη διαχείριση απορριμάτων, η Motor Oil με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιάννη Β.Βαρδινογιάννη, πέτυχε έσοδα-ρεκόρ ύψους 16,63 δισ. ευρώ στη χρήση του 2022 (σ.σ. 13,31 δισ. ευρώ το 2023, με σημαντική αύξηση το 2024, εν αναμονή της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων) και τρέχει επενδυτικό πλάνο 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για τη μετάβαση στη νέα εποχή της.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ελληνικό – πολυεθνικό όμιλο με περισσότερες από 100 εταιρείες, ο οποίος ιδρύθηκε το 1972 και εμφανίζει μια αναλογία εσόδων από το εξωτερικό στα επίπεδα ενός ποσοστού 75%-80% ή και περισσότερο, έναντι του υπολοίπου των προερχομένων από την Ελλάδα!
Στην «εμπροσθοφυλακή» της ελληνικής οικονομίας τοποθετείται και ο όμιλος του Δημήτρη Κοπελούζου, με σειρά στρατηγικών επενδύσεων και διεθνών deals ιδιαίτερου μεγέθους στο ενεργητικό του, με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ωρίμανση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου με budget που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 4,2 δισ. ευρώ.
Τα δε αιολικά και ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο θα απαιτήσουν επενδύσεις έως και 8 δισ. ευρώ και ο ελληνικός όμιλος στοχεύει σε μια διεθνή κοινοπραξία εταιρειών για την ανάπτυξή τους.
Γιαούρτια και ασανσέρ, αλλά και… οπλικά συστήματα!
Ο εξαγωγικός οίστρος των Ελλήνων βιομηχάνων περιλαμβάνει από γιαούρτια, μέχρι… ασανσέρ, αλουμίνιο και όπλα. Στο «βαρύ πυροβολικό» της βιομηχανίας τροφίμων, ανήκουν και οι γαλακτοβιομηχανίες, όπως οι αμιγώς ελληνικές Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης) και η εισηγμένη Κρι Κρι (Παναγιώτης Τσινάβος) με τζίρο 600 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα και 250 εκατ. ευρώ, με εξαγωγές σε δεκάδες κράτη (σ.σ. η ΦΑΓΕ έχει μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο και η ΔΕΛΤΑ ανήκει στο fund CVC).
«El Dorado» για τον κλάδο αποτελούν οι αγορές του ελληνικού γιαουρτιού κασι της φέτας, με αθροιστική αξία άνω των 5 δισ. ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Η ελληνική βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων από το Κιλκίς Kleemann (οικογένεια Κουκούντζου) αναπτύσσει τις πωλήσεις της σε 100 χώρες. Φτιάχνει, εν ολίγοις, ανανσέρ για τον… μισό πλανήτη. Και έχει αναλάβει έργα σε όλον τον κόσμο, από το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ, στην Ισλανδία, μέχρι projects σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στη Νορβηγία, στη μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης στον κόσμο στη Σαουδική Αραβία, στο MaryRose Museum στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εκθεσιακό κέντρο των Ferrari και Maserati στο Σίδνεϊ.
Το ιλιγγιώδες 95+% επί της παραγωγής του φτάνουν οι εξαγωγές του θεσσαλικού ομίλου κατασκευής συστημάτων αλουμινίου Cosmos Aluminium (Ξενοφών Καντώνιας και υιοί), με τζίρο 230 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα εξωστρεφής στον ίδιο κλάδο και η Alumil (Γιώργος Μυλωνάς), με 12 σύγχρονα εργοστάσια σε 6 ευρωπαϊκές χώρες και στη Βόρεια Αφρική και πωλήσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ.
Εκ των leaders στον τομέα του αλουμινίου και η έταιρη θεσσαλική Exalco (Βιοκαρπέτ) της οικογένειας Καντώνια, με εξαγωγές σε 5 ηπείρους στο ύψος του 75%, με ενοποιημένα έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Απόλυτος ηγέτης της αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα της κατασκευής δίκυαλων συστήματων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης η ΤΗΕΟΝ International (Κριστιάν Χατζημηνάς), με πωλήσεις στο εξωτερικο κοντά στο 97%, σε 68 χώρες, εισηγμένη στην Ολλανδία, συνεργάζεται με τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις του πλανήτη, καθώς έχει υπογράψει συμβόλαια με τον γερμανικό στρατό και το σώμα πεζοναυτών των ΗΠΑ, με έσοδα και νέες παραγγελίες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (το ανεκτέλεστο της υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ).
Εξαγωγή τεχνολογίας ως την… Καραϊβική
Η τεχνολογία και ιδιαίτερα ο κλάδος της πληροφορικής γνωρίζουν τεράστια άνθιση στα χρόνια του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, ωστόσο οι πιο εξωστρεφείς εκ των ομίλων εμφανίζουν θεαματικές επιδόσεις και εκτός των συνόρων.
Από τους leaders οι οποίοι… εξάγουν τεχνογνωσία θεωρείται η θυγατρική του ομίλου Quest (Θεόδωρος Φέσσας), η Uni Systems, με έσοδα 214 εκατ. ευρώ στην τελευταία ετήσια χρήση, εκ των οποίων το 50% αφορά διεθνείς συνεργασίες, με 5 θυγατρικές στην Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ρουμανία, Λουξεμβούργο) και πολλά έργα για την Ε.Ε.
Ηγετική θέση κατέχει στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα η ελληνική εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Profile (Χαράλαμπος Στασινόπουλος), με εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, με 10 γραφεία σε μεγάλα οικονομικά κέντρα (σε Λονδίνο, Παρίσι, Ντουμπάι, Στοκχόλμη, Όσλο, Σιγκαπούρη, Μαϊάμι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία) και συμβόλαια συνεργασίες με ξένες τράπεζες και funds, από την Άπω Ανατολή μέχρι την… Καραϊβική.
Διεθνοποιημένη και η Space Hellas (Σπύρος Μανωλόπουλος), επίσης μέλος της Κύριας Αγοράς του ΧΑ, με παρουσία σε Γερμανία, Κύπρο, Ιορδανία, Σερβία, Μάλτα, Ολλανδία και τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, μέσω των οποίων εξυπηρεί πολύ μεγάλους οργανισμούς, σε περισσότερες από 150 χώρες!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 31/1/2025)