2,9 εκ. για αυτοπροσωπογραφία του Warhol που φορά περούκα
Μία αυτοπροσωπογραφία του Andy Warhol, που φορά μία περούκα, πουλήθηκε αντί 2,9 εκατ. στερλινών (4,98 εκατ. δολαρίων) σε δημοπρασία του οίκου Phillips στο Λονδίνο, με την οποία έκλεισε η εαρινή σεζόν δημοπρασιών στην Ευρώπη.
Οι δημοπρασίες σύγχρονης τέχνης των Phillips, Sotheby’s και Christie’s στη βρετανική πρωτεύουσα συγκέντρωσαν συνολικά έσοδα 202,4 εκατ. στερλινών, δηλαδή αυξημένα κατά 28% σε σχέση με τις αντίστοιχες βραδιές του προηγούμενου έτους. Νέοι αγοραστές από την Κίνα και τις άλλες διεθνείς αγορές ενισχύουν τις τιμές για τους μεταπολεμικούς και σύγχρονους καλλιτέχνες, καθώς τα έργα αυτά αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερο σαν καλές επενδύσεις.
Η Phillips είναι ένας οίκος δημοπρασιών – μπουτίκ, που ανήκει στο ρωσικό όμιλο πολυτελών ειδών Mercury Group. Η δική του δημοπρασία ήταν η μικρότερη ανάμεσα σε αυτές των τριών οίκων. Συγκεκριμένα, παρουσίασε 27 έργα, εκ των οποίων βρήκαν αγοραστή τα 23, συγκεντρώνοντας το συνολικό ποσό των 9,9 εκατ. στερλινών. Πρόκειται για ποσό μειωμένο κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του 2013, αλλά και μικρότερο από εκείνο που συγκέντρωσε ο οίκος Christie’s, μία ημέρα νωρίτερα, πουλώντας έναν και μόνο πίνακα του Francis Bacon.
Η βραδιά του Phillips ξεκίνησε με ενθουσιασμό, καθώς ένας αφηρημένος πίνακας του David Ostrowski, ο “F (Gee Vaucher)”, χρονολογίας 2012, πουλήθηκε αντί 170.500 στερλινών, έναντι εκτίμησης 50.000 στερλινών.
Ο 33χρονος Γερμανός καλλιτέχνης αναδείχθηκε στο νέο “it” boy της σκηνής της σύγχρονης τέχνης, καθώς εμφανίστηκε και στις τρεις δημοπρασίες του Λονδίνου, με τα έργα του να προσελκύουν αρκετές προσφορές. Με πάνω από 12 υποψήφιους αγοραστές, το έργο του Ostrowski σημείωσε νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη.
Ένας άλλος αφηρημένος πίνακας του 2012, το “Boys Don’t Cry”, του 25χρονου Lucien Smith, πουλήθηκε αντί 116.500 στερλίνες, προσελκύοντας προσφορές από οκτώ ενδιαφερόμενους αγοραστές, οι οποίοι ώθησαν την τιμή του αρκετά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 60.000 στερλίνων.
Όμως, οι προσφορές για τους καθιερωμένους καλλιτέχνες ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις. Το “My Life as a Weapon”, του Richard Prince, που απεικονίζει ένα αστείο για το γάμο, πάνω σε ένα φόντο έντονου χρώματος, πουλήθηκε αντί 680.500 στερλινών.
Όσο για το πορτρέτο του Warhol, το έργο του 1986 πουλήθηκε μέσα στο εύρος της εκτίμησής του, στα 2,5 με 3,5 εκατ. στερλίνες.