Εθνική Τράπεζα: Πρωταγωνιστής στις χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ με στόχο μερίδιο άνω του 30%

Oι επενδύσεις σε ΑΠΕ έως το 2030 θα ανέλθουν σε 15-20 δισ. ευρώ, με το 50% αυτών να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό

Η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει να διατηρήσει ηγετική θέση στις χρηματοδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τα επόμενα χρόνια, στοχεύοντας σε μερίδιο άνω του 30%.

Ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Βασίλης Καραμούζης, τόνισε τη σημασία του τραπεζικού τομέα στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, καθώς οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έως το 2030 θα ανέλθουν σε 15-20 δισ. ευρώ, με το 50% αυτών να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό.

Η Εθνική Τράπεζα, με χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων ΑΠΕ ύψους 3 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις το 2023, στοχεύει να διατηρήσει το ηγετικό της μερίδιο άνω του 30% στην αγορά ενέργειας.

Η τράπεζα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα έργων ΑΠΕ, από μικρά έργα και ενεργειακές κοινότητες μέχρι μεγάλα πάρκα, όπως τα 3 έργα από τα οποία θα αγοράζει ενέργεια η Amazon.

Η Εθνική Τράπεζα έχει απορροφήσει το 80% των συμφωνιών της ΕΙΒ στο πλαίσιο του προγράμματος Green Investments στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα έχει εκδώσει πράσινα ομόλογα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η συνολική έκθεση της τράπεζας στον ενεργειακό τομέα ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, με 4,5 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις και 1,5 δισ. ευρώ σε εγγυητικές.

Η ΕΤΕ συνεργάζεται με όλους τους μεγάλους ομίλους του κλάδου, όπως ΔΕΗ, METLEN, MOTOR OIL, HELLENIQ ENERGY, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Εκτός από τις ΑΠΕ, η τράπεζα χρηματοδοτεί έργα διασυνδέσεων, μεταφοράς ενέργειας και δεδομένων, καθώς και έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Η ΕΤΕ υπέγραψε δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση του πρώτου έργου αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Επιπλέον, η τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU και τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου CCGT στην Αλεξανδρούπολη.

Η ΕΤΕ έχει επίσης χρηματοδοτήσει διασυνοριακές και εγχώριες διασυνδέσεις καλωδίων, όπως το East Med Corridor.

Τέλος, η τράπεζα έχει συντονίσει και υλοποιήσει την πρώτη συναλλαγή στην Ελλάδα με τη μορφή του Islamic Finance.

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για παραγωγούς και καταναλωτές ενέργειας

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) παρουσίασε ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό προϊόν, το Energy Baseload Swap (EBS), που στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής αγοράς. Το νέο προϊόν προσφέρει τη δυνατότητα σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και μεγάλους καταναλωτές ρεύματος να σταθεροποιήσουν το ενεργειακό τους κόστος ή έσοδο για μια περίοδο έως και 10 ετών.

Το EBS αποτελεί μια διμερή χρηματοοικονομική σύμβαση μεταξύ της επιχείρησης και της ΕΤΕ. Για τους παραγωγούς ΑΠΕ, αυτό σημαίνει εξασφάλιση σταθερής ταρίφας για την παραγόμενη ενέργεια, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην υλοποίηση επενδύσεων και να εξασφαλίσουν ευκολότερα χρηματοδότηση, καθώς μειώνεται το ρίσκο της επένδυσης.

Το 10ετές προϊόν για τους παραγωγούς προσφέρεται στην περιοχή των 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξασφαλίζοντας σταθερά έσοδα ακόμα και απέναντι στον κίνδυνο των περικοπών ενέργειας. Παράλληλα, έχει ήδη συναφθεί η πρώτη σύμβαση με καταναλωτή από τον ξενοδοχειακό τομέα, με 3ετή διάρκεια και σταθερή τιμή ρεύματος στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το EBS αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής αγοράς, καθώς προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε παραγωγούς και καταναλωτές. Η ΕΤΕ, με αυτό το νέο προϊόν, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για τη στήριξη της ανάπτυξης των ΑΠΕ και τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη ενεργειακή οικονομία.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ