Πονοκέφαλος στο Μαξίμου λόγω αντιρρησιών από στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Προς άγραν ευρωπαϊκών συμμαχιών κινείται η δικομματική, εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για το χρέος της χώρας, που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, με τις ανησυχίες του πρωθυπουργικού επιτελείου στραμμένες προς το συγκυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, όπου οι διαφοροποιήσεις αρκετών κορυφαίων στελεχών του προκαλούν πονοκεφάλους… διαρκείας.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην σαραντάλεπτη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη Τετάρτη, και έχοντας δίπλα του τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, προσπάθησε να πείσει την καγκελάριο περί της ορθότητας των ελληνικών απόψεων περί χρέους, αλλά και να μετριάσει την επιμονή της επί των μεταρρυθμίσεων και την σκληρή γραμμή που κρατά όσον αφορά γενικότερα την σκληρή δημοσιονομική πολιτική -που επιθυμεί άλλωστε να εφαρμόσει σε όλη την ευρωζώνη.
Στήριξη από Γιουνκέρ, συμμαχία με Ιταλία
Ο κ. Σαμαράς προσβλέπει και στη στήριξη του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλον Γιουνκέρ, με τον οποίο άλλωστε διατηρεί άριστες σχέσεις, τόσο στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος όσο και στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο.
Η χθεσινή δίωρη συνάντηση στη Φλωρεντία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι προσβλέπει σε μία ακόμη συμμαχία εντός του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Στο Μαξίμου σημειώνουν με νόημα ότι Σαμαράς και Ρέντσι «έχουν κοινή γραμμή έναντι των πολιτικών λιτότητας και χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας». Έχουν επίσης κοινά συμφέροντα σε σχέση με τον αγωγό ΤΑΡ και -το πιο σημαντικό- αν το χρονοδιάγραμμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους τηρηθεί, οι όποιες διεργασίες θα συμπέσουν με την Ιταλική προεδρία.
Προβληματίζουν οι διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, οι συνεχείς διαφοροποιήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμη και για εκείνες που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή, προκαλούν εκνευρισμό σε πολλά στελέχη και υπουργούς τής ΝΔ.
Το κλίμα επιβαρύνεται και από τη γνωστή κόντρα Καρμανλικών – Παπανδρεϊκών, είτε για την ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα του 2009 είτε για τη στάση του κ. Παπανδρέου στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας όταν αυτός ήταν αντιπολίτευση το 2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έγινε αποδέκτης της ενόχλησης του πρωθυπουργού.
Κόντρας συνέχεια
Ωστόσο, η κόντρα μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τις απολύσεις, θα έχει συνέχεια, όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση θα έχει σημαντικό πρόβλημα, εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να ακολουθήσει δικές του πολιτικές γραμμές -ειδικά πάνω σε θέματα τα οποία έχουν περάσει και έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης έναντι ειλημμένων αποφάσεων και για ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις.