Οι 12 κλάδοι που «φέρνουν» deals άνω των 5,5 δισ. €

Το «δυνατό» lead-in για τον Φεβρουάριο, από το… καλό ποδαρικό του Ιανουαρίου για το 2025 - Τα πρόσωπα, οι εταιρείες και οι διαδοχικές «χρυσές» συναλλαγές

Στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων «πεδία» αιχμής για την εγχώρια αγορά από την υγεία, τα τρόφιμα και τα σούπερ μάρκετ, την πληροφορική και την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και τα ακίνητα, μέχρι τις τράπεζες, τις ασφαλίσεις, τη φαρμακοβιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, την ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων και τις ταχυμεταφορές

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Ενα «δυνατό» lead-in εξασφαλίζουν για τον Φεβρουάριο, αλλά και για το υπόλοιπο της χρονιάς οι επιχειρηματικές συμφωνίες κάθε μεγέθους οι οποίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2025 και διαδέχονταν η μία την άλλη. Τα πρώτα deals -κυρίως για εξαγορές εταιριών ή ομίλων- έφτασαν σε διψήφιο αριθμό (20) σε διάστημα… 31 ημερών και μαζί με αυτά που έρχονται τους επόμενους μήνες αφορούν τους περισσότερους από τους κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον 12: από την υγεία, τα τρόφιμα και τα σούπερ μάρκετ, την πληροφορική και την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και τα ακίνητα, μέχρι τις τράπεζες, τις ασφαλίσεις, τη φαρμακοβιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, την ενέργεια, τις ταχυμεταφορές και τη διαχείριση απορριμμάτων (με τη ναυτιλία να αποτελεί σταθερά ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο).

Αθροιστικά άλλαξαν ή θα αλλάξουν χέρια, έπειτα από τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών και την ολοκλήρωση όλων των συμφωνιών, ποσά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, με πολλά «βαριά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν να δίνουν εμφατικό «παρών».
Ορισμένες από αυτές προϋπήρχαν, όμως πήραν και την απαραίτητη «σφραγίδα», διότι κάποιες φορές κάτι μπορεί να μην πάει καλά…

Την αισιοδοξία, δε, για τις εξελίξεις του έτους ενισχύει το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σε εκκρεμότητα (και στην τελική τους ευθεία, θεωρητικά) ορισμένες μεγάλες συναλλαγές που μπορεί να ανεβάσουν τον πήχη πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ σε αυτή τη φάση, ενώ σχεδόν πάντα προκύπτουν και οι εκπλήξεις από τα λεγόμενα «αχαρτογράφητα deals».

Στον αντίποδα, έγινε γνωστό ότι «χαλάει» ένα μέχρι πρότινος σίγουρο deal, καθώς δεν προχώρησε η εξαγορά της Axel Accessories από τον Ομιλο Intrafashion (Pink Woman) στον κλάδο της μόδας, όπως αναφέρθηκε σε κοινή ανακοίνωση (29/1).

Από τα deals που βρίσκονται «σε αναμονή» ξεχωρίζει η υπόθεση της Nova, η οποία είναι υπό πώληση από την BC Partners (Νίκος Σταθόπουλος), με τιμή εκκίνησης το 1,5 δισ. ευρώ. Η είσοδος της αραβικής Aqua Bridge στον όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών Avramar, με τη διαδικασία να είναι σε εξέλιξη, θα αποφέρει ουσιαστικά τη διαχείριση ενός χρέους ύψους μισού δισ. ευρώ, πέρα από το restart της εταιρίας. Αν προχωρήσει η πώληση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με ενδιαφερόμενο την Μασούτης, το τίμημα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί έως τα 180-200 εκατ. ευρώ.

Τα προηγούμενα 24ωρα «άνοιξε» και το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποεπένδυσης από το CVC (Αλεξ Φωτακίδης), με την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς να «φλερτάρουν» με ένα asset 380 εκατ. ευρώ (το CVC έχει καταβάλει 255 εκατ. ευρώ και οφείλει άλλα 125 εκατ. ευρώ).

Αν δε πουληθεί -με βάση τους όρους- έως 30/10/2025 μετά το αρχικό 20% και το υπόλοιπο 80% της ACS, θυγατρικής του Ομίλου Quest στις ταχυμεταφορές, στην GLS, το συνολικό ύψος της συναλλαγής θα εκτιναχθεί στα (74+296) 370 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Η «DEALnews» καταγράφει τις 20 μικρές και μεγάλες συμφωνίες που έκαναν ποδαρικό τον Ιανουάριο του 2025 για την αγορά στην Ελλάδα. Η μερίδα του λέοντος σαφώς ανήκει στο «χρυσό» exit του αμερικανικού mega fund CVC, έστω μερικώς, από τον όμιλο υπηρεσιών υγείας HHG (Hellenic Healthcare Group), ο οποίος ελέγχει 10 νοσοκομεία και 16 διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο («Υγεία», Μητέρα, Metropolitan Hospital, Metropolitan General, Ιασώ, Λητώ κ.λπ.), με δυναμικότητα άνω των 1.600 κλινών.
Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκε πλειοψηφικό ποσοστό 60% στην αραβικών συμφερόντων PureHealth, από το Αμπού Ντάμπι, και το CVC Capital Partners κράτησε το 35% (και το 5% ο CEO Δημήτρης Σπυρίδης, από 10%), με την αποτίμηση της HHG να εκτινάσσεται στα 2,3 δισ. ευρώ. Συνεπώς, μιλάμε για ένα deal αξίας 1,38 δισ. ευρώ (27/1).

Τα ακίνητα καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στην άτυπη λίστα των deals του Ιανουαρίου, με τον Ομιλο Aktor (CEO Αλέξανδρος Εξάρχου) να γνωστοποιεί τη συμφωνία εξαγοράς ενός χαρτοφυλακίου αξίας σχεδόν 600 εκατ. ευρώ από την Prodea Investments, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (14/1).

Δεύτερη αποεπένδυση που καταγράφηκε για το CVC ήταν η πώληση εκ μέρους του της εταιρίας τροφίμων Μπάρμπα Στάθης, του Ομίλου Vivartia (leader στα κατεψυγμένα λαχανικά, με ισχυρή θέση στον κλάδο των φρέσκων σαλατών), και του 90% της θυγατρικής της Χαλβατζής Μακεδονική Α.Ε., προς την εισηγμένη Ideal Holdings (πρόεδρός της ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου), με τίμημα ύψους 130 εκατ. ευρώ, συν την ανάληψη δανεισμού 35-40 εκατ. ευρώ (23/1).

Η πρώτη εξαγορά του 2025 ήταν, πάντως, άλλη στον κλάδο των τροφίμων και ποτών: η κορυφαία αμιγώς ελληνική γαλακτοβιομηχανία, ο Ομιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Τάκη και Μιχάλη Σαράντη, απέκτησε την εταιρία χυμών Κάμπος Χίου, με φερόμενο αντάλλαγμα 5 εκατ. ευρώ (14/1).

Στα ακίνητα, η Trastor AEEAΠ ανακοίνωσε την απόκτηση ενός επαγγελματικού κτιρίου συνολικής επιφάνειας 4.570 τ.μ. στην Αθήνα, με τίμημα 8,9 εκατ. ευρώ (27/1).

Η Alpha Bank -με CEO του ομίλου της τον Βασίλη Ψάλτη- εξαγόρασε, με τη σειρά της, το 100% της fintech εταιρίας Flexfin, με σκοπό τη συγχώνευσή της με την ABC Factors και τη δημιουργία της πιο καινοτόμου εταιρίας factoring στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρξει επίσημη αναφορά σε ποσά (28/1).

Νέο «χτύπημα» και από τη Νο 1 ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ΒΙΑΝΕΞ, με επικεφαλής της τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Δημήτρη Π. Γιαννακόπουλο, με είσοδό της με πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Invicta, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία ιατρικών αναλώσιμων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εξυπηρετώντας επαγγελματίες και επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας, επίσης χωρίς ανακοινώσεις για οικονομικά στοιχεία (28/1).

Αλλο ένα μεγάλο deal και για τη Sunlight, του Ομίλου Olympia (Πάνος Γερμανός), που επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις μπαταρίες ναυτιλίας, με την εξαγορά του 51% της Lehmann Marine, έδρα το Seevetal-Hittfeld της Γερμανίας (20/1), δίχως αναφορά σε χρηματικά ποσά.

Σε 4 «ταμπλό» η Motor Oil

Σε… 4 ταμπλό έπαιξε η Motor Oil, πρωταγωνίστρια στη διεθνή αγορά καυσίμων, από τις πρώτες εβδομάδες του 2025.

Ο μεγάλος ενεργειακός όμιλος, με πρόεδρο και CEO τον Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη, ολοκλήρωσε τη μεγάλη συμφωνία για την εξαγορά του 94,44% της Ηλέκτωρ (μέσω της θυγατρικής της Manetial Limited) από την Ελλάκτωρ αντί 114,7 εκατ. ευρώ, έπειτα από τους ελέγχους και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (28/1).

Η Ηλέκτωρ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες κυκλικής οικονομίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με εξειδίκευση στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, της ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και της παραγωγής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα.

Με συναλλαγή 56 εκατ. ευρώ, η Motor Oil (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. παρείχε ειδική άδεια, προκειμένου η θυγατρική της NRG να αποκτήσει από άλλη θυγατρική της, τη More (Motor Oil Renewable Energy), ποσοστό 35% της Κόρινθος Power (29/1).

Λίγο νωρίτερα η Motor Oil ενίσχυσε την παρουσία της στη λιανική αγορά των Convenience Store, με την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων (25) μικρής λιανικής Twenty 4 Shopen (17/1) και στη συνέχεια ο όμιλος αιφνιδίασε με την είσοδό του στην αγορά του καφέ, εξαγοράζοντας, με όχημα τη θυγατρική του Core Innovations, την κορυφαία εταιρία specialty καφέ Taresso Artisan Coffee Roasters (30/1).

«Επιστροφές» και νέες είσοδοι

Με deal 10 εκατ. ευρώ, και πάλι στα τρόφιμα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ισχυρός άνδρας του επιχειρηματικού Ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πέτυχε την εξαγορά της βουλγαρικής Interion, που παράγει την πραλίνα και τα προϊόντα με το σήμα NuCrema, και «επιστρέφει» στο portfolio της σοκολατοποιίας ΙΟΝ (24/1).

Στο real estate η ισραηλινών συμφερόντων Astrea International Properties και η Vitael υπέγραψαν τη συμφωνία για την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου Urban City 44, της οδού Πειραιώς, που θα παραδοθεί το 2026 ως συγκρότημα 210 διαμερισμάτων.

Η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς του ακινήτου), με τις σχετικές υπογραφές να πέφτουν τον Ιανουάριο (23/1).

Η Premia Properties, στον ίδιο κλάδο, απέκτησε κτίριο γραφείων στη Θεσσαλονίκη (με το 100% των μετοχών της εταιρίας Μούδρος Α.Ε.) αντί 7,58 εκατ. ευρώ (29/1).

Πρώτη εξαγορά και για την εισηγμένη εταιρία Q&R, με πρόεδρο και βασική μέτοχο τη Σοφία Σωτηράκου, από τις ανερχόμενες δυνάμεις του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου της πληροφορικής, που έκανε είσοδο στην κυβερνοασφάλεια με το deal για το 60% της SysteCom αντί 1,5 εκατ. ευρώ (29/1).

«Πράσινο φως» άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συμφωνία, του Οκτωβρίου, εξαγοράς του 70% της Μπενρουμπή από τον Ομιλο Quest, του Θεόδωρου Φέσσα, αντί 27,2 εκατ. ευρώ (9/1).

Εγινε γνωστό ακόμα ότι η οινοποιητική μονάδα Κτήμα Σεμέλη μεταβιβάζεται από την οικογένεια του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos) στις Premia Properties και Ελληνικά Οινοποιεία (Ηλίας Γεωργιάδης), με τίμημα 10,6 εκατ. ευρώ (20/1).

Σε άλλες συμφωνίες: Η GrECo, ανεξάρτητος διαχειριστής κινδύνων και μεσίτης ασφαλίσεων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη (CEE), με έδρα τη Βιέννη, εξαγόρασε την πλειονότητα των μετοχών της Comergon, ανεξάρτητου μεσίτη ασφαλίσεων εξειδικευμένου σε εταιρικούς κινδύνους Property & Casualty και Health & Benefits, με δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο (8/1).

Η Τεχνική Ολυμπιακή, τέλος, απέκτησε ημιτελές οικοδομικό συγκρότημα κατοικιών στη Βούλα, με την αγορά των μετοχών της Greenhill Voula (21/1).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 7/2/2025)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ