Μετά από μια έντονη προεκλογική μάχη και εν μέσω ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κατάφερε να αναδειχθεί νικήτρια των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Παρότι το ποσοστό του 28,5% δεν ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 30%, η παράταξη του Φρίντριχ Μερτς πέτυχε τον βασικό της στόχο: να ανακτήσει την κυβερνητική εντολή και να θέσει τις βάσεις για τη διαμόρφωση της νέας πολιτικής πορείας της χώρας.
Οι χθεσινές εκλογές σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τη Γερμανία, με τη Χριστιανική Ένωση να βγαίνει ενισχυμένη από τη λαϊκή ετυμηγορία και να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Παρά τις προκλήσεις που έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα, το CDU/CSU παραμένει η πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα και προοπτική, σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.
Ο Φρίντριχ Μερτς επέστρεψε, έπειτα από ώρες στη σκηνή που έχει στηθεί στα κεντρικά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο, εν μέσω επευφημιών και υπό τους ήχους δυνατής μουσικής. «Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές εάν η Ένωση χρειάζεται δύο εταίρους, ή μπορεί και με έναν. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική εντολή ανήκει σε μας», συνόψισε ο κ. Μερτς, σχεδόν επτά ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι δεν έχει προς το παρόν ξεκαθαρίσει εάν τελικά η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) θα επιτύχει την είσοδό της στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή. Μέχρι στιγμής, η πρόβλεψη του ARD δίνει στην BSW 4,9%, ωστόσο η εκτίμηση του ZDF κάνει λόγο για 5%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Bild, η διαφορά είναι περίπου 10.000 ψήφοι. Θα καθορίσουν αν ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι μεταξύ των CDU/CSU και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ή εάν θα χρειαστεί να προστεθούν οι Πράσινοι.
«Παραμένω στην αρχική μου θέση, ότι πρέπει να έχουμε νέα κυβέρνηση ως το Πάσχα», δήλωσε ο κ. Μερτς στο πλαίσιο του «κύκλου του Βερολίνου», της παράδοσης που φέρνει τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλατό της δημόσιας τηλεόρασης μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση, ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες του εκλογικού αποτελέσματος, επέμεινε ο νικητής των εκλογών.
Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα βρούμε ασφαλείς δρόμους» για τα εκκρεμή θέματα και υποσχέθηκε ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στον Φρίντριχ Μερτς. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας.
Η Αλίς Βάιντελ, εκ των κερδισμένων της βραδιάς, έκανε λόγο για «το πιο δυνατό αποτέλεσμα» που έχει πετύχει ποτέ η παράταξή της, που περιέγραψε με την έκφραση «λαϊκό κόμμα», αναφερόμενη στο εύρος στήριξης που απολαμβάνει πλέον στην γερμανική κοινωνία. Η κυρία Βάιντελ προέβλεψε ότι η επόμενη κυβέρνηση υπό τον Φρίντριχ Μερτς θα αποτύχει, ειδικά εάν σχηματίσει συνασπισμό με το SPD και τους Πράσινους. «Η AfD θα ξεπεράσει την Ένωση τα επόμενα τέσσερα χρόνια, εάν σχηματιστεί τέτοιος συνασπισμός», διαβεβαίωσε.
Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων
Την ίδια ώρα, κι ενώ το σύνολο των ψήφων είναι καταμετρημένο, η εικόνα αρχίζει πλέον να ξεκαθαρίζει και σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. «Η Ανατολή βάφτηκε σκούρα μπλε», σχολίασε η Bild, παραπέμποντας στο χρώμα της AfD.
Στη Θουριγγία του αμφιλεγόμενου Μπγερν Χέκε, το ποσοστό της AfD έφθασε το 40%. Στη Σαξονία ήταν 37,3%, στη Σαξονία-Ανχάλτη 37,15%, στο Βρανδεμβούργο 32,5% και στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία 35%. Ωστόσο, η AfD επικράτησε επίσης σε δυο δυτικές περιφέρειες: στο Γκελζενκίρχεν (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) και στο Καϊζερσλάουτερν (Ρηνανία-Παλατινάτο).
Στο Βερολίνο, το οποίο θεωρείται εν μέρει τουλάχιστον τμήμα της πρώην ανατολικής Γερμανίας, επικράτησε αντίθετα το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), το οποίο εξασφάλισε 19,9%.
O απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) κέρδισε απευθείας εντολή στην εκλογική του περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου. Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) ήταν ανάμεσα στους αντιπάλους του.
Την απευθείας εντολή έχασε ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, όπως και η αρχηγός του κόμματος Φραντσίσκα Μπράτνερ στην Χαϊδελβέργη. Παρότι διπλασίασε το ποσοστό της, η αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) έχασε την απευθείας εκλογή στην περιφέρεια του Μπόντενζε, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κερδίζει όλες τις περιφέρειες στη Βαυαρία, ωστόσο το 37,2% που κατέγραψε είναι το τρίτο χειρότερο ποσοστό στην ιστορία της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του ARD, ψηφοφόροι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Φιλελευθέρων (FDP) μετακινήθηκαν κυρίως προς την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) — από την οποία ψηφοφόροι μετακινήθηκαν αυτή τη φορά στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και δευτερευόντως στη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).
Πηγή: newsbreak.gr