Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται το Μαξίμου

Οργισμένη όσο ποτέ άλλοτε η κοινωνία, με το 71% των πολιτών να καταλογίζει ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης, σύμφωνα με δημοσκόπηση - Ο πρωθυπουργός επανέφερε το αφήγημα της πολιτικής αστάθειας.

Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και τοξικότητας κινείται το τελευταίο διάστημα η σύγκρουση τόσο εντός όσο κι εκτός Κοινοβουλίου. Στην πολιτική σκηνή, η τραγωδία των Τεμπών κι όσα αυτή περιλαμβάνει έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στο κόκκινο και η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κορυφώνεται εν όψει και των νέων συλλαλητηρίων, στις 28 Φεβρουαρίου. Στελέχη της κυβέρνησης ανταλλάσσουν βαρύτατες εκφράσεις με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, με επίκεντρο την κατηγορία της «συγκάλυψης» για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές πως έχουν αλλάξει στρατηγική σε σχέση με την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης. Τα κυβερνητικά στελέχη, με «μπροστάρηδες» τους συνήθεις υπόπτους Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, έχουν περάσει στην αντεπίθεση και εξαπολύουν καταιγισμό πυρών κατά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή εργαλειοποίηση μιας τραγωδίας και μια αδιανόητη στοχοποίηση των κυβερνητικών στελεχών. Την ίδια ώρα, δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμα και στους συγγενείς των θυμάτων, με την κυρία Καρυστιανού να έχει περίοπτη θέση στις κυβερνητικές επιθέσεις.

Τον τόνο σε αυτή την αλλαγή πλεύσης έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λίγες μόλις μέρες μετά τη δημόσια παραδοχή του για τα λάθη που υπέπεσε σε σχέση με τα Τέμπη, με νέες δηλώσεις και βασιζόμενος στα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επανέφερε στον δημόσιο διάλογο τα περί θεωριών συνωμοσίας, ενώ πλέον έδωσε και μια νέα εσάνς στον πολιτικό διάλογο. Υπό τον φόβο της απώλειας κάθε ελέγχου, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανέσυραν από τη φαρέτρα τους το «χαρτί» της πολιτικής αστάθειας και του χάους. Προφανής στόχος, η συσπείρωση της Ν.Δ., η οποία αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, ανιχνεύεται περίπου στο 55%.

Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη επανέφερε το αφήγημα της αστάθειας, εμπλουτίζοντάς το με αναφορές στην περίοδο των Αγανακτισμένων. Η δημιουργία ενός «εσωτερικού εχθρού» αποτελεί μια πάγια στρατηγική, μέσα από την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να διασπείρει τον φόβο στην κοινωνία, που αυτή τη στιγμή, πάντως, δείχνει πολύ περισσότερο οργισμένη.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών καταδικάζει σε ιστορικά υψηλά ποσοστά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αναφορικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της ALCO, οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 71% ότι έγιναν λάθος χειρισμοί από πλευράς κυβέρνησης στη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ το 72% καταλογίζει ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης.

Η κοινωνική απονομιμοποίηση που βιώνει η κυβέρνηση είναι ενδεικτική και από τη στάση ακόμα και των δικών της ψηφοφόρων στο συγκεκριμένο ερώτημα. Μόλις το 36% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν επιχείρησε συγκάλυψη στα Τέμπη, με το 43% να έχει διαφορετική άποψη.

Παράλληλα, επτά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν βοηθά το έργο των δικαστικών Αρχών, ενώ αντίθετα 81% τάσσεται με τις προσπάθειες των συγγενών των θυμάτων για την απόδοση δικαιοσύνης. Η ηχηρή αποδοκιμασία αποτυπώνεται και στις μετέπειτα κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ασφάλεια στα τρένα, καθώς το 81% των ερωτώμενων δηλώνει ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να είναι ασφαλή τα ταξίδια.

Στην αντιπολίτευση, αντιλαμβανόμενοι τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, επιδιώκουν να καρπωθούν πολιτικά οφέλη. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πασχίζουν να επανέλθουν στα κυβερνητικά μονοπάτια, όμως οι δημοσκοπικές επιδόσεις τους είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες τους. Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν πως αδυνατούν να επωφεληθούν από αυτή την κυβερνητική κρίση, ενώ και στην Κουμουνδούρου βιώνουν με οδυνηρό τρόπο μια νέα πραγματικότητα. Οντως η κατάσταση θυμίζει εποχές 2012, μόνο που αυτή τη φορά και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο κάδρο της συστημικότητας και της απαξίωσης. Ως εκ τούτου, ενισχυμένα από την κοινωνική δυσαρέσκεια είναι τα κόμματα διαμαρτυρίας.

Κυριάκος Βελόπουλος, Αφροδίτη Λατινοπούλου και Ζωή Κωνσταντοπούλου ανεβάζουν διαρκώς τα ποσοστά δημοφιλίας τους, καταφέρνοντας να αντλήσουν ένα μέρος από τη διαρροή ψηφοφόρων στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αποκαλύψεων και εξελίξεων συνέχεια…

Με ραγδαίο ρυθμό συνεχίζονται και οι αποκαλύψεις που αφορούν όσα έγιναν μετά τη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων, ρίχνοντας επιπλέον λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης. Ο Γιάννης Ξιφαράς, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, φέρεται ότι έδωσε την εντολή του μπαζώματος του χώρου της τραγωδίας, σύμφωνα με την έρευνα των Data Journalists. Ο εκλεκτός του Κώστα Αχ. Καραμανλή, Γιάννης Ξιφαράς, υπενθυμίζεται ότι δεν είχε κληθεί καν να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, παρά το γεγονός ότι ήταν εκείνος που διαχειριζόταν τα θέματα του σιδηροδρόμου τόσο επί Κ. Αχ. Καραμανλή όσο και επί Γ. Γεραπετρίτη. Την ίδια στιγμή στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και «γαλάζιων» υπουργών, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε τραυματίας που επέζησε από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες κι όλα δείχνουν πως ακόμη είμαστε στην αρχή του δρόμου.

Χαρταετό πετά η κυβέρνηση για προανακριτική και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

Μετά την Καθαρά Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν και οι δύο κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Το οριστικό κοινοβουλευτικό πρόγραμμα και για τις δύο αυτές συνεδριάσεις θα «κλειδώσει» και θα ανακοινωθεί έπειτα από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, την Πέμπτη. Κοινοβουλευτικές πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείουν να διεξαχθούν οι δύο συζητήσεις σε δύο διαδοχικές ημέρες. Επάνω στο τραπέζι, υπενθυμίζεται, πως βρίσκεται πάντοτε και η εκπεφρασμένη πρόθεση της αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν διαφορετική προσέγγιση γύρω από την κορυφαία κοινοβουλευτική κίνηση της αντιπολίτευσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 21/2/2025)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ