Στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ποσοστό των κατοίκων που ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους έστω και μια φορά το μήνα έχει αυξηθεί κατά 28% την τελευταία επταετία. Όμως, παρά την πρόοδο, περισσότεροι από ένας στους δέκα κατοίκους θεωρούν ότι η ανακύκλωση «δεν αξίζει τον κόπο».
Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της εταιρείας Public Issue που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και ακόμα τέσσερις πόλεις για λογαριασμό της WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Το ποσοστό των πολιτών που ανακυκλώνουν τουλάχιστον μία φορά το μήνα υπολογίζεται σε 86%, συγκριτικά με 58% το 2007.Ωστόσο, το ποσοστό όσων ανακυκλώνουν σε σχεδόν καθημερινή βάση δεν ξεπερνά το 58%, ενώ 13% των ερωτηθέντων δεν ανακυκλώνουν ούτε μία φορά τον μήνα ή δεν γνωρίζουν τι είναι η ανακύκλωση.
Το 1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν υπάρχει κάδος ανακύκλωσης στην περιοχή τους.
Η πλειονότητα των πολιτών που δεν ανακύκλωσαν τον τελευταίο μήνα, δήλωσε ότι αυτό συνέβη διότι «δεν έτυχε να πετάξουν κάτι» (53%). Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν ανακύκλωσαν επειδή θεωρούν ότι «δεν αξίζει τον κόπο» (11%).
Τα είδη που ανακυκλώνονται από τους περισσότερους είναι το χαρτί (90% των ερωτηθέντων) και οι πλαστικές συσκευασίες (64%). Εντύπωση προκαλούν τα χαμηλότερα ποσοστά για τα μέταλλα (49%), το γυαλί (49%), οι μπαταρίες (44%) και οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (μόλις 13%).
Τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», θα υλοποιηθεί σειρά από δράσεις σχετικές με τη μείωση των απορριμμάτων και την ανταλλαγή αντικειμένων. Οι δράσεις θα κορυφωθούν το διάστημα 24- 28 Σεπτεμβρίου, οπότε θα διοργανωθεί φεστιβάλ με τίτλο «Δες το αλλιώς!» για την ανταλλαγή αντικειμένων.
Η έρευνα για την ανακύκλωση διεξήχθη από τις 11 έως τις 19 Ιουνίου σε δείγμα 1.009 ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.