Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική: «Οι επιχειρήσεις μας κινδυνεύουν με αφανισμό»

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, η ένωση του κλάδου ζητάει να «παγώσει» για δύο χρόνια η εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Η ΕΕΠΑΖ υποστηρίζει ότι ήδη υπάρχει τεράστια επιβάρυνση από τις πρωτοφανείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στο κόστος ενέργειας τα τελευταία πέντε έτη

«SOS» προς το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν οι επιχειρήσεις αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής. ζητώντας να «παγώσει» για δύο χρόνια η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας (ΨΚΕ), δεδομένου ότι, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων και των πρωτοφανών τα τελευταία χρόνια ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στο κόστος ενέργειας, ο κλάδος κινδυνεύει με αφανισμό.

Το θέμα έθεσε πριν από λίγες ημέρες προς τον πρωθυπουργό με επιστολή της η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ). Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΠΑΖ, απευθυνόμενο προσωπικά προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, υποστήριξε: «Από την εποχή της πανδημίας και μετά έχουν σημειωθεί πρωτοφανείς ανατιμήσεις, από 100% έως και 400%, σε βασικές πρώτες ύλες, εκ των οποίων τις περισσότερες τις απορροφήσαμε και μικρό μέρος μόνο μετακυλίσαμε στις τιμές των προϊόντων μας, συμμεριζόμενοι την έντονη οικονομική πίεση που βιώνουν οι συμπολίτες μας».

«Κατά το ίδιο διάστημα», πρόσθεσαν οι επικεφαλής της ένωσης, «το κόστος της ενέργειας για τα καταστήματά μας, ανάλογα και με την περίοδο, καταγράφεται αυξημένο από 150% έως και 400%». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την επιστολή, αυτήν την πενταετία οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επιβαρυνθεί με τόσες πολλές νέες υποχρεώσεις -φορολογικές, εργασιακές, περιβαλλοντικές κ.ά.- που μόνο από αυτές το λειτουργικό κόστος τους έχει αυξηθεί κατά 50%.

«Αν στα παραπάνω, προσθέσετε και το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού ποιοτικού προσωπικού, το οποίο δημιουργεί υψηλότατη και συχνότατη ανακύκλωση προσωπικού στα καταστήματά μας, αυξάνοντας επιπλέον το εργατικό κόστος, μπορείτε εύκολα να κατανοήσετε γιατί κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα αρτοζαχαροπλαστεία στη χώρα μας» επισημαίνεται στην επιστολή της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής προς τον πρωθυπουργό. «Κι όμως», συνεχίζει, «αντί να εισακουστεί η κραυγή αγωνίας που απευθύνουμε, βλέπουμε συνεχώς περισσότερες υποχρεώσεις να επιβάλλονται και να προκαλούν ασφυξία στην πιο παραδοσιακή και αγαπητή στους συμπολίτες μας μορφή επιχείρησης: τον φούρνο και το ζαχαροπλαστείο».

«ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ»

«Κερασάκι στην τούρτα είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας (ΨΚΕ), που ειδικά για τις επιχειρήσεις 6ήμερης και 7ήμερης λειτουργίας, όπως οι δικές μας, είναι η χαριστική βολή» υποστηρίζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΠΑΖ, επισημαίνοντας: «Παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα προσαρμογής, τα οποία κανένα υπουργείο και καμία διοίκηση δεν θα μπορούσαν να προλάβουν και να διευθετήσουν και να αυξάνουν δραματικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων».

«Δεν είναι τυχαίο», σύμφωνα με την ένωση, ότι «άλλωστε αποτελούμε τη μοναδική χώρα μεταξύ των Ευρωπαίων ετέρων μας που αποπειράται να εφαρμόσει αυτό το μέτρο στο νευραλγικό για την εθνική οικονομία και την κοινωνία κλάδο, της εστίασης και του τουρισμού. Ο πειραματισμός αυτός δεν είναι μόνο επιβλαβής όσον αφορά το κόστος λειτουργίας, άλλα και επικίνδυνος για όλο τον κλάδο».

«Παρά τις καλές προθέσεις», καταλήγει η ΕΕΠΑΖ στην επιστολής της προς τον πρωθυπουργό, «για τις οποίες δεν έχουμε αμφιβολία, το συγκεκριμένο μέτρο (όπως και τα περισσότερα από όσα έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια) επιχειρείται να εφαρμοστεί σε μία αγορά που δεν είναι ώριμη και διαμορφωμένη για να υποστηρίξει τη λειτουργία του. Σε μια αγορά που τώρα προσπαθεί να αναπτύξει τα απαραίτητα συστήματα, όμως με χαμηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να συντηρεί μονοπωλιακές ή στην καλύτερη περίπτωση ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ανταγωνισμό και άρα για το κόστος που επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις. Σε μια αγορά που ειδικά επιχειρήσεις όπως οι δικές μας δεν γνωρίζουν με ποιας ειδικότητας προσωπικό μπορεί να στελεχωθεί για να διαχειριστεί αυτά τα συστήματα. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα στις επιχειρήσεις μας να επικρατούν καθημερινά συνθήκες χάους με τη διαχείριση της ΨΚΕ, καθώς λείπουν οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι, ενώ όσοι υπάρχουν παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον υπό τον φόβο λαθών και πιθανών προστίμων. Οι αντοχές επιχειρηματιών και εργαζομένων που υπηρετούμε τον κλάδο τελειώνουν».

«Ωστόσο, επειδή διαχρονικά δεν θέλουμε να είμαστε το πρόβλημα, αλλά η λύση», τονίζει το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης, «απευθύνουμε μια τελευταία έκκληση: να παγώσετε την εφαρμογή της ΨΚΕ για δύο χρόνια και να συνεργαστείτε μαζί μας, ώστε, όταν τη θέσετε τελικά σε εφαρμογή, να είναι λειτουργική και να έχει λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, για να μπορούμε όλοι να την εφαρμόσουμε χωρίς προβλήματα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 14/3/2025)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ