Οι συνεχείς μεταβολές και η αστάθεια στην αγορά κρυπτονομισμάτων συνεχίζονται, με το bitcoin να δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης, αν και μακριά από τα υψηλά των 106.000 δολαρίων, αλλά το ξεπούλημα εξακολουθεί για τα λεγόμενα meme coins και αρκετά altcoins. Περίπου ένα 70% των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται ακόμα στο «κόκκινο» εν μέσω σημαντικής αβεβαιότητας και ευρύτερης χρηματοπιστωτικής αστάθειας, αλλά και των εξαγγελιών του Ντόναλντ Τραμπ.
Και αυτό διότι έπειτα από την καλλιέργεια των προσδοκιών πως ο νέος πρόεδρος θα διαμορφώσει μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στην άρση των περιορισμών και στην ευημερία της αγοράς των cryptos -η παρουσία του Ιλον Μασκ στην κυβέρνηση συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό-, ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι στιγμής έχει θέσει χαμηλά τον πήχη για το τι μπορούν να περιμένουν οι επενδυτές.
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται σε κρυπτονομίσματα με χαμηλότερη αξία κεφαλαιοποίησης, με assets όπως το Telcoin να χάνει σε λίγες ημέρες πάνω από το 30% της αξίας του, το Raydium περίπου 28% και το Grass κατά 27%.
Στην κορυφή της λίστας των κρυπτονομισμάτων, βάσει αγοραίας αξίας, στο επίπεδο του τελευταίου μήνα, το bitcoin έχει χάσει περίπου 14%, παρά τη μερική «αντίδρασή» του, το ether έχει χάσει περί τα 29%, ενώ το τρίτο τη τάξει, Tether, κινείται στο όριο.
Η αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ στην αγορά των cryptos δεν επηρεάζουν μόνο τις τιμές των ίδιων των νομισμάτων, αλλά και ευρύτερα.
ΕΚΡΟΕΣ 800 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ.
Εντονες εκροές κεφαλαίων σημειώνονται και σε ETFs, που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, το ανταλλακτήριο Coinbase και την Tesla. Οι απώλειες κατά περίπτωση αγγίζουν και το 55%, με το iShares Bitcoin Trust ETF να καταγράφει τον Φεβρουάριο εκροή 800 εκατ. δολαρίων.
Υπενθυμίζεται πως μόλις προ 2,5 μηνών το bitcoin έφτανε στα ιστορικά ρεκόρ του, συμπαρασύροντας ανοδικά ολόκληρη την αγορά και έπειτα από μία περίοδο όπου διαπραγματευόταν σε υψηλά επίπεδα πήρε την κατιούσα μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.
Αλλά η πτώση των δεικτών επιφέρει συνέπειες στην πραγματική ζωή και σε μεγάλους επενδυτές και σε συναλλασσόμενους σε λιανικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα επενδυτή ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έχασε σε λίγη ώρα 308 εκατ. δολάρια έπειτα από τη «βουτιά» του ether κάτω από τα 1.900 δολάρια.
Η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων είναι τέτοια, που άλλοι αναλυτές προβλέπουν ακόμα ένα ράλι, ενώ άλλοι επισημαίνουν πως ακόμα τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει, «βλέποντας» ακόμα και πτώση του δεύτερου μεγαλύτερου crypto, του ether, κάτω και από τα 1.200 δολάρια.
Την ίδια στιγμή εκτός από τις έντονες διακυμάνσεις στην αγορά, σημαντικές απώλειες προκαλούν και οι απάτες που βρίθουν στον χώρο, καθώς τα κρυπτονομίσματα σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ένα… Φαρ Ουέστ, χωρίς επαρκείς ρυθμίσεις και ελέγχους. Οι υπολογισμοί τοποθετούν τις απώλειες των επενδυτών σε cryptos από απάτες σε 10 δισ. δολάρια μόνο το 2024.
Τι προκαλεί «νευρικότητα» στην αγορά των cryptos;
Η μεταβλητότητα είναι στοιχείo άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αλλά πρόσφατα καθοριστικοί παράγοντες συνέβαλαν στη μεταστροφή του προγενέστερου θετικού κλίματος.
Ενας καταλύτης για την πρόσφατη «βουτιά» στα cryptos είναι η αντίδραση της αγοράς στο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος bitcoin, αξιοποιώντας κρυπτονομίσματα που κατασχέθηκαν σε παράνομες δραστηριότητες.
Ενώ η προεκλογική εξαγγελία είχε δημιουργήσει αρχικά αισιοδοξία στην αγορά, οι λεπτομέρειες που τελικά (δεν) ανακοινώθηκαν, όπως η έλλειψη μιας δέσμευσης για την αγορά σημαντικών ποσοτήτων bitcoin, απογοήτευσε τους επενδυτές, οι οποίοι, επιπλέον, δεν είδαν με καλό μάτι την πρόθεση του προέδρου να εντάξει στο απόθεμα και cryptos μικρότερης δυναμικής, όπως XRP, solana και cardano.
Ο αρχικός ενθουσιασμός αντικαταστάθηκε από την πεποίθηση πως η κυβέρνηση Τραμπ κρατά μια συντηρητική προσέγγιση έναντι των cryptos. Με την ίδια καχυποψία αντιμετωπίστηκε και μία σύσκεψη στον Λευκό Οίκο με θέμα τα κρυπτονομίσματα, η οποία αξιολογήθηκε ως μια περισσότερο επικοινωνιακή κίνηση, παρά ως μια ουσιαστική προσπάθεια διαμόρφωσης μιας συνεκτικής πολιτικής για το ζήτημα.
Τέλος, η ευρύτερη αβεβαιότητα που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές η πολιτική Τραμπ, με τα αλλεπάλληλα μπρος πίσω σε ό,τι αφορά τους δασμούς, ωθεί τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα τους εξασφαλίσουν πως δεν θα χάσουν τα λεφτά τους έπειτα από μια απότομη πτώση στην αγορά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως τις ίδιες ημέρες που τα κρυπτονομίσματα καταποντίζονταν, το πλέον ασφαλές «καταφύγιο», ο χρυσός, άγγιζε νέα ιστορικά ρεκόρ, «φλερτάροντας» με τα 3.000 δολάρια η ουγγιά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 21/3/2025)