Το 2021, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) προχώρησε στην καταχώριση της ονομασίας «φέτα» στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής (INAPI). Η κίνηση αυτή είχε στόχο να προστατεύσει την ελληνική προέλευση του προϊόντος στη διεθνή αγορά.
Ωστόσο, η πολυεθνική εταιρεία Lactalis αντέδρασε, καταθέτοντας ένσταση, καθώς διατηρεί στην αγορά το προϊόν «Athenos Feta». Ο ΣΕΒΓΑΠ προσέφυγε νομικά, υπερασπιζόμενος την ελληνική φέτα, και το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την ελληνική πλευρά, καθώς το αίτημα της Lactalis απορρίφθηκε.
Αντίδραση από την αμερικανική κοινοπραξία
Λίγο μετά, η Αμερικανική Κοινοπραξία Κοινών Ονομασιών Τροφίμων (CCFN), που εκπροσωπεί αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα στον κλάδο των τροφίμων, κατέθεσε επίσης ένσταση στην INAPI, αμφισβητώντας την κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικού προϊόντος. Ο ΣΕΒΓΑΠ συνέχισε τη νομική υπεράσπιση της ελληνικής φέτας, και ο Οργανισμός της Χιλής απέρριψε την ένσταση της CCFN.
Η αμερικανική πλευρά δεν σταμάτησε εκεί, ασκώντας έφεση κατά της απόφασης στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Χιλής.
Οριστική απόφαση υπέρ της φέτας
Την περασμένη Πέμπτη (20 Μαρτίου 2025), το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της CCFN και επικύρωσε την απόφαση του INAPI, αναγνωρίζοντας τη φέτα ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), που ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η φέτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί, του οποίου η ονομασία προστατεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προϊόντα άλλων χωρών.
Σταθερή υπεράσπιση του εθνικού προϊόντος
Ο ΣΕΒΓΑΠ, σε ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική νομική επιτυχία υπέρ της φέτας στο εξωτερικό. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ταυτότητα της φέτας, διασφαλίζοντας ότι η προστασία της ονομασίας της θα ισχύει διεθνώς.