Η βρετανική κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές στον προϋπολογισμό, στοχεύοντας αυτή τη φορά τη δημόσια διοίκηση. Τα μέτρα έρχονται σε συνέχεια των προηγούμενων μειώσεων κοινωνικών παροχών, που είχαν επηρεάσει κυρίως συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και ασθενείς.
Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς θα παρουσιάσει τις αλλαγές στο πλαίσιο της «εαρινής διακήρυξης» για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης κατά 15% έως το 2029/30, εξοικονομώντας περίπου 2 δισ. στερλίνες (2,4 δισ. ευρώ).
Επιπτώσεις στη δημόσια διοίκηση
Η αναδιάρθρωση αυτή αναμένεται να επηρεάσει το προσωπικό των υπουργείων και των δημόσιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, περίπου 10.000 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν. Ωστόσο, τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει τις 50.000.
Η Ριβς υπερασπίστηκε το μέτρο, δηλώνοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε τομείς πρώτης γραμμής, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η αστυνόμευση, αντί για διοικητικές θέσεις.
Αντιδράσεις και οικονομικές πιέσεις
Οι περικοπές στη δημόσια διοίκηση ακολουθούν προηγούμενα μέτρα που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, όπως η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για συνταξιούχους και η μείωση επιδομάτων για άτομα με χρόνια νοσήματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 40 δισ. λίρες, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στις επιχειρήσεις για πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των μέτρων, η κυβέρνηση τονίζει την αύξηση των κονδυλίων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και την προώθηση νέων ρυθμίσεων για τα εργασιακά δικαιώματα. Ωστόσο, με την οικονομία να βρίσκεται σε στασιμότητα και τον πληθωρισμό στο 3%, τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.
Προκλήσεις για τη φορολογική πολιτική
Ένα ακόμα ζήτημα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η πιθανή κατάργηση του φόρου στους τεχνολογικούς κολοσσούς, ο οποίος αποφέρει περίπου 800 εκατ. λίρες ετησίως. Η απόφαση αυτή σχετίζεται με την προοπτική επιβολής δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα βρετανικά προϊόντα, μέτρο που φέρεται να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση.
Παράλληλα, η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ για αύξηση των αμυντικών δαπανών δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για χρηματοδότηση, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις για νέες οικονομικές προσαρμογές.