Οι εταιρίες που δεν έχουν χρεοκοπήσει, αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σε καιρούς… μη κρίσης και «σύρονται» αναγκαστικά στην επώδυνη διαδικασία για οφειλές τους σε «εποχές ανάπτυξης»
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Η δαμόκλειος σπάθη των συνεχών και αλλεπάλληλων πλειστηριασμών σε βάρος τους εξακολουθεί να… κρέμεται πάνω από τα κεφάλια πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων ή ιδιωτών στην Ελλάδα. Ακόμη και σε καιρούς που υποτίθεται ότι το σερί των μεγάλων κρίσεων αποτελεί παρελθόν ή έστω ότι (ως προς τις πιο πρόσφατες) έχει περιοριστεί η αρνητική επίδρασή τους στην οικονομία, στις τσέπες των καταναλωτών και στα ταμεία των επιχειρηματιών (από τη μακρά ύφεση, την πανδημία, μέχρι το ενεργειακό «κραχ» και την «έκρηξη» του πληθωρισμού και της ακρίβειας), τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν κάποιοι.
Αντιθέτως, το «ηλεκτρονικό σφυρί» χτυπά καθημερινά για τον εκπλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων, με αξίες που αρχίζουν από μερικές χιλιάδες μόλις ευρώ και φτάνουν μέχρι και μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Για assets τα οποία αφορούν από… μικροαντικείμενα έως σκάφη, αυτοκίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βίλες, σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία, βιομηχανικά κτίρια, εργοστάσια κ.λπ.
Εμβληματικοί επιχειρηματίες, κάποιοι εκ των οποίων δεν βρίσκονται πια εν ζωή, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία τους διεκδικούνται ή αποκτήθηκαν από άλλους, σε μεταγενέστερους πλειστηριασμούς, και brands που μεσουράνησαν στην αγορά έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια στην «περιπέτεια» των πλειστηριασμών (και πολλοί εξακολουθούν).
Assets τα οποία συνδέθηκαν με ορισμένα «βαριά» ονόματα, όπως αυτά των αείμνηστων Μπάμπη Βωβού, Δημήτρη Κοντομηνά ή της οικογένειας Λαϊνόπουλου και πολλών άλλων αποτελούν ορισμένα τέτοια παραδείγματα. Και βέβαια δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό να καταγραφούν… όλα μέσα από πολλές χιλιάδες πλειστηριασμών, ενώ αυτονόητα προκύπτει ανά περίπτωση εμπλοκή κληρονόμων ή συνδίκων, εφόσον μιλάμε για πτωχεύσεις και άλλες παράμετροι. Λόγου χάρη, σε πλειστηριασμούς «μπαίνουν» και περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων που δεν έχουν χρεοκοπήσει, αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σε καιρούς… μη κρίσης και «σύρονται» αναγκαστικά στη επώδυνη διαδικασία για οφειλές τους.
ΟΙ… 187 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ
Η λίστα θεωρείται, βέβαια, ατελείωτη. Ενδεικτικά πάντα και όχι σε απόλυτο βαθμό, καταγράφονται ηχηρές αρκετές υποθέσεις. Τα δύσκολα χρόνια για την τεχνική εταιρία του Μπάμπη Βωβού, του επονομαζόμενου και ως «βασιλιά των γυάλινων πύργων της λεωφόρου Κηφισίας», άρχισαν ουσιαστικά από το 2012, όταν η ύφεση, σε συνδυασμό με το τότε «ναυάγιο» του project στον Βοτανικό (διπλή ανάπλαση), την οδήγησαν σε κατάρρευση. Από τους κορυφαίους developers του εμπορικού real estate είδε σειρά από assets να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς κατά κύματα, με στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων διάφορων πιστωτών, σε μια διαδικασία η οποία συνεχίζεται και μετά από τον θάνατό του, τον Ιούλιο του 2024.
Χαρακτηριστικό είναι ότι Αύγουστο του 2022 είχαν δρομολογηθεί 187 ξεχωριστοί πλειστηριασμοί για οριζόντιες ιδιοκτησίες στους δύο «πύργους» γραφείων στο Μαρούσι, ενώ μόλις τη 12η Μαρτίου 2025 άλλαξε χέρια το 90% οικοπέδου της Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρία, επιφάνειας 426,50 τ.μ., στην ίδια περιοχή!
Προ μηνών, πέρσι, είχαν καταγραφεί 13 «σφυριά» για αντίστοιχα ακίνητα της ΔΕΜΚΟ, επιχειρηματικής «αυτοκρατορίας» του Δημήτρη Κοντομηνά, με τον ίδιο να έχει φύγει από τη ζωή τον Μάρτιο του 2022, συμπεριλαμβανομένου του πρώην «στρατηγείου» της, στην Παλλήνη, με επισπεύδουσες την Intrum και τη Eurobank. Για την έκταση των 30 στρεμμάτων και το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, μέσω τριών ξεχωριστών πλειστηριασμών, η συνολική τιμή εκκίνησης από 7.297.441 ευρώ τον Σεπτέμβριο μειώθηκε σε 5.837.953,98 τον Οκτώβριο, με τη διαδικασία να κηρύσσεται άγονη (νωρίτερα είχαν δοθεί τα σινεμά, το οινοποιείο κ.ά.).
Σε μια άλλη υπόθεση, το καλοκαίρι του 2022, η βίλα Κοντομηνά στην Υδρα είχε καταλήξει, μέσω πλειστηριασμού, στην κατοχή του φαρμακοβιομήχανου και επενδυτή Βασίλη Κάτσου, αντί 2,76 εκατ. ευρώ, και τον Μάρτιο του 2023 το ρεπορτάζ ήθελε τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου να αποκτά το μέρος της άλλοτε ιδιοκτησίας του εκλιπόντος, στο μυθικό κτήμα «φιλέτο» της Αργολίδας, με τίμημα 18,1 εκατ. ευρώ.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΕΝΔΥΣΗ, ΚΡΑΣΙ
Πριν από λίγο καιρό, επίσης, σε νέο ιδιοκτήτη πέρασε και το άλλοτε «στρατηγείο» του Ομίλου Λαϊνόπουλου, επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Κηφισιάς, που συνέδεσε κατά το παρελθόν το όνομά του με την αντιπροσώπευση ενός από τα ισχυρότερα brands της αυτοκινητοβιομηχανίας (Mercedes-Benz). Το κτιριακό συγκρότημα, που ήταν επί δεκαετίες σημείο αναφοράς της κραταιάς άλλοτε Promot – Λαϊνόπουλος, βγήκε στο σφυρί τον Σεπτέμβριο, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3.929.000 ευρώ, με επισπεύδουσα την Cepal, «χτυπήθηκε» από αρκετούς ενδιαφερομένους και κατακυρώθηκε στα 5.560.858 ευρώ.
Η χρονιά άρχισε με αρκετή ένταση στο μέτωπο των πλειστηριασμών και το 2025. Προ ημερών νέος ιδιοκτήτης αναδείχθηκε και για οικόπεδο στην Ανθούσα Αττικής, έκτασης 7.593,21 τ.μ., σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την doValue κατά του Αθανάσιου Χατζηιωάννου, του Δωρόθεου Χατζηιωάννου, του Ευάγγελου Χατζηιωάννου και του Κωνσταντίνου Χατζηιωάννου, που κατείχαν την πτωχευμένη από το 2013 αλυσίδα ένδυσης Sprider Stores.
Αντίθετα, άγονοι κατέστησαν προς το παρόν πλειστηριασμοί αυτής της περιόδου για ιδιοκτησίες της οικογένειας Μαλαματίνα, στη Μύκονο (για την Αικατερίνη Μαλαματίνα, άλλοτε «σιδηράς κυρίας» της οινοποιίας Μαλαματίνα, και μια δεύτερη για την ίδια και την κόρη της), με τιμές, αντίστοιχα, 3.415.000 ευρώ και 2.734.956 ευρώ.
Χωρίς πλειοδότες έμεινε και η βιομηχανική μονάδα της εταιρίας Εκκοκκιστήρια Θράκης, της οικογένειας του Γιάννη Ακκά, στην Κομοτηνή, με τιμή πρώτης προσφοράς 2.230.000 ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal. Επιχειρηματία ο οποίος πρωταγωνιστούσε προ κρίσης στην κλωστοϋφαντουργία με την εμβληματική ΕΛΥΦ, ενός από τα σημαντικότερα εργοστάσια παραγωγής denim στην Ευρώπη.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΞΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Από τις επιχειρηματικές «αυτοκρατορίες» που κατέρρευσαν εν μέσω κρίσης και είδαν περιουσιακά στοιχεία τους να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς είναι η πτωχευμένη Cardico, του αείμνηστου Νίκου Καρδασιλάρη, που χαρακτηρίστηκε ο «βασιλιάς των ξηρών καρπών» (αποκτήθηκε ακίνητό της από τη Βογιατζόγλου), και η Στακόρ, εκ των leaders στον χώρο του αυτοκινήτου, με αντιπροσωπίες ισχυρών σημάτων (Ford, Mazda) στο ενεργητικό της, το κτιριακό συγκρότημα της οποίας στη λεωφόρο Αθηνών εμφανίστηκε με αρχική τιμή 19.474.500 ευρώ στις 24 Ιουλίου 2024 στη σχετική πλατφόρμα και πουλήθηκε τελικά τον Φεβρουάριο του 2025 με 7.789.802 ευρώ.
Σε καθεστώς πτώχευσης και πλειστηριασμών βρέθηκε για διάστημα άνω της δεκαετίας, από το 2014, και η αλυσίδα Ράδιο Κορασίδης, η οποία πρωτοστατούσε στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και αποτελούσε το αντίπαλο δέος της Κωτσόβολος. Περασμένα μεγαλεία…
Στα disaster stories συμπεριλαμβάνεται και η Καπνική Μιχαηλίδης, που κάποτε υπήρξε η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία επεξεργασία καπνού στον κόσμο, με τρεις αμερικανικές πολυεθνικές μόνο μπροστά της, και σήμερα έχει διπλό «σφυρί» το 2025 σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη!
Ξεπερνούν τις 313.000 οι υποθέσεις στην black list
Τα στοιχεία προκαλούν, δίχως άλλο, πονοκέφαλο. Στην αρχή της εβδομάδας, εισερχόμενος κάποιος στην πλατφόρμα του eauction, αντίκριζε τον αριθμό 313.742 για τους συνολικά αναρτημένους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και 12.010 για τους αναρτημένους μελλοντικούς. Το πλήθος των υποθέσεων που καταγράφονται στην black list τρομάζει. Γενικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις άγονων πλειστηριασμών προκηρύσσονται επαναληπτικοί. Οι οποίοι διενεργούνται στον βαθμό που δεν θα έχει προκύψει μέχρι τότε κάποια διαδικασία προσφυγών και αναστολής ή ματαίωσής της ελλείψει πλειοδοτών.
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Σε μια υπόθεση με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τον Ιανουάριο περιήλθε σε νέο ιδιοκτήτη η βίλα του αποθανόντος Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη, ο οποίος κυριαρχούσε κάποτε με την MIG, με τιμή εκκίνησης 3,36 εκατ. ευρώ, και κατακυρώθηκε με 50 ευρώ παραπάνω, στα 3.360.050 ευρώ, με εκούσιο πλειστηριασμό και έπειτα από σχετικό αίτημα των κληρονόμων του για να τεθεί η περιουσία του σε διαδικασία εκκαθάρισης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 21/3/2025)