Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να εκταμιεύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Πακιστάν μέσω δύο ξεχωριστών δανείων. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης του παγκόσμιου δανειστή στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Πακιστάν, με στόχο την ανοικοδόμηση της εύθραυστης οικονομίας της χώρας.
Σύμφωνα με δήλωση του ΔΝΤ, το Πακιστάν έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, παρά τις προκλήσεις που θέτει το δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Η ανακοίνωση έγινε μετά την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ του ΔΝΤ και του Πακιστάν.
Η είδηση είχε θετική επίδραση στις αγορές, με τον δείκτη αναφοράς KSE-100 του Πακιστάν να καταγράφει άνοδο 1,2%, την μεγαλύτερη σχεδόν σε τρεις εβδομάδες, μετά το άνοιγμα της αγοράς.
Η αρχική έγκριση του ΔΝΤ θα επιτρέψει στο Πακιστάν να λάβει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ως τη δεύτερη δόση του συνολικού πακέτου δανείου ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συμφωνηθεί πέρυσι. Επιπλέον, το Πακιστάν εξασφάλισε μια νέα συμφωνία διάρκειας 28 μηνών στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, με συνολική πρόσβαση περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ.
Η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει το Πακιστάν να αντιμετωπίσει την έλλειψη δολαρίου που το έφερε στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης το 2022. Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δανειακής συμφωνίας, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ έχει λάβει σημαντικά μέτρα, όπως η αύξηση του φόρου στα καύσιμα.
Στις συνομιλίες με το ΔΝΤ, οι πακιστανικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο πρόγραμμα και σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προωθώντας μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τις μακροχρόνιες οικονομικές ευπάθειες της χώρας, σύμφωνα με τη δήλωση του διεθνούς δανειστή.
Το νέο δάνειο αναμένεται να στηρίξει το Πακιστάν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές, ενισχύοντας τον προϋπολογισμό και τον επενδυτικό σχεδιασμό για την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Από την έγκριση του δανείου πέρυσι, τα συναλλαγματικά αποθέματα του Πακιστάν έχουν αυξηθεί και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, γεγονός που επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα της χώρας να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της μείωσης του βασικού της επιτοκίου. Επιπλέον, τόσο η Moody’s όσο και η Fitch αναβάθμισαν τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του Πακιστάν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.