Οι ανελαστικές προθεσμίες, οι εκπτώσεις και η μάχη με τον χρόνο που δίνουν οι λογιστές
Η φετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις 17 Μαρτίου, όπως είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας σε εφαρμογή όλες τις αλλαγές που νομοθετήθηκαν πέρυσι, με τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Για να βάλει ένα τέλος στο «γαϊτανάκι» των συνεχών πιέσεων για παρατάσεις και στις καθυστερήσεις, το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ εφαρμόζουν ένα νέο σταθερό χρονοδιάγραμμα, που στοχεύει στην εμπροσθοβαρή ολοκλήρωση της διαδικασίας, με συγκεκριμένες και ανελαστικές προθεσμίες, εκπτώσεις για τους «γρήγορους» και πρόστιμα για τους καθυστερούντες.
Αλλωστε, από τις πρώτες δηλώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη ως «τσάρου» της οικονομίας, από κοινού με τον πρωθυπουργό, ήταν πως και η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ αξιολογεί ψηλά τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και τις φορολογικές εισπράξεις, προκειμένου τα οικονομικά της χώρας να συνεχίσουν να είναι ανθηρά.
Τα πρώτα σημάδια, μέχρι στιγμής, ήταν θετικά: Και οι 1.250 δημόσιοι φορείς και οι εποπτευόμενοι αυτών εγγράφηκαν έως τις 15 Ιανουαρίου στο νέο μητρώο που δημιούργησε η ΑΑΔΕ, και έως τις 28 Φεβρουαρίου είχαν όλοι στείλει τα στοιχεία μισθοδοσίας των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα να προσυμπληρωθούν οι απαραίτητοι κωδικοί και να μπορέσει να ανοίξει η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων στις 17 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Υπενθυμίζεται πως από φέτος η περίοδος υποβολής θα είναι αυστηρά, και για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα, εντός του διαστήματος 17 Μαρτίου – 15 Ιουλίου. Ωστόσο, απομένει να φανεί στην πορεία των πραγμάτων εάν η κατάθεση των στοιχείων εκτός από έγκαιρη ήταν και ορθή, καθώς πιθανά ελλιπή ή λάθος στοιχεία θα οδηγήσουν σε ανάγκη διορθώσεων και ως εκ τούτου καθυστερήσεων.
Ετσι, οι αρμόδιοι των δημόσιων φορέων για την αποστολή των στοιχείων δεν… ξεμπέρδεψαν, καθώς από φέτος κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα έως και 2.500 ευρώ ως φυσικά πρόσωπα, σε περίπτωση που δεν αποστείλουν σωστά τα δεδομένα για τα εισοδήματα των υπαλλήλων τους, με προσαύξηση 50 ευρώ ανά ημέρα. Οπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ στην «DEALnews», η υπόθεση δεν τελείωσε με την έγκαιρη αποστολή από τους φορείς, καθώς ορισμένοι εξ αυτών, όπως ο ΕΦΚΑ, είναι… σεσημασμένοι για την αποστολή λάθος και ελλιπών στοιχείων.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΟ, ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Οι προθεσμίες όμως δεν εξαντλούνται στις 15 Ιουλίου, όταν και τελειώνει οριστικά ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων. Και αυτό γιατί περίπου 1,4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τις φορολογικές τους δηλώσεις προσυμπληρωμένες στην πλατφόρμα και, αν δεν υπάρξουν διορθώσεις, θα υποβληθούν οριστικά στις 25 Απριλίου. Η ΑΑΔΕ τονίζει προς τους φορολογουμένους πως είναι απαραίτητος ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν περαστεί στο σύστημα προτού οριστικοποιηθεί η δήλωση, ακριβώς λόγω των προαναφερόμενων λαθών και ελλείψεων σε αυτά που έχουν στείλει οι φορείς.
Ωστόσο, αν όντως τα στοιχεία ελεγχθούν και βρεθούν ανακριβή ή ελλιπή, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τα τροποποιήσουν, υποβάλλοντας τα σωστά. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει:
Αν δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση μέχρι την Πέμπτη 24 Απριλίου 2025, θα πρέπει να το κάνουν πριν από την οριστικοποίησή της.
Αν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση αλλά είναι λανθασμένη ή με παραλείψεις, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική από τις 25 Απριλίου μέχρι και το τέλος της φορολογικής περιόδου, στις 15 Ιουλίου. Αυτή η τροποποιητική δήλωση θα θεωρείται αρχική, χωρίς την επιβολή προστίμων.
Απαξ και εκκαθαριστεί η δήλωση, ο φορολογούμενος πρέπει να καταβάλει τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει στις 31 Ιουλίου. Ακολούθως, καθεμία από τις επόμενες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί έως την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.
Ειδική έκπτωση προβλέπεται για όσους σπεύσουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να κινητροδοτήσει τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση για να εισπράξει όσο γίνεται πιο γρήγορα τους αναλογούντες φόρους. Το μπόνους διαμορφώνεται σε:
4%, εάν η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου
3%, εάν η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου
2%, εάν η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Η παραπάνω κίνηση, ωστόσο, συναντά τις αντιδράσεις του κλάδου των φοροτεχνικών. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στην «DEALnews» πως έτσι το υπουργείο πολλαπλασιάζει τις πιέσεις που δέχονται οι λογιστές από τους πελάτες τους για να ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, επιβαρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα ήδη βεβαρημένο και ασφυκτικό πρόγραμμα.
Εκπτωση προβλέπεται και εφόσον υποβληθεί εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση από την οποία προκύπτει επιπλέον ποσό φόρου προς καταβολή και ο φορολογούμενος επιθυμεί να το εξοφλήσει εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου.
Σε αυτή την περίπτωση, για το αρχικό ποσό φόρου, το ποσοστό έκπτωσης αντιστοιχεί στον χρόνο υποβολής της αρχικής δήλωσης, ενώ, εφόσον από την τροποποιητική δήλωση προκύπτει επιπλέον ποσό φόρου, το ποσοστό έκπτωσης αντιστοιχεί στον χρόνο υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.
Φορολογικά μπόνους προβλέπονται, επίσης, και για ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε ανακαίνιση το 2024 ή εκμίσθωσαν σε μακροχρόνια βάση κατοικία που είχαν κλειστή επί τρία χρόνια, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους με μπλοκάκι, λόγω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, και αγρότες με προστατευόμενα τέκνα.
Τα SOS των φετινών Ε1
Οσοι φορολογούμενοι επιχειρήσουν να συμπληρώσουν μόνοι τους τις δηλώσεις εισοδήματος δεν θα πρέπει να εκπλαγούν καθώς θα συναντήσουν αλλαγές. Για να αποφύγουν τυχόν σύγχυση ή λανθασμένες υποβολές στοιχείων, θα πρέπει να δείξουν τη δέουσα προσοχή σε μία σειρά από κωδικούς οι οποίες θα είναι αλλαγμένοι.
Συγκεκριμένα:
Στον πίνακα 2 διαγράφηκαν οι κωδικοί 027-028 που αφορούσαν το τέλος επιτηδεύματος, καθώς καταργήθηκε για όλους πλην των επιχειρήσεων. Επιπλέον, αναμορφώθηκαν οι σχετικές αναφορές με τις ημερομηνίες στους κωδικούς 013, 014 και 017, 018.
Στον πίνακα 4Δ2 προστέθηκε σημείο για το ψηφιακό τέλος συναλλαγών στους κωδικούς 741, 742.
Στον πίνακα 6 νέοι κωδικοί είναι οι 119, 120 για «απαλλασσόμενο εισόδημα από εκμίσθωση κατοικιών» και για την επανενοικίαση «κλειστών» κατοικιών.
Στον ίδιο πίνακα προστέθηκαν οι κωδικοί 689-690 και 691-692 για τα φιλοδωρήματα, καθώς πλέον ισχύει φοροαπαλλαγή για ποσά έως 300 ευρώ.
Τροποποιείται ο πίνακας της ανάλυσης του τεκμαρτού καθαρού εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων, ενσωματώνοντας αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του.
Στον ίδιο πίνακα συμπεριλήφθηκε η περίπτωση της μείωσης του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος κατά 50% για όσους έχουν επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων, εξαιρουμένων των δημοτικών κοινοτήτων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 28/3/2025)