Jefferies: Οι ελληνικές τράπεζες θωρακισμένες από τους δασμούς Τραμπ

Λόγω της περιορισμένης έκθεσής τους στις ΗΠΑ, τις εξαγωγές και τη μεταποίηση, οι ελληνικές, ισπανικές και γαλλικές τράπεζες αναμένεται να είναι οι λιγότερο ευάλωτες

Θετικές είναι οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες απέναντι στις πιθανές επιπτώσεις των εμπορικών πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies. Στην πρώτη της ανάλυση για τις επιπτώσεις των δασμών που ενδέχεται να επιβληθούν από την κυβέρνηση Τραμπ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Jefferies εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση λόγω του χαμηλού ποσοστού των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Στην έκθεσή της, η Jefferies επισημαίνει ότι ενώ οι τράπεζες δεν αποτελούν άμεσο στόχο των δασμών, θα μπορούσαν να επηρεαστούν δευτερογενώς μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης του ΑΕΠ και πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην πιστοληπτική ικανότητα των τομέων που χρηματοδοτούν. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης έκθεσής τους στις ΗΠΑ, τις εξαγωγές και τη μεταποίηση, οι ελληνικές, ισπανικές και γαλλικές τράπεζες αναμένεται να είναι οι λιγότερο ευάλωτες.

Η Jefferies διατηρεί την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) ως κορυφαία της επιλογή (top pick) για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση “αγορά” και την τιμή στόχο των 11 ευρώ για τη μετοχή. Παράλληλα, ως κορυφαίες επιλογές στην Ευρώπη αναφέρονται η γαλλική Société Générale και η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

Αναφορικά με τη BBVA, οι αναλυτές της Jefferies θεωρούν ότι η επιβολή δασμών θα μπορούσε να είναι υποστηρικτική για την τράπεζα, καθώς οι αμοιβαίοι δασμοί ευνοούν τη Λατινική Αμερική και την Τουρκία σε σχέση με άλλες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μεξικό εξαιρείται από τον τρέχοντα γύρο δασμών λόγω της εμπορικής συμφωνίας USMCA, αν και προηγούμενοι δασμοί παραμένουν σε ισχύ. Οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής και η Τουρκία αναμένεται να επιβαρυνθούν με τον βασικό δασμολογικό συντελεστή του 10%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ μετά την Κίνα, με το έλλειμμα να ανέρχεται σε 200 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την ανάλυση, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες χώρες στην αμερικανική αγορά, με το ποσοστό των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ να είναι μικρότερο του 2%.

Το 2024, οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς της Ευρωζώνης προς τις ΗΠΑ ήταν η Γερμανία (161 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία (72 δισ. ευρώ), η Ιταλία (64 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (47 δισ. ευρώ) σε απόλυτους όρους. Όσον αφορά την έκθεση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, την πρώτη θέση κατέχει η Ιρλανδία (13,5%), ακολουθούν το Βέλγιο (5,4%), η Ολλανδία (3,8%), η Γερμανία (3,7%) και η Ιταλία (3,0%).

Σχετικά με τη σύνθεση των εισαγωγών των ΗΠΑ, τα αυτοκίνητα, τα μηχανήματα, η ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά κατέχουν την κυριότερη θέση, με την πλειονότητα αυτών να ανήκει στον τομέα της μεταποίησης. Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στον μεταποιητικό τομέα ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 7% του χαρτοφυλακίου δανείων τους. Οι ιταλικές τράπεζες (BAMI, BPE, UCG) εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έκθεση, ακολουθούμενες από την Εθνική Τράπεζα και την Intesa Sanpaolo, με ποσοστό άνω του 10% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου να κατευθύνεται σε μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Η BBVA επίσης διαθέτει έκθεση άνω του 10% του δανειακού της χαρτοφυλακίου στη μεταποίηση, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτού συνδέεται με τις δραστηριότητές της στη Λατινική Αμερική και την Τουρκία, αντιπροσωπεύοντας το 46% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της για το 2024.

Συνολικά, η ανάλυση της Jefferies υπογραμμίζει τη σχετικά ισχυρή θέση των ελληνικών τραπεζών απέναντι στις πιθανές αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν οι εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, δίνοντας ώθηση στην επενδυτική τους ελκυστικότητα.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ