Η Αγορά του ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων ακολουθεί έντονα πτωτική πορεία κατά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση κλαδικής μελέτης, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.
Η κατασκευαστική και ειδικότερα η οικοδομική δραστηριότητα της χώρας επιδρά άμεσα στη ζήτηση ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τις ανεγέρσεις οικοδομών.
Όσον αφορά τις επενδύσεις σε κατοικίες, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες εμφανίζει μείωση την περίοδο 2008-2012 με μέσο ετήσιο ρυθμό 23,6%. Επίσης, από την καταγραφή της οικοδομικής (ιδιωτικής) δραστηριότητας βάσει των σχετικών αδειών προκύπτει συνολική μείωση της τάξης του 80% την περίοδο 2007-2012.
Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Senior Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP GROUP, o παραγωγικός τομέας ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων έχει συρρικνωθεί και πλέον αποτελείται από λίγες επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή κυρίως πινάκων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και πριζοδιακοπτών.
Αντίθετα στον εισαγωγικό τομέα εντάσσονται περισσότερες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, αρκετές εκ των οποίων ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους εταιρειών. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται επίσης και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο λιανικό εμπόριο, ενώ περιστασιακά εισάγουν ορισμένα προϊόντα ηλεκτρολογικού υλικού.
Η Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Σταματίνα Παντελαίου σημειώνει σχετικά με τις εξελίξεις της συγκεκριμένης αγοράς: «Η αξία της συνολικής αγοράς ηλεκτρολογικού υλικού (σε τιμές χονδρικής) σημείωσε μείωση της τάξης του 12% το 2013 σε σχέση με το 2012. Εξετάζοντας αναλυτικά τη φαινομενική κατανάλωση (σε ποσότητα) κάθε κατηγορίας προϊόντων, διαπιστώνονται τα εξής:
Η αγορά των πριζοδιακοπτών κινήθηκε καθοδικά την περίοδο 2013/12 με ποσοστό μείωσης της τάξης του 8%. Η αγορά των πινάκων διανομής (κάτω των 1000 V) μειώθηκε κατά 10% περίπου και το μεγαλύτερο μέρος αυτής καλύφθηκε από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.
Η φαινομενική κατανάλωση των αυτόματων ασφαλειών εμφάνισε μείωση της τάξης του 6% το 2013/12, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε και η μείωση στην αγορά των ραγοδιακοπτών. Μειωμένη (κατά 5% περίπου) εμφανίζεται και η αγορά των ενδεικτικών λυχνιών. Οι διακόπτες διαρροής παρουσίασαν μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 4% το 2013, ενώ τέλος, πτωτικά κινήθηκε και η αγορά των χρονοδιακοπτών καταγράφοντας μείωση περίπου 6% το ίδιο διάστημα».
Στα πλαίσια της μελέτης έγινε εκτενής χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 20 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συντάχθηκαν ομαδοποιημένοι ισολογισμοί βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος έξι (6) παραγωγικών και επτά (7) εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2011 και 2012.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, το σύνολο ενεργητικού των παραγωγικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 2,6% το 2012 σε σχέση με το 2011. Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 18,5% το 2012, ενώ δραστική αύξηση εμφανίζουν οι ζημίες των εταιρειών του κλάδου. Αντίστοιχα, το σύνολο του ενεργητικού επτά αντιπροσωπευτικών εισαγωγικών εταιρειών του κλάδου, μειώθηκε κατά 6,6% το 2012/11. Οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν (το 2012) κατά 5,4%, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο το τελευταίο έτος.