Ο προβληματισμός που ανέπτυξαν εφοπλιστές και στελέχη των ναυπηγείων και των λιμένων της χώρας, κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ήταν αρκετά εποικοδομητικός, δεδομένου ότι εξέφρασαν τις προσωπικές τους απόψεις και τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και των υποστηρικτικών δομών της.

Ο Πάνος Λασκαρίδης, CEO της Lavinia Corporation & Laskaridis Shipping Company Ltd, αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, σχολίασε τα μέτρα για τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και επισήμανε: «Η κατάσταση παραμένει ρευστή και εξελίσσεται με απρόβλεπτο τρόπο. Ωστόσο, οι αναταράξεις από τους δασμούς Τραμπ στον χώρο της ναυτιλίας δεν θα είναι γενικευμένες. Θα υπάρξουν μεμονωμένες αναταράξεις σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων. Θεωρώ πολύ μεγαλύτερη απειλή από τους δασμούς την απειλή των ΗΠΑ για την επιβολή τελών στη ναυτιλία. Τα τέλη δεν ανακοινώνονται στα τέλη Απριλίου και θα εφαρμοστούν έπειτα από μία περίοδο 100 ημερών διαβούλευσης, τον Νοέμβριο του 2025. Ομως, από αυτήν την απειλή της ελληνικής ναυτιλίας, τα τέλη αυτά θα μπορέσουν να μεταφερθούν και να γίνουν υποχρέωση των ναυλωτών των ελληνόκτητων πλοίων».
Σε ερώτηση για τον χρόνο αντίδρασης της Ευρώπης στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, ο Πάνος Λασκαρίδης, που διακρίνεται για τις αιρετικές του απόψεις, σημείωσε ότι «η Ευρώπη είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια, που δεν έχει γεωπολιτική, αμυντική και ναυτιλιακή στρατηγική» και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν έχει βοηθήσει τη ναυτιλία της συνολικά. Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας παραμένει μία πρόκληση».
Στο θέμα της απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου, απάντησε λέγοντας ότι υπάρχουν δύο θεμελιώδη ερωτήματα που μένουν ακόμη αναπάντητα: Πρώτον, ποιο καύσιμο θα αντικαταστήσει το πετρέλαιο και, δεύτερον, πόσο εύκολα θα είναι διαθέσιμο στα λιμάνια του κόσμου. «Αυτά τα ερωτήματα θέλουν χρόνια για να απαντηθούν και κακώς κάποιοι λομπίστες έβαλαν στη συζήτηση της απανθρακοποίησης τη ναυτιλία. Στη Συμφωνία του Παρισιού ο κλάδος της ναυτιλίας είχε εξαιρεθεί, καθώς θεωρήθηκε η ρύπανση που προκαλεί διεθνώς ανάξια σημασίας» συμπλήρωσε.
Συζητώντας για τις προκλήσεις της ελληνικής ναυτιλίας, τόνισε ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοιοκτητικά κέντρα, παραμένει χαμηλά στην κατάταξη (θέση 9 ή 10) ως ναυτιλιακό κέντρο, κυρίως λόγω της έλλειψης κουλτούρας και σωστής στρατηγικής του κλάδου να προβληθεί σωστά.
Σημείωσε ότι οι «νέοι δεν προτιμούν τη θάλασσα», παρά το γεγονός ότι αν ασχολούνται με τη ναυτιλία έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Στο ίδιο φόρουμ, ο Σίμος Παληός, ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρίας Diana Shipping, επισήμανε την πεποίθησή του ότι η ελληνική ναυτιλία θα ανανεώσει σύντομα το μερίδιό της στον παγκόσμιο στόλο, από 21% που είναι σήμερα, σε 25%. Ο κ. Παληός τόνισε επίσης: «Σήμερα βρισκόμαστε στο 21% παγκοσμίως και σύντομα θα πάμε στο 25%. Αυτό είναι σίγουρο. Κάθε τέσσερις ημέρες ένα ελληνικό πλοίο ναυπηγείται στην Κίνα, κάθε έξι ημέρες ένα στη Νότια Κορέα και κάθε επτά ημέρες ένα στην Ιαπωνία».
Σε ό,τι αφορά τους δασμούς που έχει ανακοινώσει η αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Παληός σημείωσε ότι για να εκτιμήσουμε «πρέπει πρώτα να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια» και «να σταθεροποιηθούν οι πιέσεις και οι θερμοκρασίες».
Ο κ. Παληός επισήμανε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, ενώ απευθύνθηκε στους νέους Ελληνες, λέγοντας ότι είναι καλό να ασχοληθούν με τον τομέα της ναυτιλίας. «Τα Ελληνόπουλα έχουν παρεξηγήσει τη θάλασσα, είναι ένα εξαιρετικό επάγγελμα. Επίσης, οι μισθοί είναι καλοί, αρχίζουν από τα 2.500 ευρώ και ξεπερνούν τα 14.000 ευρώ» κατέληξε.
ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Ο Αγγελος Καρακώστας, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, επισήμανε: «Σε κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης προς τον πολίτη είμαστε αρωγοί, γιατί τα βασικά μας μέλη είναι η κοινωνική συνεισφορά, όπως αποδεικνύεται από την επίθεσή μας για μείωση των τελών κατά 50%. Τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2024, με ρεκόρ επιδόσεων για άλλη μια χρονιά και κορυφαίες παγκόσμιες κατατάξεις, δείχνουν τη μεγάλη δυναμική του λιμένα εν μέσω σημαντικών προκλήσεων.
Στόχος μας είναι, με την υποστήριξη του ομίλου μας, η συνέχιση των μεγάλων επενδύσεων όπως η νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα, δηλαδή η επέκταση της κρουαζιέρας, η περαιτέρω ενίσχυση του σταθμού αυτοκινήτων αλλά και των έργων με υψηλή περιβαλλοντική αξία όπως η βυθοκόρηση του κεντρικού λιμένα. Παράλληλα, βασικός στόχος παραμένει η έμπρακτη στήριξη και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, καθώς ο λιμένας παραμένει άξονας ανάπτυξης και ευημερίας των παραλιμένιων δήμων και ευρύτερα της χώρας».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2024, επεσήμανε ότι η ΟΛΠ Α.Ε. κατέγραψε ιστορικά ρεκόρ σε όλους τους δείκτες, με καθαρά κέρδη ύψους 87,4 εκατ. ευρώ και αύξηση 30,8%, παρά τις διεθνείς προκλήσεις. Πρόκειται για αποτελέσματα που οφείλονται στη συνεπή υλοποίηση της στρατηγικής της εταιρίας, η οποία βασίζεται στην ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας του λιμένα και στη συνεχή βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών του.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Cosco Shipping, έναν παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο, ο οποίος προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο διασυνδεσιμότητας, κεφαλαίων και τεχνογνωσίας. Αναφερόμενος στη διεθνή θέση του λιμένα, υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς έχει πλέον καθιερωθεί ως κόμβος παγκόσμιας σημασίας, καταλαμβάνοντας την 37η θέση στη λίστα των 100 κορυφαίων λιμένων της Lloyd’s List, την 7η θέση στον Δείκτη Xinhua-Baltic, ενώ διατηρεί την πρώτη θέση στη Μεσόγειο σε επίπεδο διακίνησης φορτίων και είναι το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι στην Ευρώπη, με συνεχή αύξηση στον τομέα της κρουαζιέρας και ειδικότερα του homeporting, με θετική επίδραση στο εθνικό τουριστικό προϊόν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 18/4/2025)