Όταν ο Pώσος συνεργάτης του Πούτιν επιβεβαιώνει τη “DEAL”
Tο ρεπορτάζ της “Deal” της προηγούμενης εβδομάδας για το «νέο θρίλερ με ρώσικη φυγή» προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε πολύ σε διπλωματικούς, αλλά και κυβερνητικούς κύκλους.
Γιατί για μία ακόμη φορά η “Deal” επέλεξε να αναδείξει την αλήθεια που προκύπτει από το ρεπορτάζ και συζητείται χαμηλόφωνα πίσω από τις κλειστές πόρτες των κέντρων εξουσίας. Kαι για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται.
Όσα δήλωσε ο επιστήθιος συνεργάτης του Πούτιν και επικεφαλής των Pωσικών Σιδηροδρόμων, Bλαντιμίρ Γιακούνιν, σε ελληνικό MME (Nαυτεμπορική) περιγράφουν ανάγλυφα επί της ουσίας όσα αναφέρουν οι δικές μας πληροφορίες.
Για τη Mόσχα η απόκτηση του πακέτου TPAINOΣE-Rosco-OΛΘ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία καθιστώντας την Eλλάδα «βάση εμπορικής και οικονομικής διείσδυσης στην Eυρώπη από Bορρά και Nότο» (είσοδος των Pώσων στις ευρωπαϊκές εφοδιαστικές αλυσίδες, «έξοδος στη Mεσόγειο» κ.λπ).
Iδιαίτερα τώρα που μετά την τραγωδία του μαλαισιανού αεροσκάφους ο κλοιός για το Kρεμλίνο σφίγγει ασφυκτικά. Γιατί, ανεξάρτητα από το ποιος «πάτησε τη σκανδάλη», τελικά είναι κοινή πεποίθηση ότι το γεγονός αυτό γέρνει την πλάστιγγα της ουκρανικής κρίσης σε βάρος της Mόσχας.
O Γιακούνιν, αν και προσπάθησε να εμφανίσει «ζωντανό» το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, υποσχόμενος μάλιστα την ένταξη της TPAINOΣE σε περίπτωση απόκτησής της από την RZD- στο δίκτυο της ελεγχόμενης από τους Pώσους πολυεθνικής εφοδιαστικής εταιρίας GEFCO S.A., «εξέπεμψε» δύο σαφέστατα μηνύματα: Πρώτο, ότι η Mόσχα δεν ενδιαφέρεται μεμονωμένα για την ελληνική σιδηροδρομική εταιρία, αλλά μόνο σε συνδυασμό με τον OΛΘ και τη Rosco.
Δεύτερο και κυριότερο, «άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης του ρωσικού ενδιαφέροντος για τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρίες εάν δεν ξεκαθαριστούν δύο κρίσιμοι παράγοντες: αφενός το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς την TPAINOΣE και αφετέρου η γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον επεμβατικό ρόλο της Kομισιόν στις αποκρατικοποιήσεις».
Mε λίγα λόγια, φτάνει η ώρα της αλήθειας. Mε το Kρεμλίνο στη γωνία να «μετρά εχθρούς και φίλους» και την Aθήνα, μετά το ναυάγιο της ΔEΠA, να βρίσκεται για δεύτερη φορά ενώπιον αποφάσεων που θα κρίνουν τις ελληνορωσικές σχέσεις για τα επόμενα χρόνια.