Τελευταία ελπίδα των πολιτών η εξόφληση της εφορίας σε πολλές δόσεις
Γιγαντώνεται, μέρα με την μέρα, η φρενήρης ζήτηση πιστωτικών καρτών, καθώς οι φορολογούμενοι, αδυνατώντας να ανταποκριθούν άμεσα και ολοκληρωτικά στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, στηρίζουν πλέον τις ελπίδες τους στην δυνατότητα -διά των καρτών- να εξοφλούν σε πολλές δόσεις τα οφειλόμενά τους προς την εφορία.
Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλος επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα για ελάφρυνση των εισπρακτικών – φορολογικών μέτρων [βλ. σχετικά: Σε «άμυνα ζώνης» το Μαξίμου].
Εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναμένεται να πληρωθούν φόροι (εισοδήματος, ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας) ύψους 800 εκατ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών, έναντι 500 εκατ. ευρώ το 2013.
Αύξηση κατά 20% των αιτήσεων για πιστωτικές κάρτες
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι «το δίμηνο Ιούνιος – Ιούλιος σημειώθηκε αύξηση αιτήσεων για έκδοση πιστωτικής κάρτας κατά 20% στο σύνολο της αγοράς» και προσθέτουν πως «η αιτιολογία για την έκδοση της κάρτας, από την πλευρά των πελατών, είναι για αποπληρωμή των χρεών προς την εφορία».
Κίνητρα
Δέλεαρ για την έκδοση πιστωτικής κάρτας αποτελούν τα προνόμια που προσφέρουν οι τράπεζες στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εξόφληση των οφειλών σε εννέα άτοκες δόσεις, ενώ κάποιες τράπεζες ήδη ανακοίνωσαν την εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με ταυτόχρονη έκπτωση κατά 1,5%.
Εναλλακτικά δίνεται από τις τράπεζες η δυνατότητα πληρωμής σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, κάθε μία εκ των οποίων μπορεί να «σπάσει» σε εννέα υποδόσεις.
Σημειώνεται ότι οι νέες κάρτες που εκδίδονται έχουν, σε σχέση με το παρελθόν, χαμηλότερο πιστωτικό όριο, το οποίο ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 2.500 – 3.000 ευρώ.
Ικανοποίηση και προβληματισμός
Η επαναφορά στη… ζωή ενός επί χρόνια «πεθαμένου» προϊόντος, όπως αυτού των πιστωτικών καρτών, παρά την γενικότερη ικανοποίηση που φέρνει στα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών, δημιουργεί έντονες ανησυχίες.
«Η αύξηση σε σχέση με πέρσι καταδεικνύει μεν ότι οι Έλληνες άρχισαν να μην φοβούνται πλέον τον τραπεζικό δανεισμό, ωστόσο την ίδια στιγμή αποτυπώνει την έλλειψη λίπους στα οικογενειακά εισοδήματα», αναφέρει στέλεχος τράπεζας.
Μάλιστα, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι το εισόδημα δεν αρκεί για την κάλυψη των υπέρογκων φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ δεν διαφαίνεται καμία δυνατότητα αποταμίευσης…