Της άρνησης της χώρας του να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, υπεραμύνεται εκ νέου, με έμφαση και με αιχμές κατά της Αθήνας, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ» με τίτλο «Οι οικονομικές βοήθειες για την Ελλάδα ήταν λάθος».
Ο κ. Μίκλος αναφέρει πως η κυβέρνησή του (ένας τετραμερής συνασπισμός δεξιών κομμάτων) υποστηρίζει κατ΄ αρχήν τον Μηχανισμό Στήριξης του Ευρώ, όμως οι συγκεκριμένες οικονομικές βοήθειες για την Ελλάδα απλά δεν ήταν δίκαιες και για το λόγο αυτό ήταν εναντίον τους η σλοβακική κυβέρνηση.
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών προσθέτει πως δεν είναι δυνατό η κακοδιοίκηση να αποβαίνει σε βάρος φτωχότερων χωρών, προπάντων σε βάρος των πολιτών τους, και διατείνεται στη συνέχεια ότι στο μεταξύ είναι πλέον γενική η διαπίστωση ότι οι οικονομικές βοήθειες (σ.σ. προς την Ελλαδα) υπήρξαν λάθος, αλλά αυτή η διαπίστωση έρχεται πολύ αργά και δεν μπορεί πλέον να υπάρξει επιστροφή.
Ο κ. Μίκλος τοποθετείται κατόπιν εναντίον μιας διεύρυνσης του πακέτου διάσωσης του Ευρώ και σημειώνει πως εκταμίευση από ένα μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης θα πρέπει να συνδέεται με τρεις προϋποθέσεις: το ΑΕΠ δηλαδή οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση του δημόσιου τομέα και τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους.
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχυρίζεται πως οι ομόλογοί του, από τη σκοπιά της λογικής, του δίνουν δίκαιο. Σε επίπεδο εργασίας γίνεται τώρα διαβούλευση πάνω στις προτάσεις και ο ίδιος έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή στην οποία διατυπώνει τις απόψεις του για το θέμα.
Σε σχέση με το προτεινόμενο από το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, Οικονομικό Σύμφωνο, ο κ. Μίκλος αναφέρει πως η σλοβακική κυβέρνηση συμφωνεί κατ΄ αρχήν με τα έξι σημεία, έχει όμως επιφυλάξεις στις προτάσεις για ένα ευρωπαϊκό σύστημα φορολόγησης, για τον απλό λόγο, όπως σημειώνει, ότι η Σλοβακία δεν θέλει να παραμορφώσει το φορολογικό της σύστημα.
Τέλος, αναφορικά με βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες εντάξεις στο Ευρώ άλλων κοινοτικών χωρών, ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει, αφού, κατά τη γνώμη του, το εγχείρημα του Ευρώ είναι κάθε άλλο παρά σίγουρο και, όπως έχει φανεί τελευταία, συνδέεται με μεγάλο κόστος.
Ο 50χρονος σήμερα Ιβάν Μίκλος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών και στις κυβερνήσεις του τότε Σλοβάκου πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα, καθιερώνοντας ο ίδιος στη Σλοβακία το 2004, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα, ενιαίο συντελεστή φορολογίας, στο 19%.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στο ίδιο μήκος κύματος με τις τοποθετήσεις του κ. Μίκλος, έχουν κινηθεί επανειλημμένα τους περασμένους μήνες, μετά την κατηγορηματική άρνηση του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Μπρατισλάβα, για συμμετοχή της Σλοβακίας στο Μηχανισμό Στήριξης για την Ελλάδα, τόσο η επικεφαλής του, πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μίκουλας Ντζουρίντα.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν επαναλάβει πως «η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένα λάθος», ή «ότι είναι απλό να είναι κανείς λαϊκιστής, να συσσωρεύει χρέη και να αγοράζει τους ψηφοφόρους» ή ακόμη έχουν απορρίψει τη γενικότερη διαπίστωση πως, χωρίς τη βοήθεια προς την Ελλάδα θα βρισκόταν σε κίνδυνο η σταθερότητα του Ευρώ, ενώ έχουν αναρωτηθεί δημόσια «σε ποιόν άραγε δίνεται αυτή η βοήθεια (προς την Ελλάδα), σε υπεύθυνους ή ανεύθυνους πολιτικούς;».
Η άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας είχε προκαλέσει «δυσαρέσκεια» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δυσαρέσκεια που, όπως διαπιστώνουν αναλυτές, σταδιακά είχε μετατραπεί σε «οργή».
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν έχει καταγγείλει επανειλημμένα την Μπρατισλάβα για έλλειψη αλληλεγγύης και παραβίαση της δέσμευσης που είχε αυτή αναλάβει απέναντι στην Ομάδα του Ευρώ για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε προειδοποιήσει τη Σλοβακία ότι «παίζει με τη φωτιά».
Πρόσφατα εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» την επιχειρηματολογία της σλοβακικής κυβέρνησης και είχε καταδικάσει τη στάση της ως «εθνικιστική και ανεύθυνη» που ενισχύει τους «αντιευρωπαϊστές», ζητώντας συγχρόνως ο ίδιος κυρώσεις κατά της Μπρατισλάβας.