Υμνεί την Ελλάδα ο Economist που στάθηκε όρθια και βγήκε στις Αγορές
Υμνεί την Ελλάδα ο Economist επειδή κατάφερε αναδύθηκε ζωντανή στην επιφάνεια ενώ απείχε κοντά στο σκοτεινό βυθό της χρεωκοπίας.
Μέσα σε δύο χρόνια επέστρεψε στις αγορές με έκδοση ομολόγων και μάλιστα με διαδικασίες fast track, τονίζει μεταξύ άλλων η ανάλυση του Economist και την συγκρίνει με τις κινήσεις που οδήγησαν την Αργεντινή ξανά στην χρεωκοπία.
Ο Economist κάνει μια ιστορική αναδρομή διακοσίων ετών παρουσιάζοντας σε πίνακα όλες τις χώρες που βίωσαν το default (χρεοκοπία). Tα πρωτεία κατέχουν όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και ακολουθούν Τουρκία και Ελλάδα!
Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα σημειώνει την ταχύτερη αποκατάσταση, καθώς διαπραγματεύθηκε μαζικό «κούρεμα» σε ομόλογα αξίας άνω των 300 δισ. ευρώ το 2012 και παρόλα αυτά κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα φέτος με την έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αξίας 4 δισ. ευρώ με απόδοση κάτω του 5%.
Η Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει 7 φορές από το 1800 έως σήμερα, και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η Ελλάδα ήταν χρεωκοπημένη πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, για 90 χρόνια περίπου, δηλαδή το ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη».
Σύμφωνα με τον Economist, πολλές από τις χώρες που έχουν χρεοκοπήσει από το 2001 (μεταξύ αυτών και αρκετές άλλες από τη Λατινική Αμερική), τώρα αντιμετωπίζονται ως εκπληκτικά ασφαλή «στοιχήματα», κρίνοντας από τις αποδόσεις των ομολόγων τους.