Η Ρωσία και η Ινδία υπέγραψαν συμφωνία για χρήση του ρωσικού ρουβλίου, αντί του αμερικανικού δολαρίου, στις εμπορικές συναλλαγές τους, ενώ σε παρόμοια συμφωνία πρόκειται σύντομα να προχωρήσει και η Κίνα.
Μετά την είδηση, ότι οι BRICS συμφώνησαν πριν δύο εβδομάδες για την ίδρυση της δικής τους Παγκόσμιας Τράπεζας και του δικού τους Νομισματικού Ταμείου, παρακάμπτωντας έτσι το ΔΝΤ και το οικονομικό καθεστώς της Δύσης, Ρωσία και Ινδία προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία και η Ινδία συμφώνησαν τη χρησιμοποίηση του ρωσικού νομίσματος στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, και συνέστησαν ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει την υλοποίηση της απόφασης των κυβερνήσεών τους.
Η πρώτη αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, Ξένια Γιουντάεβα, προέβη στη σχετική δήλωση μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της ινδικής Ρεσέρβ Μπάνκ, Γκοβινταραγιάν Παντμαρνάμπχα.
Η νέα αυτή απόφαση αποτελεί επίτευγμα της ρωσικής διπλωματίας και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων των κυρώσεων των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας, με αφορμή την συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.
Η ομάδα εργασίας των δύο χωρών έχει ως αποστολή τον συντονισμό των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται, ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάεφ πρόσφατα δήλωσε, ότι η Ρωσία σύντομα θα υπογράψει παρόμοια συμφωνία και με την Κίνα.
Κάτι το οποίο κρίνεται απολύτως προφανές και απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθούν ότι οι οικονομικές συμφωνίες που οι BRICS έχουν υπογράψει.
Έτσι, ήδη στην Ινδία, και σταδιακά στην υπόλοιπη Ασία, ένας μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός διεθνών εταιρειών που έχουν εμπορικές δοσοληψίες με τη Ρωσία θα καθιερώσουν το ρούβλι στις συναλλαγές τους, αφού το ρωσικό νόμισμα έχει πλέον καταστεί θεμέλιο του παγκόσμιου εμπορίου.
Είναι σαφές πλέον ότι ένας νέος κόσμος με νέο οικονομικό σύστημα κτίζεται στην Ανατολή. Με κεντρικούς πυλώνες τις μεγάλες δυνάμεις Ρωσία, Κίνα και Ινδία, οι BRICS καθίστανται σταδιακά το αντίπαλο δέος της ΕΕ, των ΗΠΑ και του δυτικού πολιτικοοικονομικού συστήματος γενικότερα.
Μία εξέλιξη που σαφώς θέτει νέα γεωπολιτικά δεδομένα και επιλογές και δυνατότητες προς εξερεύνηση, για την εξωτερική πολιτική κάθε χώρας στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.