Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ – Με απεργία απαντούν οι Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ
«Καύσωνας» επικρατεί στη Βουλή με αφορμή την συζήτηση και την ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά στα ΜΜΕ και τη ΝΕΡΙΤ.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στο Β’ Θερινό Τμήμα, και χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική διαβούλευση. Και μάλιστα «εν κρυπτώ», αφού εντάχθηκε σε νομοσχέδιο που… κυρώνει τη σύμβαση για τη δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων με σκοπό τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών.
Η ψηφοφορία για την τροπολογία αναμένεται να εξελιχθεί στο πρώτο «crash test» για την κυβερνητική συνοχή, καθώς αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποχωρούν από τη συζήτηση της τροπολογίας για τα ΜΜΕ.
Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».
Με την τροπολογία αναμορφώνεται ο τρόπος λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς και καθιερώνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις. Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιοσήμου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών. Η τροπολογία ρυθμίζει και ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ορίζει ποιες συμπράξεις (οριζόντιες ή κάθετες) δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Ειδικά για το ζήτημα των συμπράξεων στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι στόχος είναι να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να καταστεί δυνατό στα ηλεκτρονικά Μέσα να πραγματοποιούν οικονομίες κλίμακας (όπως με τη χρήση κοινών στούντιο ή με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής) τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού. Αναφέρεται ακόμη ότι οικονομίες κλίμακος μπορεί να υπάρξουν και από τη δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.
Εξάλλου, αντιδράσεις και από κυβερνητικούς βουλευτές προκαλεί άλλη τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα (σ.σ. η συζήτηση του ξεκινά το απόγευμα), με την οποία αίρεται η υποχρέωση δημοσίευσης προκηρύξεων, στον περιφερειακό Τύπο, του Δημοσίου και των ΟΤΑ.
Με 24ωρη απεργία «απαντούν» οι Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ
Με αφορμή την αιφνιδιαστική και «εν κρυπτώ» κατάθεση της τροπολογίας, οι δημοσιογραφικές ενώσεις και οι ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία από τις 10 το πρωί της Τρίτης έως τις 10 το πρωί της Τετάρτης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
«Με την συγκεκριμένη τροπολογία επιτρέπονται συγχωνεύσεις μέσων και ομίλων ΜΜΕ με πρόσχημα τη μείωση του κόστους, διευκολύνοντας υπερδανεισμένους επιχειρηματίες να βρουν σανίδα σωτηρίας.
Με το ισχύον καθεστώς υπάρχουν ρήτρες που απαγορεύουν την συγκέντρωση ΜΜΕ σε χέρια ολίγων και τη δημιουργία ολιγοπωλίων. Με το νέο καθεστώς, οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα μπορούν χωρίς περιορισμούς να κατέχουν όσα ΜΜΕ οποιασδήποτε μορφής και με όσους εργαζόμενους επιθυμούν.
Οι συγχωνεύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση προσωπικού καθώς στο ελάχιστο προσωπικό της επιχείρησης θα συνυπολογίζονται πλέον οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα του ομίλου».