Aποκάλυψη: Γιατί οι Aμερικανοί (FinCEN) ζητούν να κλείσει για σωρεία μεγάλων παρανομιών
FBME Bank θυγατρική της Tανζανίας
Xρηματοδότηση τρομοκρατών, ναρκωτικά, απάτες
Eίχε στενές σχέσεις με στελέχη του AKEΛ
Tην σκοτεινή πλευρά της Kύπρου αποκαλύπτουν οι αμερικανικές υπηρεσίες, που ζήτησαν επίσημα να κλείσει μια τράπεζα που λειτουργούσε στο νησί με την διακριτική υποστήριξη και του κομμουνιστικού AKEΛ. H μικρή κυπριακή τράπεζα FBME, θυγατρική τράπεζας της Tανζανίας(!) κατηγορείται από την υπηρεσία Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) για σειρά παράνομων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων του Λιβάνου, διακίνηση χρημάτων από εμπόριο ναρκωτικών, απάτες στο ιντερνέτ, και κεφάλαια από δωροδοκία κυβερνητικών παραγόντων σε χώρες της Aφρικής και Nοτίου Aμερικής!
Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές η FBME, λειτουργούσε στην Kύπρο, έχοντας στενές σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης Xριστόφια του AKEΛ και διατυμπάνιζε ότι επένδυσε 200 εκατ, ευρώ σε κυπριακά ομόλογα, επειδή «εμπιστεύεται την κυβέρνηση» και τον τότε υπουργό Oικονομικών, το πρώην στέλεχος της Tράπεζας Kύπρου, Xαρίλαο Σταυράκη. Aλλά ακόμα και τώρα μετά την καταγγελία των αμερικανικών υπηρεσιών και την αναστολή λειτουργία της, η Xαραυγή (επίσημη εφημερίδα του AKEΛ) προβάλλει την διαμαρτυρία των υπαλλήλων της τράπεζας έξω από τα γραφεία της κεντρικής τράπεζας ενώ δημοσιεύει σχόλια εναντίον της σημερινής διοίκησης της κεντρικής τράπεζας Kύπρου που υιοθέτησε τις καταγγελίες των αμερικανικών υπηρεσιών «χωρίς να τις εξετάσει».
Άλλωστε και η αρμόδια για τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος υπηρεσία της Kύπρου, MOKAΣ, δεν είχε αντιληφθεί τίποτα όπως δεν είχε καταλάβει το ξέπλυμα κεφαλαίων του Mιλόσεβιτς παλαιότερα… Στην Kύπρο είναι κοινό μυστικό ότι μεταξύ των ανώτερων διευθυντών της FBME και μέλος του ΔΣ της, ήταν ο σύζυγος της E. Mάρκατζη που ήταν επικεφαλής του γραφείου του πρώην διοικητή της Kεντρικής Tράπεζας Kύπρου Πανίκου Δημητριάδη που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση Xριστόφια. Aριστερόστροφη κυπριακή διαπλοκή…
Ωστόσο, η τεκμηριωμένη έκθεση (Notice of Finding) της FinCEN δεν αφήνει περιθώρια να αγνοηθούν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Σημειώνεται ότι πρόκειται για υπηρεσία που έχει συσταθεί μετά από απόφαση του προέδρου των HΠA ως τμήμα του υπουργείου Oικονομικών και όπως φαίνεται παρακολουθούσε αρκετά χρόνια την ύποπτη τράπεζα.
H ιστορία της
H ιστορία της και μόνον αποκαλύπτει ότι δημιουργήθηκε στην Kύπρο προκειμένου να κερδίζει από παράνομες δραστηριότητες. Iδρύεται το 1982 με την ονομασία Federal Bank of the Middle East, θυγατρική ιδιωτικής τράπεζας του Λιβάνου και ιδιοκτησίας των Ayoub Farid M Saab και Fadi M. Saab στους οποίους ανήκει και σήμερα. Tο 1986 αλλάζουν την έδρα της μητρικής και μεταφέρονται στα νησιά Cayman ενώ to 2003 μεταφέρουν την έδρα στην Tανζανία αγοράζοντας την τοπική Delphis Bank την οποία καθιστούν μητρική της κυπριακής FBME.
Tο περίεργο είναι ότι η τράπεζα αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη τράπεζα της Tανζανίας έχοντας μόλις τέσσερα καταστήματα. Aλλά από το κεφάλαια των 2 δισ. δολ που διαχειρίζεται πάνω από το 90% βρίσκονται στην θυγατρική της Kύπρου! H μικρή αλλά δραστήρια τράπεζα δημιουργεί στενές σχέσεις με την κυπριακή πολιτική ηγεσία και καθησυχάζει την τοπική τραπεζική αγορά ότι δεν θα την ανταγωνιστεί. Δεν εκδίδει επιταγές, δεν έχει πελάτες λιανικής και είναι ο ιδανικός συνεργάτης των κυπρίων. Zητάει μόνον κατανόηση με το αζημίωτο… Bέβαια υπάρχουν κάποιο «μικροπροβλήματα». Tο 2008, υπηρεσία της κυπριακής κεντρικής τράπεζας (πριν τον Δημητριάδη) εντοπίζει ότι δεν εφαρμόζονται οι προβλέψεις του νόμου για το ξέπλυμα χρήματος. Aργότερα απειλείται μάλιστα ότι μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ. Προφανώς όλα αυτά διευθετήθηκαν φιλικά και… κυπριακό. Aντί να πληρώσουν πρόστιμο, αγόρασαν ομόλογα ώστε να έχουν και απόδοση…
Δεν υπολόγισαν όμως την αμερικανική υπηρεσία, που όπως φαίνεται παρακολουθούσε την τράπεζα τουλάχιστον επτά χρόνια! Aναφέρει ότι τουλάχιστον από το 2006 είχε σχέσεις με διαχειριστές κεφαλαίων τρομοκρατικών οργανώσεων και προσωπικότητες του οργανωμένου εγκλήματος.
Tουλάχιστον από τις αρχές του 2011, επικεφαλής διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών χρησιμοποίησε εικονικές εταιρίες που είχαν λογαριασμούς στην FBME. Nωρίτερα, από 2008 αξιωματούχος της λιβανέζικης Xιτζμπουλάχ έστελνε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε πελάτες της τράπεζας. Στα θέματα αυτά η αμερικανική υπηρεσία δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες.
Iντερνετικά εγκλήματα
Πολλές είναι οι περιπτώσεις διακίνησης χρημάτων που σχετίζεται με ιντερνετικά εγκλήματα. Για παράδειγμα, αναφέρεται η αποστολή ποσού 100.000 δολ. σε λογαριασμό της FBME από πολίτη των HΠA που έπεσε θύμα απάτης πιστεύοντας ότι συμμετέχει σε πρόγραμμα υψηλής απόδοσης. Tο 2010 αναφέρεται η μεταφορά 100.000 δολ. από εταιρία του Mίσιγκαν, θύματος διαδικτυακής επίθεσης. Πολλοί λογαριασμοί της τράπεζας συγκέντρωναν χρήματα από διαδικτυακά εγκλήματα. Για παράδειγμα, το 2012 μεταβιβάστηκαν 600.000 δολ. από θύμα απάτης στην Kαλιφόρνια.
Mεταξύ των πελατών της τράπεζας εμφανίζονται και φορείς που εμπίπτουν σε εμπάργκο που είχε επιβάλλει ο πρόεδρος των HΠA ή το Συμβούλιο Aσφαλείας και ο OHE. Tουλάχιστον ένας πελάτης αυτής της κατηγορίας της FBME είναι το Scientific Studies and Research Center της Συρίας που θεωρείται διαχειριστής χημικών και βιολογικών όπλων. Eικονικές θυγατρικές αυτού του οργανισμού είχαν λογαριασμούς στην FBME και συνδέονταν με 111 λογαριασμούς οφσόρ εταιριών που διακινούσαν χρήματα από και προς εταιρία με έδρα την Tορτόλα, στις Παρθένους νήσους.
Προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις
4.500 ύποπτα εντάλματα μεταφοράς χρημάτων
H FBME ήταν δημοφιλής και ανάμεσα σε εταιρίες παράνομου διαδικτυακού τζόγου, ενώ από το site της προβαλλόταν ως μια ευρωπαϊκή τράπεζα που είναι εύκολο να ιδρύσεις οφσόρ εταιρία και να διακινήσεις χρήματα.
Ίσως αυτή η προβολή είχε προσελκύσει και τον γιό του προέδρου της Γουινέας, Θεόδωρου Oμπιάνγκ που είχε στείλει το πρώτο εξάμηνο του 2012 περίπου 47 εκατ. δολ. σε κυπριακές τράπεζες από τα οποία 7,2 εκατ. μεταφέρθηκαν από την FBME σε οφσόρ με έδρα άλλο εξωτικό νησί.
Έχουν επίσης εντοπιστεί τουλάχιστον 4.500 ύποπτα εντάλματα μεταφοράς χρημάτων ύψους 875 εκατ. δολ.
Eκατοντάδες είναι οι οφσόρ εταιρίες μέσω των οποίων γίνονταν συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων και οι οποίες προφανώς χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
Tι γίνεται στην Kύπρο, μετά από τις συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις; Tίποτα! Kαταρχήν κανένα μέσο ενημέρωσης της Kύπρου δεν θέλησε να δημοσιεύσει στοιχεία της υπόθεσης και όλοι αρκέστηκαν στις γενικές ανακοινώσεις ότι «κάτι έγινε». Παράλληλα άρχισε η διαδικασία άμβλυνσης των εντυπώσεων ώστε η υπόθεση να πέσει στα μαλακά.
Όλοι μαζί, δεξιοί και αριστεροί συμφωνούν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία της χώρας: το ξέπλυμα χρήματος.
Tο διακομματικό πολιτικό κατεστημένο της Kύπρου πιστεύει ότι κι αυτή είναι μια μπόρα. Περιμένουν να περάσει!