Συνομιλίες με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχε χθες ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια των οποίων παρατηρήθηκε μεγάλο φάσμα διαφωνίας και ελάχιστα σημεία σύγκλισης εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τις Συνόδους Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Γ. Παπανδρέου: Θα επιδιώξουμε «συνολική λύση» στις συνόδους
Συνολική λύση θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της 11ης και της 25ης Μαρτίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των ενημερωτικών επαφών που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε ότι αυτή είναι η ελληνική θέση και αυτή τη μάχη θα δώσει η κυβέρνηση. Και ζήτησε από όλους τους αρχηγούς, όπως είπε, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν αυτή την εθνική, όπως την χαρακτήρισε, προσπάθεια γιατί αφορά όλους.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ενόψει των δύο Συνόδων Κορυφής υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα για διαπραγμάτευση. Μεταξύ αυτών ανέφερε την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, το αποκαλούμενο σχέδιο ανταγωνιστικότητας, τον μελλοντικό μηχανισμό στήριξης, και τους όρους εξυπηρέτησης του χρέους από κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι η Ελλάδα. Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν τα θέματα της έκθεσης του ευρωομολόγου και της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, δύο θέματα τα οποία υπερψήφισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η συνολική λύση την οποία προωθεί η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απαιτείται και για την διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δουλεύει σκληρά και δημιουργικά για μια τέτοια λύση αλλά, όπως τόνισε, η λύση αυτή πρέπει να είναι και πραγματική. Εννοώντας, όπως εξήγησε, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται από τις αγορές ούτε να φαίνεται ότι σέρνεται πίσω από αυτές.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάχη δημοκρατίας τη μάχη που δίνει η Ελλάδα ώστε οι αγορές να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.
Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι να σταθεί η Ελλάδα όσο γίνεται πιο γρήγορα στα πόδια της. Αυτό, πρόσθεσε, θα είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Πεποίθησή μας, ανέφερε επίσης, είναι ότι το ελληνικό ζήτημα είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκό ζήτημα και το ευρωπαϊκό ζήτημα είναι ταυτόχρονα ελληνικό.
Δίνουμε τη μάχη για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για τη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της και να μην ξαναζήσουμε τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε σήμερα.
Ιστορικό Μαραθώνιων συναντήσεων
Μαραθώνιο συναντήσεων πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, σε μια προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 11ης και της 25ης Μαρτίου.
Η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού ήταν εκείνη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 10:00.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, o πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την απόφασή του να συγκρουστεί στις συνόδους κορυφής της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν χρειαστεί.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει λύση – πακέτο, θεωρώντας ότι άλλη λύση δεν υπάρχει και ο ίδιος σε αυτή τη βάση θα δώσει τη μάχη.
Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση σέβεται τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων και γι’ αυτό, όπως είπε, οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως στόχο τη συνεννόηση και τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας, ενόψει της συνόδου κορυφής. Δεν είναι απλά θέμα συναίνεσης, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ανάληψη πολιτικής ευθύνης απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον κ. Σαμαρά, για το γεγονός ότι στις αποφάσεις της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την περασμένη Παρασκευή -στην οποία μετείχε ο πρόεδρος της ΝΔ- δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στην Ελλάδα.
Οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς συζήτησαν και το θέμα των πρόωρων εκλογών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στις σκέψεις ούτε στις επιλογές της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την πλευρά του, στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, πρόβαλε τη δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου ως μόνη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
A. Σαμαράς: “Το μνημόνιο προκαλεί ασφυξία”
“Το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το μνημόνιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι “ακόμη κι αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους στις συναντήσεις Κορυφής της ΕΕ, όπως π.χ. την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα έλυνε το πρόβλημα”.
Στη συνάντηση, κατά πληροφορίες από πηγές της ΝΔ, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να θέσει στις επόμενες συνόδους Κορυφής τα ζητήματα διαχείρισης του χρέους. Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του επανέλαβε τις δικές του θέσεις που προωθεί σε κάθε ευκαιρία: “Πρώτον το ευρωομόλογο, δεύτερον το αναπτυξιακό ομόλογο, τρίτον την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ. ευρώ, τέταρτον τη μείωση του κόστους δανεισμού και πέμπτον την επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι τις θέσεις αυτές τις προωθεί προς του αξιωματούχους της ΕΕ, με τους οποίους έχει συναντηθεί αλλά και τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
“Η ικανοποίηση αυτού του πακέτου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί με νέα σκληρά μέτρα για την ελληνική οικονομία”, τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Κύκλοι της ΝΔ έλεγαν ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά μία πιθανή απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και να συγκαλύψει έτσι την ενδεχόμενη επιβολή επιπλέον μέτρων στην ελληνική οικονομία. Σημείωναν πάντως ότι κατά την συνάντηση δεν διέγνωσαν πρόθεση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από την πλευρά του πρωθυπουργού.
Α. Παπαρήγα : «Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, έρχονται τα χειρότερα»
“Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση, που στην ουσία είναι με ποιο σχοινί, αν θα είναι μεταξωτό ή τρίχινο, θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό.
Προβλέπουμε ότι θα υπάρχει κάποια συμφωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεγχόμενη χρεοκοπία, όποια όμως συμφωνία και αν υπάρχει και οποιαδήποτε παραλλαγή, ένα το κρατούμενο είναι: νέα, δυσβάσταχτα και αβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού και κατά των λαών της Ευρώπης”, δήλωσε η γενικής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
“Επομένως, συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, έρχονται τα χειρότερα και όσο πιο προετοιμασμένος είναι ο λαός να τα αντιμετωπίσει αγωνιστικά, ενωτικά, πολιτικά και αποφασιστικά, από καλύτερες θέσεις θα μπορέσει να βλέπει το αύριο”, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.
Ερωτηθείσα αν έθεσε θέμα μεταναστών, είπε ότι για άλλη μια φορά επανέλαβε πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για το ζήτημα αυτό πριν είναι αργά, “πολύ περισσότερο που βλέπουμε με ποιους δυστυχισμένους ανθρώπους έχουμε να κάνουμε, όταν προτιμούν να πηδήξουν στη θάλασσα μέσα στο κρύο προκειμένου να γλιτώσουν τη βίαιη επιστροφή στις πατρίδες τους”.
Α. Τσίπρας: Πρότεινε απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας
Την απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στο πλαίσιο της ΕΕ πρότεινε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.
Στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις απόψεις του για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι στην ουσία είναι ένα Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, πιο σκληρό ακόμη, και χωρίς χρονικό ορίζοντα, πράγμα που όπως είπε σηματοδοτεί το τέλος της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη της την λαϊκή βούληση που, όπως είπε, μπορεί να δώσει ισχύ στην διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, προτείνοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την αποτυχία του Μνημονίου, που όπως είπε, μας βυθίζει σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας, χρέους και ύφεσης. «Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου, δεν θα αποφύγουμε την χρεοκοπία» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη από τον πρωθυπουργό να δώσει σήμερα άμεση λύση, στην απεργία πείνας των μεταναστών τονίζοντας ότι είναι δίκαια τα αιτήματά τους. «Είναι ένα πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση και είναι ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική τραγωδία», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.
Γ. Καρατζαφέρης: Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει επιθετική στάση
«Στις 25 Μαρτίου δε διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης. Δεν θα πρέπει να καταλήξουμε η Ευρώπη να γίνει γερμανική επαρχία. Συνέστησα και συνιστώ η Ελλάδα να κρατήσει επιθετική στάση» ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργου Καρατζαφέρη εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με των πρωθυπουργό.
Ντ. Μπακογιάννη: Να ψηφιστεί το “διαπραγματευτικό πακέτο” με την ΕΕ από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών
Την ψήφιση του “διαπραγματευτικού πακέτου” που θα έρθει ως σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων από 180 βουλευτές, καθότι θα αφορά θητεία πέραν της σημερινής κυβερνητικής θητείας, πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε πως ήρθε η ώρα να μάθει όλη την αλήθεια ο ελληνικός λαός και να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη μείωση του κράτους “για να έχουμε αποτελέσματα και για να μην πληρώνουν οι πολλοί τα λάθη των λίγων”.
Παράλληλα δήλωσε ότι τα κόμματα είναι βαθιά διχασμένα και συγκεκριμένα ανέφερε ότι “η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν και υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή λογική, η δε κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν λέει την πλήρη αλήθεια στο λαό” και έχει αρχίσει από τα εύκολα κόβοντας μισθούς και συντάξεις, ενώ για τις αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα “κάνει βήμα σημειωτόν”.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο σημείο που βρισκόταν τον περασμένο Μάιο όταν η χώρα πήρε τη χρηματοδότηση και απέφυγε τη χρεοκοπία.
Στελέχη του κόμματος λένε ότι “η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και δεν είναι αποτελεσματική δεδομένου ότι πλέον οι υπουργοί, όπως για παράδειγμα η Λούκα Κατσέλη, δεν κρύβουν ότι δεν πιστεύουν στα μέτρα που ψηφίζουν και καλούνται να εφαρμόσουν”.
“Έχει τεράστιο έλλειμμα συντονισμού. Αντιδρά σπασμωδικά”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι μέχρι τώρα προχώρησε στον “εύκολο δρόμο” ακολουθώντας οριζόντιες περικοπές, επιβαρύνοντας μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις και μεταφέροντας το βάρος κυρίως στον ιδιωτικό τομέα ενώ κάνει πίσω στη σύγκρουση με το δημόσιο τομέα.
Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η ατζέντα της συζήτησης της κ. Μπακογιάννη με τον κ. Παπανδρέου είχε “λάθος προτεραιότητες”, καθώς ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στην σύνοδο κορυφής και “αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και σε αυτά δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς”.
Στη Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύουν ότι “η Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μας βοηθήσει αλλά αυτή η βοήθεια δεν θα αποδώσει όσο δεν υπάρχει συνολικό σχέδιο από την κυβέρνηση και όσο τα κόμματα δεν έχουν διάθεση εθνικής συνεννόησης”.
“Αυτή η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι που πρέπει να γίνει άμεσα”, συνεχίζουν διαπιστώνοντας ότι σε μία σειρά από θέματα, όπως π.χ. η επιμήκυνση, η έκδοση ευρωομολόγου, η μείωση επιτοκίου, η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων και η ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, υπάρχει συμφωνία.
Επίσης κατηγορούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι “αντιμετωπίζουν το ζήτημα με ελαφρότητα και δεν λένε όλη την αλήθεια στον λαό καθώς δημιουργείται η αίσθηση ότι στη σύνοδο κορυφής μόνο θα πάρουμε”.
Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε άμεσα να ενσωματώσει κοινοτική οδηγία που υποχρεώνει το δημόσιο να πληρώνει τις υποχρεώσεις του μέσα σε 60 μέρες και λένε πως “το μέγεθος της κρίσης υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός κόμματος και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπως τις έχουμε ζήσει μέχρι τώρα”.
Κουβέλης: Να παλέψουμε για συνολική αντιμετώπιση από την Ε.Ε.
Την ανάγκη, η Ελλάδα να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν αντέχει άλλο και ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του χρέους, με αναδιάρθρωση, η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης σε δήλωσή του μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν λύση αλλά θα δώσουν μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που αφορούν στην αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, για τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
Απαντώντας σε ερώτηση αν δίνει την συναίνεσή του στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Κουβέλης είπε ότι «Ο πρωθυπουργός οφείλει να διεκδικήσει με σαφήνεια, επιμονή και συστηματικότητα τη συνολική αντιμετώπιση όλου του χρέους της Ελλάδας. Πρέπει να διεκδικήσει την οικονομική διακυβέρνησή της Ευρώπης, διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει να υπάρξει απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικότερα για την Ευρώπη. Το ελληνικό πρόβλημα έχει την ιδιαιτερότητά του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα».
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011, 08:22