Την έναρξη υλοποίησης επενδυτικών δράσεων, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Σερβίας, Πέταρ Σκούντριτς.
Ο ίδιος τόνισε ότι ποσό δύο δισεκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί σε επενδυτικά σχέδια στον τομέα του φυσικού αερίου και ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον πετρελαϊκό τομέα.
Η δυναμική που παρουσιάζεται στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιτρέψει την υλοποίηση επενδύσεων, εκτιμώμενης αξίας δύο έως έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, την επόμενη επταετία, όπως ανέφερε ο κ. Σκούντριτς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 50.000 άτομα θα βρουν δουλειά στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος συγκεντρώνει το επενδυτικό “βλέμμα” ξένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η καναδική REV.
Πρόσφατα -τονίζεται σε σημείωμα της Υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων και Εξαγωγών της Σερβίας (SIEPA)- ο αναπληρωτής διευθυντής της REV, Μίλαν Κούσιτς, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει ποσό 140 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Λιμ, εγκατεστημένης ισχύος 26 MW και 32,4 MW, αντίστοιχα.
Εξάλλου, μια νέα συμφωνία που εκτιμάται ότι θα δώσει προστιθέμενη αξία στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας, είναι αυτή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (EPS) και της ιταλικής εταιρείας Seci Energia η οποία προβλέπει την υλοποίηση υδροηλεκτρικών έργων στον ποταμό Δρίνο.
Την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του ίδιου ποταμού, προβλέπουν, επίσης, συμφωνίες που υπεγράφησαν από τις κυβερνήσεις της Σερβίας, της Ιταλίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (η μία εκ των δύο οντοτήτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης) και οι οποίες προβλέπουν επενδύσεις ύψους 819 εκατ. ευρώ.
—————————————————–
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
——————————————————
Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του είναι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σερβία, όπως και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, υπογράμμισε ο βοηθός υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, Ντέγιαν Στογιαντίνοβιτς, σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Ekonom.east”.
Τη μεγαλύτερη δυνατότητα αξιοποίησης έχει η βιομάζα, καθώς η Σερβία διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο toe (ισοδύναμοι τόνοι πετρελαίου) βιομάζας ξύλου, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη θέρμανση νοικοκυριών και δημόσιων κτιρίων, αντικαθιστώντας παλαιές “πρακτικές”.
Εξάλλου, η υδροηλεκτρική δυναμική της Σερβίας εκτιμάται στα 25 TWh, σε ετήσια βάση.
Το νομοθετικό πλαίσιο για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και καθορίζει τους όρους της σχέσης παραγωγού και διαχειριστή του δικτύου διανομής ενέργειας.
Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της σερβικής κυβέρνησης, κατά τον κ. Στογιαντίνοβιτς, είναι η δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (NREAP), όπου περιγράφονται οι βασικές αρχές της ενεργειακής στρατηγικής της Σερβίας μέχρι το 2020.
Τόσο το Σχέδιο Δράσης, όσο και τα κίνητρα για τους ξένους επενδυτές αποτελούν -κατά την κυβέρνηση- ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία, ικανά να προσελκύσουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, για την υλοποίηση έργων που θα δώσουν ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από προμηθευτές ενεργειακών υλών και να τονώσουν την εγχώρια αγορά εργασίας.