Βερολίνο και Παρίσι δεν θέλουν τον Mario Draghi στη θέση του Τρισέ
«Βασικό επιχείρημα των πολέμιών του αποτελεί η θητεία του στην Goldman Sachs από το 2002 έως το 2005».
O Mario Draghi είναι ένα γνώριμο πρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι ο επόμενος πρόεδρός της. Όμως, στο Βερολίνο και το Παρίσι, εκεί όπου λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο, η υποψηφιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας αντιμετωπίζεται με χαρακτηριστική έλλειψη ενθουσιασμού.
Ο Draghi είναι κεντρικός τραπεζίτης με εμπειρία πολλών χρόνων και άριστα διαπιστευτήρια. Αυτή τη στιγμή, θεωρείται το φαβορί για να διαδεχθεί τον Jean Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ, με τη λήξη της θητείας του, τον Οκτώβριο.
Όμως, σε αυτή την καθοριστική στιγμή για την επιβίωση του ευρώ, Γαλλία και Γερμανία θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ θα έχει τόσο «σταθερό χέρι», όσο θα είχε ένας Γερμανός.
Επιπλέον, την ώρα που το Βερολίνο είναι μάλλον απρόθυμο να παραδώσει το de facto δικαίωμα που είχε να ορίσει τον επόμενο πρόεδρο, στο Παρίσι ανησυχούν περισσότερο για την προϋπηρεσία του Draghi στην Goldman Sachs, της οποίας υπήρξε στέλεχος από το 2002 έως το 2005. Με δεδομένο το ρόλο που έπαιξε η επενδυτική τράπεζα στην υπόθεση των swaps, με τα οποία η Ελλάδα έκρυβε από τους Ευρωπαίους το πραγματικό ύψος των χρεών της, το όνομά της είναι «τοξικό» αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Αντιμέτωπος με όλα αυτά τα εμπόδια, ο Draghi κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να προωθήσει την υποψηφιότητά του. Ακόμα κι όταν αυτό σημαίνει να ακούγεται όσο πιο πολύ «Γερμανός» μπορεί.
Οι διαβεβαιώσεις του ότι πρωταρχικός του στόχος θα ήταν η καταπολέμηση του πληθωρισμού, είναι αυτό ακριβώς, που θα ήθελαν να ακούσουν οι Γερμανοί. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα έπρεπε «πρώτα από όλα να στοχεύει στη σταθερότητα των τιμών», είπε ο Draghi σε συνέντευξή του στην New York Times. Με τη βοήθεια τέτοιων «δημοσιοσχετίστικων» δηλώσεων, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης θα μπορούσε να κάμψει τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην υποψηφιότητά του. Εξάλλου, από πολλούς οικονομολόγους θεωρείται ιδανικός για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ. «Ο Mario Draghi είναι ο υποψήφιος με τα περισσότερα προσόντα», δήλωσε ο Nouriel Roubini. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters, οι 29 από τους 45 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν σχετικά «ψήφισαν» τον Draghi, έναντι 6 ψήφων που πήρε ο επόμενος επικρατέστερος υποψήφιος, ο διοικητής της Τράπεζας της Φιλανδίας, Erkki Liikanen.
Ήδη, οι υποστηρικτές του κινούνται παρασκηνιακά για να προωθήσουν την υποψηφιότητά του. Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Romano Prodi, περιέγραψε τον Draghi ως ιδιαίτερα διακριτικό. Είπε ότι νιώθει πιο άνετα στον κόσμο των κεντρικών τραπεζιτών από ό,τι στους προβολείς. «Σαν άτομο είναι συγκρατημένος.
Δεν αστειεύομαι, όταν σας λέω ότι είναι γεννημένος κεντρικός τραπεζίτης», είπε ο Prodi.
Όμως, η ιστορία της Ευρώπης έχει δείξει ότι οι Βρυξέλλες ενδέχεται τελικά να αγνοήσουν τον πιο έμπειρο υποψήφιο και να διαλέξουν ένα πρόσωπο δεύτερης διαλογής, όπως για παράδειγμα συνέβη με την επιλογή του Herman Van Rompuy για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος μέχρι και σήμερα παραμένει σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό.
Βέβαια, ο Draghi ξέρει να ελίσσεται στον πολιτικό στίβο και να παίζει το παιχνίδι του παρασκηνίου. Στην Ιταλία, έχει καταφέρει να χτίσει ένα υπερκομματικό προφίλ, με αποτέλεσμα το όνομά του, να μην έχει συνδεθεί με κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα ή ατζέντες.