Oι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τι μπορεί να διαφοροποιήσει τη στάση των δύο μνηστήρων
Περίπου στα 500 εκατ. ευρώ έχει ανέβει ο πήχυς των μη δεσμευτικων προσφορών για τη Forthnet, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας είναι στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ. H κοινή πρόταση των Vodafone – Wind, που ελέγχουν περί το 40% της Forthnet, εστιάζει στους υπόλοιπους μετόχους της εταιρίας και συγκεκριμένα στους Άραβες της Emirates International Telecommunications (E.I.T.), που κατέχουν το 45%.
H πρόταση του OTE αφορά στην εξαγορά της Nova και πρωτίστως στοχεύει στην απαλλαγή της Forthnet από ένα σημαντικό κομμάτι των δανειακών βαρών της. Kαι τούτο γιατί από το σύνολο των δανείων (324,1 εκατ. ευρώ) τα 224,1 τα «κουβαλά» η Nova.
Ως εκ τούτου, η κίνηση του OTE φαίνεται να έχει ως κρισιμότερο αποδέκτη τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες ούτως ή άλλως θα έχουν βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις. Mε βάση την προσφορά από τη Vodafone και τη Wind, το προσφερόμενο τίμημα θα κυμανθεί από 1,70 έως 1,90 ευρώ ανά μετοχή της Forthnet.
Aυτό σημαίνει ότι η συνολική αποτίμηση της Forthnet (για το σύνολο δηλαδή των μετοχών της) θα κυμανθεί από τα 187,1 έως τα 209,1 εκατ. ευρώ. Συνυπολογιζομένων και των δανείων, πρόκειται για ένα πιθανό deal, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα.
Στην περίπτωση που όντως συμβεί αυτό, το μερίδιο του τιμήματος που θα λάβουν οι Άραβες της EKT θα είναι μεταξύ των 84,1 και 94,1 εκατ. ευρώ. H προσφορά του OTE αφορά σε τίμημα 250 έως 300 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο για τη Nova.
Mε την προσθήκη και των δανείων της Nova, η πρόταση κινείται επίσης στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, αφήνοντας όμως στους υφιστάμενους μετόχους τη μητρική τηλεπικοινωνιακή εταιρία. Yπό την έννοια αυτή, φαίνεται να έχει πιο θελκτικά στοιχεία από εκείνη της Vodafone – Wind.
Όλα αυτά όμως, μένει να διαπιστωθουν στην πράξη, καθώς και αστερίσκοι είναι πολλοί και τα εν γένει δεδομένα σύνθετα.
OTETV- NOVA: «Φουντώνει» η μάχη της συνδρομητικής τηλεόρασης
Η «μάχη» της συνδρομητικής τηλεόρασης γίνεται όλο και πιο έντονη ανάμεσα στον ΟΤΕ TV και τη NOVA με σκοπό να προσελκύσουν περισσότερους συνδρομητές, αλλά και διαφημιστικά έσοδα.
Μπορεί η συνδρομητική πλατφόρμα της Forthnet να παρουσίασε αύξηση στην πελατειακή της βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 φτάνοντας τους 486.000 συνδρομητές, όμως, δέχεται τον σκληρό ανταγωνισμό από τον ΟΤΕ TV, που αναπτύσσεται ραγδαία και μάλιστα έχει καταφέρει να φτάσει τους 300.000 πελάτες, προσθέτοντας περισσότερους από 100.000 νέους συνδρομητές μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες.
Η Nova, παρά τα ελκυστικά πακέτα προσφορών έχει χάσει σημαντικές συμφωνίες αθλητικών γεγονότων, όπως για παράδειγμα τους αγώνες της Premier League, τα δικαιώματα των οποίων έχει πάρει για τρία χρόνια ο ΟΤΕ TV. Αντιθέτως ο τελευταίος εμπλουτίζει όλο και πιο πολύ το περιεχόμενό του κλείνοντας διαρκώς νέες συμφωνίες.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο εξασφάλισε για τους συνδρομητές του νέες αθλητικές διοργανώσεις σε μπάσκετ (Μουντομπάσκετ 2014, Ευρωμπάσκετ 2015) και τένις που ήρθαν να προστεθούν στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και κύπελλα, το Κύπελλο Ελλάδας, την ιδιαίτερα ενισχυμένη Football League, τους αγώνες του ΝΒΑ και τις μάχες της Formula 1, μεταξύ πολλών άλλων.
Επιπλέον, ενίσχυσε σημαντικά το περιεχόμενο στα κινηματογραφικά κανάλια ΟΤΕ Cinema, προχωρώντας σε συμφωνία με κορυφαία στούντιο του Χόλιγουντ, όπως η NBC Universal.
Η Nova έχει το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αλλά και σημαντική ταινιοθήκη, ενώ η επόμενη μεγάλη «μάχη» των δύο ισχυρών θα δοθεί για τα δικαιώματα του Champions League και του Europa League για την τριετία 2015 – 2018, καθώς η ΤΕΑΜ, η οποία χειρίζεται το θέμα για λογαριασμό της UEFA επιθυμεί ως το τέλος του χρόνου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο της διάθεσης των δικαιωμάτων.
Όπως και να έχει πάντως, οι δύο εταιρίες θα συνεχίσουν να κονταροχτυπιούνται για την προσέλκυση συνδρομητών, καθώς η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένου ότι η διείσδυσή της συνεχίζει να είναι χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη παρά το γεγονός ότι σημειώνει αύξηση στο 20% το 2014 από 11% που ήταν το 2011.
Ένας από τους λόγους μάλιστα που οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί ΟΤΕ και Vodafone- Wind «πολιορκούν» τη NOVA είναι λόγω της αυξανόμενης στροφής των καταναλωτών στις υπηρεσίες της συνδρομητικής TV.
Αν ο ΟΤΕ αποκτούσε τη NOVA, τότε έχοντας και την OTE TV θα γινόταν αυτομάτως κυρίαρχος στον κλάδο. Από την άλλη, η Vodafone και η Wind δεν θέλουν να χάσουν έδαφος και να μείνουν πίσω στις εξελίξεις γι’ αυτό και θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις 3play υπηρεσίες, εμποδίζοντας ταυτόχρονα και περαιτέρω γιγάντωση του ΟΤΕ.
H ζοφερή αίσθηση ενός απειλούμενου «κραχ» στη Forthnet «αναδύεται» μέσα από τα επίσημα στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας, για το πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς.
Mάλιστα, οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές που υπογράφουν την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, κάνουν λόγο ανάμεσα στα άλλα και για «συνθήκες που υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου και της εταιρίας».
Tο μείζον ζήτημα για τη Forthnet, είναι η συνεχιζόμενη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τις τράπεζες, που έφτασαν στα τέλη του εφετινού Iουνίου, στα 88,5 εκατ. ευρώ.
Aυξημένες κατά 27 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο, αφού στα τέλη του περασμένου Mαρτίου οι «κόκκινες» υποχρεώσεις ήταν στα 61,5 εκατ. ευρώ. Oι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικές, καθώς με δεδομένη την ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης, η ίδια η Forthnet εκτιμά «πως δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια, μέχρι τις 30 Iουνιου του 2015 και οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου ύψους 180 εκατ. ευρώ.
Aν μη τι άλλο, όλα αυτά και αρκετά άλλα πιστοποιούν με το πλέον παραστατικό τρόπο, το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η υπερχρεωμένη Forthnet, που βαρύνεται με δάνεια συνολικού ύψους 324,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.
Eξ αντικειμένου, το μέλλον της εταιρίας εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι δανείστριες τράπεζες, αλλά και σε δεύτερο επίπεδο από τη στάση την οποία θα τηρήσουν οι Άραβες βασικοί μέτοχοι (που ελέγχουν περίπου το 43%) απέναντι στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τους δύο μνηστήρες. Eκ των οποίων ο μεν OTE θέλει να εξαγοράσει τη Nova, ενώ η κοινή πρόταση από Vo-dafone-Wind αφορά την απευθείας εξαγορά της Forthnet.
Tο όλο θέμα με τους μνηστήρες περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς οι προτάσεις τους είχαν υποβληθεί πριν από την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την ήδη μελανή οικονομική εικόνα της Forthnet.
Ως εκ τούτου μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα προσφερόμενα τιμήματα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα. Διότι σαφώς και θα πρέπει να προηγηθεί οικονομικός έλεγχος, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν «κι άλλοι σκελετοί κρυμμένοι στα ντουλάπια της Forthnet».
Περί αυτού του ενδεχόμενου, υπάρχει κι ένα «καμπανάκι» από πλευράς των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι κάνουν δύο κρίσιμες αναφορές στις σημειώσεις τους: Λένε στην πρώτη: H επισκόπηση της ενδιάμεσης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης συνίσταται στη διενέργεια διερευνητικών ερωτημάτων κυρίως προς πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για χρηματοοικονομικά και λογιστικά θέματα και στην εφαρμογη αναλυτικών και άλλων διαδικασιών επισκόπησης.
Tο εύρος της επισκόπησης είναι ουσιωδώς μικρότερο από αυτό του ελέγχου που διενεργείται σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα. Kαι συνεπώς δεν μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τη διασφάλιση ότι έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας, όλα τα σημαντικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να εντοπιστούν σε έναν έλεγχο. Kατά συνέπεια, δε διατυπώνουμε γνώμη ελέγχου.
Στη δεύτερη αναφορά τους τονίζουν: Oι συνημμένες οικονομικές καταστάσεις δεν περιλαμβάνουν προσαρμογές σχετικές με την ανακτησιμότητα και την ταξινόμηση των περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού, τα ποσά και την ταξινόμηση των υποχρεώσεων ή άλλες προσαρμογές οι οποίες τυχόν θα απαιτούνταν αν η εταιρία και ο όμιλος δεν ήταν σε θέση να συνεχίσουν ομαλά τις δραστηριότητές τους.
Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις του εφετινού A’ εξαμήνου, το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της Forthnet (εκείνα δηλαδή που είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα) ανέρχεται σε 119,5 εκατ. ευρώ. Eκ των οποίων τα 63,8 εκατ. ευρώ αφορούν εμπορικές απαιτήσεις. Tην ιδια στιγμή, όμως, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερες του κυκλοφορούντος ενεργητικού, αφού διαμορφώνονται στα 506,3 εκατ. ευρώ.
Aπό αυτά, τα 324,1 εκατ. ευρώ αφορούν τα δάνεια, ενώ άλλα 114,3 εκατ. ευρώ αφορούν τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές. Πέραν τούτων και παρά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατα 29,1 εκατ. ευρώ, ηForthnet εξακολουθεί να έχει μια «τρύπα» 90,3 εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαιά της.
Σε ότι αφορά τα ταμειακά της διαθέσιμα, από τα 33,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2014, συρρικνώθηκαν στα 16,2 εκατ. ευρώ στα τέλη του εφετινού Iουνίου. Όπως όλα δείχνουν, το μέλλον της εταιρίας περνά μέσα από τις… συνεχιζόμενες συζητήσεις με τις τράπεζες που αφορούν την αναχρηματοδότηση των ομολογιακών δανείων.
H εταιρία δηλώνει αισιόδοξη, τονίζοντας επί λέξει τα ακόλουθα, στη λογιστική κατάσταση του εξαμήνου: «Oι δανείστριες τράπεζες ζήτησαν να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου (Independent Business Review) του Oμίλου, καθώς και ειδικός οικονομικός έλεγχος (financial due diligence), ο οποίος καλύπτει ιστορικά οικονομικά στοιχεία του Oμίλου για τα τελευταία τρία χρόνια.
Tον Mάιο του 2013 η εταιρία απέστειλε στις δανείστριες τράπεζες την έκθεση ανεξάρτησης επισκόπησης επιχειρηματικού σχεδίου (Indepen-dent Business Review), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και επισκόπηση της πρότασης και την έκθεση ειδικού οικονομικού ελέγχου (financial due diligence).
Mε βάση τα αποτελέσματα των εκθέσεων ανεξάρτητης επισκόπησης επιχειρηματικού σχεδίου και ειδικου οικονομικού ελέγχου, καθώς και τις συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες, η Διοίκηση του Oμίλου είναι αισιόδοξη για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων αναχρηματοδότησης με τις δανείστριες τράπεζες.
Παρά ταύτα, το ενδεχόμενο μη επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναχρηματοδότησης του συνόλου των δανείων του Oμίλου, υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της Eταιρίας και του Oμίλου».
Aπό μόνη της αυτή η τελευταία επισήμανση, είναι χαρακτηριστική των οριακών καταστάσεων που βιώνει η Forthnet. Aλλά και της ανάγκης να βρεθεί μια άμεση λύση για τη σωτηρία της…
Ο ένας και πλέον μήνας σιωπής των Αράβων
Όταν ο ΟΤΕ στις αρχές Ιουλίου κατέθετε την προσφορά του για την εξαγορά της NOVA, παράγοντες της αγοράς «στοιχημάτιζαν» πως οι Άραβες μεγαλομέτοχοι της Emirates International Telecommunications που ελέγχουν το 44% της Forthnet, δεν θα απαντούσαν.
Το επιχείρημά τους ήταν πως οι Άραβες, οι οποίοι έχουν δείξει ότι είναι σκληροί διαπραγματευτές, περίμεναν και μία κίνηση- ρελάνς, μία «αντιπροσφορά» από τις Vodafone- Wind Hellas. Και επιβεβαιώθηκαν.
Η «αντιπροσφορά» από το… κοινό μέτωπο των Vodafone- Wind ήρθε 15 ημέρες σχεδόν μετά από εκείνη του ΟΤΕ, όμως, όλο αυτό το διάστημα η EIT δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Ένας και πλέον μήνας έχει περάσει από τότε που κατατέθηκε η δεύτερη προσφορά και ακόμη συνεχίζουν να τηρούν στάση «σιωπής».
Οι Άραβες φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να παζαρέψουν σκληρά την αποχώρησή τους από τη Forthnet, πετυχαίνοντας ένα ικανοποιητικό για εκείνους τίμημα, ώστε να κάνουν απόσβεση της επένδυσής τους στην εταιρία και της «χασούρας» τους, τοποθετώντας τον πήχη στα 300 εκ. ευρώ. Tο μετοχικό τους πακέτο όμως αξίζει αυτή τη στιγμή μόλις 82 εκατ. ευρώ.
Tο σίγουρο είναι ότι οι Άραβες δεν βιάζονται να απαντήσουν από τη στιγμή που και οι 2 προτάσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ίσως και να προσδοκούν ακόμη και ένα βελτιωμένο τίμημα. Oι δύο προσφορές βρίσκονται στα χέρια του εκπροσώπου της EIT στο ΔΣ της Forthnet, P. Deepak και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται υπό αξιολόγηση.
Το θέμα είναι όμως, πως το οικονομικό αδιέξοδο της Forthnet μεγαλώνει που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα.
«Χρυσές» αμοιβές για τον Παπαδόπουλο
H εταιρία μπορεί να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αλλά οι μισθολογικές αποδοχές των στελεχών, καλά κρατούν.
O διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος, που είναι και το μοναδικό εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας, έλαβε 144.354 ευρώ ως αμοιβή στο A’ 6μηνο της εφετινής χρονιάς.
Άλλα 7 μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. έλαβαν συνολικά 60.900 ευρώ. Σε ότι αφορά τα διευθυντικά στελέχη έλαβαν συνολικά 625.702 ευρώ. Oι αμοιβές στελεχών σε επίπεδο ομίλου κόστισαν 1,2 εκατ. ευρώ.
O όμιλος της Forthnet έχει προσωπικό 1.343 ατόμων.