Σαμαράς: Η χώρα πρέπει να μπει στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση
Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της συνάντησης με την τρόικα, στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.
«Η ελληνική οικονομία είναι σε ράλι. Πάμε καλά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σημερινή περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Στο οβάλ πρωθυπουργικό γραφείο του μεγάρου Μαξίμου, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθεί η ελληνική αποστολή στο Παρίσι.
Εκτός από τον κ. Βενιζέλο, παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο Παρίσι, αλλά και οι υπουργοί Έργασίας Γιάννης Βρούτσης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στις ΗΠΑ σε ιδιωτική επίσκεψη, ενώ θα δώσει κανονικά το παρών στο Παρίσι.
Οδηγίες προς «ναυτιλομένους»
«Να λειτουργήσετε συντονισμένα και ως ομάδα, και να φέρετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να υπάρξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα η μέγιστη δυνατή προετοιμασία.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε με έμφαση στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας, επεσήμανε την τιμή – ρεκόρ με την οποία έκλεισαν τα ελληνικά ομόλογα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πάμε πολύ καλά. Η ελληνική οικονομία είναι σε ράλι».
Να προστατευτούν οι ασθενέστεροι
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης να προστατευθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι δανειολήπτες. Ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Αθανασίου, ο οποίος θα μετέχει στην ελληνική κυβερνητική αποστολή στο Παρίσι, ότι πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
Στη σύσκεψη διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών, δεν ελήφθησαν αποφάσεις επί της στρατηγικής για την πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά έγινε ενδελεχής παρουσίαση από τους εμπλεκόμενους υπουργούς για το σημείο που βρίσκεται η κάθε δράση και υπήρξε συνολική εκτίμηση της κατάστασης και των συνολικών εκκρεμοτήτων που απομένει για κάθε υπουργείο.
Εξάλλου, το πλαίσιο που θα κινηθεί η ελληνική αποστολή, όπως και οι «κόκκινες γραμμές» έχουν καθοριστεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης που θα έχει και άλλες συναντήσεις με τους υπουργούς αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξειδικευθούν τα θέματα της διαπραγμάτευσης θα έχει τον «πρώτο λόγο».
Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής πλευράς στο Παρίσι είναι να κάμψει τις αντιδράσεις του ΔΝΤ που επιμένει να αναμένει τα stress tests των τραπεζών, ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ακανθώδες ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, για το οποίο οι δυο αρχηγοί ήταν αισιόδοξοι πως θα υπάρξει συνεννόηση με την τρόικα.
Με όραμα την οριστική έξοδο από την κρίση
Όπως επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η νέα αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης της χώρας και την οριστική έξοδο από την κρίση. «Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι εντός και εκτός Ελλάδος», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα για τον τομέα ευθύνης του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Βενιζέλος, διευκρίνισε πως πρέπει να μελετηθεί η σχετική έκθεση αξιολόγησης και μετά να ληφθούν αποφάσεις. Επανέλαβε πάντως ότι το μήνυμα της κυβέρνησης στους δημοσίους υπαλλήλους θα πρέπει να είναι το αίσθημα της ασφάλειας και να μην τελούν υπό το φόβο της απόλυσης.
Βενιζέλος: Καμμία αλλαγή σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού και του υφιστάμενου πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, ενώ τόνισε πως η πρώτη κατοικία των φτωχών και των μεσαίων οικογενειών θα προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν, μετά τη σύσκεψη ότι στο Παρίσι θα γίνει μια πολιτική συζήτηση όπου η κυβερνητική αποστολή θα θέσει τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες.
Επιπλέον, ανέφεραν ότι αυτό θα το κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αφού λάβει τις επόμενες ημέρες σχετικές κατευθύνσεις από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη σύσκεψη έγινε αποτίμηση των δράσεων που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί και που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν υλοποιηθεί.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατά την τοποθέτηση του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού και των εργασιακών (όπως ομαδικές απολύσεις, αλλαγή εργασιακού νόμου) και ότι δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών και ειδικά για την πρώτη κατοικία και τα σπίτια των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, των οποίων η κατοικία θα προστατευθεί.