Απόφαση Ευρωκοινοβουλίου υπέρ φόρου δημόσιων οικονομικών συναλλαγών

Με μεγάλη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν, σήμερα, έναν φόρο πάνω στις δημόσιες οικονομικές συναλλαγές (τράπεζες, χρηματιστήρια), που οι πόροι του εκτιμάται πως θα ανέρχονται στα 200 δισ.ευρώ ετησίως και σχεδιάζεται να χρησιμοποιούνται στη χρηματοδότηση μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Επρόκειτο, νομικά, για μία τροπολογία στην εισήγηση που παρουσίασε η ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Ανι Ποδηματά, εισήγηση η οποία εγκρίθηκε με 529 ψήφους υπέρ, έναντι 127 κατά και 19 αποχές.

 

Θέσεις, που η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έλαβε την προηγούμενη Τρίτη, επέτρεψαν σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές τη διεύρυνση της πλειοψηφίας υπέρ του μέτρου, που συναντούσε τις επιφυλάξεις των γάλλων συντηρητικών ευρωβουλευτών και της Επιτροπής των Βρυξελλών.

 

-Όσον αφορά την τροπολογία στην εισήγηση, αυτή έλαβε 360 θετικές ψήφους, έναντι 299 κατά και επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παροτρύνει ο νέος φόρος να επιβληθεί σε παγκόσμια κλίμακα. “Αλλιώς, ο φόρος θα επιβάλλεται στα όρια της ενωμένης Ευρώπης”.

 

Η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί το ζήτημα του φόρου να συμπεριληφθεί στις εργασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί), που θα γίνει στις 11 τρέχοντος μηνός. “Θέλουμε όλα τα κράτη της 17μελούς ευρωζώνης να εγκρίνουν αυτόν τον φόρο”, είχε δηλώσει εμφατικά η καγκελάριος.

 

Σύμφωνα με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν “ο φόρος άπτεται της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

 

“Ο τραπεζικός τομέας είναι υπο-φορολογημένος, δημιουργώντας μία άδικη κατάσταση”, τόνισε στο Γαλλικό πρακτορείο η ευρωβουλευτής Ανι Ποδηματά.

 

Όσοι αντιτίθενται στο φόρο, επιχειρηματολογούν ότι επί των ημερών τους πολλά κεφάλαια θα μεταναστεύσουν εκτός των ορίων της 27μελούς ΕΕ.

 

Υπέρ συστήματος ευρωομολόγων για διαχείριση χρέους

 

Υπερψηφίζοντας την έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά, για τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάσσεται μεν υπέρ της θέσπισης ενός ευρωπαϊκού φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και υπέρ της δημιουργίας ενός μελλοντικού συστήματος ευρωομολόγων, για την από κοινού διαχείριση μέρους του χρέους των χωρών της ζώνης του ευρώ.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις της εισηγήτριας της σχετικής έκθεσης, παρά την ισχυρή αντίσταση μερίδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, υιοθετήθηκε τελικά και η παράγραφος της έκθεσης, με την οποία καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει ένα ισχυρό πολιτικό σήμα στην Επιτροπή, για να προχωρήσει σε μελέτη, για την έκδοση ενός συστήματος ευρωομολόγων προσδιορίζοντας τις συνθήκες εκείνες υπό τις οποίες το σύστημα αυτό θα αποβεί προς όφελος όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών και της ευρωζώνης στο σύνολό της.

 

Μετά την υπερψήφιση της έκθεσής η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

 

«Στις σημερινές συνθήκες κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και με αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να εφαρμόζονται σχεδόν παντού, οι ευρωπαίοι πολίτες είναι αυτοί που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της κρίσης, με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, με την ανεργία, με την ανασφάλεια που διέπει τις εργασιακές τους σχέσεις, με τη συρρίκνωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

 

Είναι προφανές ότι για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τρόπο που θα καταπολεμά τις ανισότητες, θα προστατεύει την απασχόληση και θα προάγει την κοινωνική συνοχή, χρειαζόμαστε νέους πόρους.

 

Τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν επιφέρουν μόνο σημαντικά επιπρόσθετα έσοδα, αλλά και αποκαθιστούν την καταφανή αδικία ως προς τον επιμερισμό του κόστους, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα δικαιότερο μοντέλο χρηματοδότησης και φορολογίας, όπου το κύριο βάρος θα στρέφεται στις επιβλαβείς πρακτικές και συμπεριφορές, είτε μιλάμε για το χρηματοπιστωτικό τομέα είτε μιλάμε για το περιβάλλον και την προστασία του. Αυτή είναι η σημαντική προστιθέμενη αξία των καινοτόμων μέσων χρηματοδότησης».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ