Τι απαντά ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Νηρεύς για το δημοσίευμα της εφημερίδας
Εξόχως δυσφημιστικό για τη Νηρεύς, χαρακτηρίζει ο Αριστείδης Μπελλές το άρθρο με τίτλο «Ailing Fish Farmer Shows Gaps in Greek Bankruptcy Regime» που δημοσιεύθηκε στις 20 Αυγούστου στην Wall Street Journal.
Η επιστολή του κ. Μπελλέ προς τους κ.κ. Mr. Thorold Barker, Editor in Chief, Europe και Mrs. Tracy Corrigan, Digital Editor της Wall Street Journal ο κ. Μπελλές αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Διευθυντή Σύνταξης, Αναφορικά στο περιεχόμενο του από 20 Αυγούστου 2014 άρθρου των συντακτών σας Stelios Bouras και Alkman Granitsas, με τίτλο «Ailing Fish Farmer Shows Gaps in Greek Bankruptcy Regime», το οποίο ήταν εξόχως δυσφημιστικό για την εταιρεία που δημιουργήσαμε με πολύ κόπο και αφοσίωση αλλά και για μένα προσωπικά, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1. Πράγματι είναι αληθές ότι δεν μιλήσαμε στους συντάκτες του εν λόγω άρθρου. Αυτό οφείλεται στο ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες είναι σε κρίσιμο και εμπιστευτικό επίπεδο και δεν υπάρχει προς το παρόν οριστική και ανακοινώσιμη συνολική λύση. Η εταιρεία έχει ήδη γνωστοποιήσει μέσα από επίσημες ανακοινώσεις της, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες και στην ιστοσελίδα της www.nireus.com ότι η εν λόγω διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Προσωπικά έχω τοποθετηθεί και σχετικά πρόσφατα μέσω δηλώσεων μου και στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας, οι οποίες και δημοσιεύτηκαν σε πολλές έγκυρες πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες και websites της χώρας, γεγονός που θα μπορούσαν οι συντάκτες του άρθρου να διαπιστώσουν.
2. Αναφορικά με την πορεία της μετοχής της εταιρείας, αν την συγκρίνει κανείς με την πτώση των τιμών των μετοχών άλλων σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας θα διαπιστώσει ότι επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και συμπεριφορά. Ωστόσο η ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία διαπραγματεύσεων με τις Τράπεζες για την επίτευξη συνολικής λύσης καθώς και οι συνεχείς αναβολές λήψης απόφασης εκ μέρους των ομολογιούχων Τραπεζών για την χρονική μετάθεση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Εταιρείας προκάλεσαν κατά την άποψή μας μία περαιτέρω πίεση στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής μας το τελευταίο εξάμηνο.
3. Είναι ανακριβές ότι οι βασικοί μέτοχοι έχουν εγκαταλείψει την εταιρεία. Οι βασικοί μέτοχοι και ιδρυτές παραμένουν στο μετοχικό σχήμα της Εταιρείας διατηρώντας σημαντικά ποσοστά, παρόλες τις εταιρικές πράξεις και τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν μεσολαβήσει.
4. Είναι επίσης ανακριβές ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας και εγώ προσωπικά, αρνούμεθα να δεχθούμε τυχόν αλλαγές στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας ή και πιθανές συγχωνεύσεις. Έχουμε ήδη διατυπώσει και μάλιστα σε επίσημες ανακοινώσεις μας ότι στους όρους της αναδιάρθρωσης που συζητάμε με τις Τράπεζες περιλαμβάνεται και κεφαλαιοποίηση δανείων καθώς επίσης και ότι θα ήμασταν θετικοί να εξετάσουμε συμμετοχή μας σε συγκέντρωση του κλάδου εφόσον αυτή πραγματοποιείτο με τα δέοντα κριτήρια και πάντοτε στα πλαίσια της νομοθεσίας. Σας παραπέμπουμε και πάλι στις επίσημες ανακοινώσεις της Εταιρείας.
5. Ως προς την δήθεν άρνησή μου να εκχωρήσω τον έλεγχο της Εταιρείας, ουδέποτε έχω εκφρασθεί με αυτό το περιεχόμενο. Εφόσον επιτευχθεί η επιθυμητή συνολική συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων του Ομίλου με τις Τράπεζες, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων, προφανώς η νέα μετοχική σύνθεση που θα προκύψει θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στην διοίκηση της Εταιρείας, χωρίς ωστόσο να πρέπει να παραβλέπεται και η σημασία της εμπειρίας διοίκησης στο συγκριμένο αντικείμενο της ιχθυοκαλλιέργειας.
6. Ως προς την δήθεν άρνησή μου να επενδύσω με νέα κεφάλαια στην Εταιρεία, θα ήθελα να τονίσω ότι έχω ήδη επενδύσει και επανεπενδύσει όλα μου τα κεφάλαια στη ΝΗΡΕΥΣ . Αρκεί να σημειωθεί, ότι κατά την ίδρυση της Εταιρείας – με μετοχικό κεφάλαιο 280.000 ευρώ- κατείχα το 25% της εταιρείας και σήμερα συνεχίζω να κατέχω το 22% ( με κεφάλαια που προσέγγισαν τα 120 εκατ. Ευρώ).
7. Είναι απαράδεκτα αβάσιμος και δυσφημιστικός ο έμμεσος συσχετισμός, από την πλευρά των συντακτών του άρθρου, της ΝΗΡΕΥΣ με τις εταιρείες zombie που αναφέρονται σε έκθεση της Price WaterhouseCoopers. Μία εταιρεία όπως η ΝΗΡΕΥΣ η οποία πραγματοποιεί κύκλο εργασιών περί τα 200 εκ ευρώ και αποτελεί την κορωνίδα της ελληνικής οικονομίας στις εξαγωγές τροφίμων (170 εκατ. €), μία εταιρεία που ηγείται ενός από τους ελάχιστους κλάδους στην χώρα μας με ευοίωνες και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και αυξανόμενης ζήτησης για τα προϊόντα της , δεν είναι zombie. Ζοmbies υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά η Εταιρεία μας δεν συγκαταλέγεται σε αυτά, οι δε 1.200 εργαζόμενοί μας και οι 30.000 τόνοι ψάρια που έχουμε στα κλουβιά μας το επιβεβαιώνουν αυτό περίτρανα. (Καλό θα ήταν να αναγνωσθεί από πλευράς σας ή και των συντακτών σας και η έκθεση GREECE 10 YEARS AHEAD του διεθνούς οίκου McKinsey & Company για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης). Η ΝΗΡΕΥΣ είναι μία εταιρεία η οποία θα αναδιαρθρώσει τα δάνειά της και μέσα από τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται μπορεί να επανακάμψει σε κερδοφόρα τροχιά και να συνεχίσει ακόμη πιο δυνατή να προσφέρει έργο στην χώρα απασχολώντας εκατοντάδες υπαλλήλους και μάλιστα σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Ας μην λησμονούμε επίσης ότι η Εταιρεία έχει αποπληρώσει την τελευταία διετία και το ποσό των 42 εκατ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια στις Τράπεζες, σε αντίθεση με πάρα πολλές άλλες επιχειρήσεις οι οποίες διατελούν σε ουσιαστική παύση πληρωμών προς τους δανειστές τους εδώ και καιρό.
8. Ως προς το θέμα του νομικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις, κατά την άποψή μου αυτό που απαιτείται για τις περιπτώσεις των Εταιρειών όπως η ΝΗΡΕΥΣ που έχουν αποδεδειγμένα δυνατότητες ανάκαμψης , είναι σύντομες διαδικασίες επίτευξης ισορροπημένων συμφωνιών αναδιάρθρωσης βασισμένες στην συναίνεση μεταξύ τραπεζών/μετόχων και διοικητικής ομάδας . Διότι μόνο οι γρήγορες και συναινετικές λύσεις, βασισμένες στο συμφέρον όλων των συμ-μετεχόντων μπορούν να επιτύχουν και να οδηγήσουν τις εταιρείες ξανά σε κερδοφόρα τροχιά. Αυτό όμως είναι ένα αποτέλεσμα που κυρίως τα μέρη μπορούν να εξασφαλίσουν με καλή πίστη και όχι η νομοθεσία.
Στην περίπτωση της Εταιρείας μας υπήρξαν δυστυχώς μεγάλες καθυστερήσεις επίτευξης συμφωνίας δεδομένου ότι α) διενεργήθηκε πληθώρα ελέγχων απο ανεξάρτητους Οίκους για λογαριασμό των Τραπεζών , οι οποίοι και επιβεβαίωσαν όλα τα στοιχεία και τις δηλώσεις της Διοίκησης και β) το σχήμα των Τραπεζικών Ιδρυμάτων είναι αρκετά σύνθετο και επιβαρυμένο με πολλές άλλες υποθέσεις εταιρειών είτε του κλάδου μας είτε και άλλων κλάδων, πράγμα που δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την πρόοδο των συζητήσεων.
Παρόλα αυτά, είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα δοθεί λύση, η οποία θα αποτελέσει την βάση για την επανεκκίνηση του Ομίλου σε θετική τροχιά, πράγμα που θα κάνει όλους τους ανθρώπους της ΝΗΡΕΥΣ ξανά περήφανους.
Αξιότιμε κύριε Διευθυντή, παρακαλώ όπως προβείτε σε δημοσίευση της παρούσης για την πληρότητα της πληροφόρησης του κοινού και την αποκατάσταση της πραγματικότητας.
Με τιμή, Αριστείδης Μπελλές Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.”