Μήνυμα συσπείρωσης της παράταξης στέλνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την εκδήλωση του κόμματος για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση του και τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.
«Η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη είναι πάντα ευκαιρία συσπείρωσης του χώρου και αυτόν τον χαρακτήρα του εορτασμού είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει ο Ευ. Βενιζέλος», τονίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.
Αφού επισημαίνουν ότι η φετινή επέτειος πραγματοποιείται, «ενώ διατρέχουμε μια περίοδο μεγάλης εθνικής σημασίας, και πάλι», υπογραμμίζουν στο ίδιο πλαίσιο ότι «ο ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης όπως ήταν και τότε εθνικά σημαντικός, είναι και σήμερα» και πως γι’ αυτό «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα πάντα έχανε ιστορικά όταν η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη δεν έπαιζε το ρόλο της».
Η εκδήλωση της Τετάρτης θα είναι «λιτή με σεβασμό στον ιστορικό χώρο του Ζαππείου», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προϊδεάζοντας ότι «δεσπόζουσα μορφή στο χώρο δεν μπορεί να είναι άλλη από τον Ανδρέα Παπανδρέου με φωτογραφίες και φράσεις του μεγάλου ηγέτη της “Αλλαγής” από ομιλίες του».
Δίνοντας επιπλέον το στίγμα της εκδήλωσης και περιγράφοντας, τους στόχους της παράταξης, οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη σημειώνουν ότι «αγωνιζόμαστε για να πετύχει η προσπάθεια ανασύστασης και ανασυγκρότησης της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και αναγέννησης των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης». Επίσης, ότι «αγωνιζόμαστε να ενωθεί και πάλι το Έθνος- η πατρίδα μας που διχάστηκε στο όνομα ψευδοδιλλημάτων και πολιτικού καιροσκοπισμού».
Δεδομένων των παραπάνω, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη «αποκτά ιστορικό ενδιαφέρον για την επαναφορά στη μνήμη των πολιτών της μεγάλης προσφοράς των 40 χρόνων, της μεταπολίτευσης, της καλύτερης περιόδου στην ελληνική ιστορία”. Παράλληλα, προσδιορίζουν ως ιστορική υποχρέωση της παράταξης “αυτό το τόσο συκοφαντημένο αλλά και τόσο σημαντικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης να προσαρμοσθεί και να προστατευθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέσα από ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, ένα κανονικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, με κύριο μέλημα την αποκατάσταση των αδικιών, την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».
Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρουν ότι η “Αλλαγή” που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ το ’80, έγινε, τόσο στο βιοτικό επίπεδο όσο και στους θεσμούς, την ισονομία, ισοπολιτεία, την προστασία των μη προνομιούχων, το κοινωνικό κράτος, την εκπαίδευση, την δημόσια υγεία, την αγροτιά, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα μεγάλα έργα, την ευρωπαϊκή προοπτική της, την εξωτερική κυριαρχία, τη θέση της χώρας μας στη ”διεθνή σκακιέρα”.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «η Ελλάδα των τελευταίων 40 χρόνων δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του τότε, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν με λύσσα να κάνουν το άσπρο – μαύρο» και πως «η μεταπολίτευση έδωσε ώθηση προόδου στη χώρα και προκοπής στους πολίτες».