Με μικρές διακυμάνσεις έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, στη σκιά της αμερικανικής αργίας, με τους επενδυτές να κινούνται περισσότερο με βάση τη μετριοπαθή αποτίμηση των νέων στοιχείων από την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,08% στις 6.825 μονάδες, ο γερμανικός DAXενισχύθηκε κατά 0,09% στις 9.479 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 4.380 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,25% στις 342,86 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 10 σήμερα έκλεισαν με κέρδη.
Στο ταμπλό, η Novartis ενισχύθηκε κατά 4,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 3 ετών, καθώς οι δοκιμές ενός νέου φαρμάκου για την καρδιοπάθεια δείχνουν θετικά αποτελέσματα. Οι αγορές αναμένουν το φάρμακο να εισέλθει στην αγορά, δίνοντας ώθηση στα έσοδα της φαρμακευτικής.
Επίσης, στο +1,2% βρέθηκε η Havas, η οποία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα πρώτου εξαμήνου φτάνουν τα 867 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 849 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η Tesco υποχώρησε κατά 2%, μετά τα δημοσιεύματα ότι η Harris Associates μείωσε την συμμετοχή της σε 1% από 3% προηγουμένως. Επίσης, σε διαφορετική ανακοίνωση η Stoxx Ltd. ανέφερε ότι θα την αφαιρέσει από τον σύνθετο δεικτη Stoxx Europe 50.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η Γερμανία κατέγραψε πλεόνασμα 4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνυπολογίζοντας τους προϋπολογισμούς των κρατιδίων αλλά και το σύστημα πρόνοιας, το συνολικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ, από 0,3% του ΑΕΠ το 2013.
Επίσης, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών διαμορφώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, εξαιτίας των εντεινόμενων οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 50,7 μονάδες, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 50,8 και έναντι των 51,8 μονάδων τον Ιούλιο.
Ο δείκτης PMI που μετρά τη βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε σε χαμηλό 14 μηνών, στις 51 μονάδες από 52,7 μονάδες τον Ιούλιο.
Ο δείκτης υπεύθυνων αγορών στον μεταποιητικό κλάδο μειώθηκε στις 50,7 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 13 μηνών και χαμηλότερο από τις 50,8 μονάδες της πρώτης εκτίμησης.