Την ώρα που το deal με τη ΔΕΛΤΑ βρίσκεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Π. Παπαδάκης συζητά με ξένο fund
Ένας πρώην καρδιολόγος της Πολεμικής Αεροπορίας ανεβάζει την… πίεση σε ένα deal που δεν έχει ακόμη κλείσει. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ Πέτρος Παπαδάκης, ο οποίος εισήλθε στην διοίκηση του βορειοελλαδίτικου ομίλου το 1991, όταν ο πεθερός του, Χρήστος Χατζηθεοδώρου, αποφάσισε να αποσυρθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συζητήσεις με βρετανο- αμερικανικό fund, το οποίο «φλερτάρει» έντονα με την γαλακτοβιομηχανία.
Και όλα αυτά, την ώρα που η συμφωνία εξαγοράς του 43% των μετοχών από την ΔΕΛΤΑ, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, βρίσκεται προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η «σφήνα» του εν λόγω fund, το ενδιαφέρον του οποίου εκφράστηκε έντονα από τον Ιούλιο, έρχεται να… ταράξει την αγορά του γάλακτος, η οποία θεωρούσε θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία ΜΕΒΓΑΛ – ΔΕΛΤΑ.
Η πλευρά του ομίλου Vivartia στην οποία ανήκει η ΔΕΛΤΑ δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την συγκεκριμένη εξέλιξη από την διοίκηση της μακεδονικής εταιρίας. Και μόνο το γεγονός το ότι οι όποιες κινήσεις αυτή τη στιγμή γίνονται στο παρασκήνιο, οδηγούν ανθρώπους της αγοράς να υποστηρίζουν πως «περίεργα» παιχνίδια παίζονται γύρω από τη ΜΕΒΓΑΛ και πως ίσως τελικά η διοίκηση να μην είναι και τόσο θερμή ως προς την ολοκλήρωση του deal με την Vivartia.
Βέβαια, δεν… κλείνει οριστικά την πόρτα, καθώς δεν γνωρίζει ακόμη πώς και πού θα καταλήξουν οι επαφές με τους Αμερικανο- Βρετανούς.
Όμως, όπως παρατηρούν επιχειρηματικοί κύκλοι, πιθανότατα η ΜΕΒΓΑΛ να επιθυμεί να διατηρήσει την αυτονομία της- κάτι το οποίο της προσφέρεται αν μπει ως στρατηγικός επενδυτής ένα fund και λύσει έτσι το έντονο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει-, την οποία θα έχανε σε περίπτωση που το 43% των μετοχών της καταλήξει στην ΔΕΛΤΑ, η οποία κατέχει ήδη το 14,8% και με την ολοκλήρωση του deal θα αποκτούσε την πλειοψηφία των μετοχών.
Αν παρ’ όλ’ αυτά η συμφωνία δεν προχωρήσει, τότε θα είναι το δεύτερο «ναυάγιο» για τις δύο πλευρές μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, καθώς αντίστοιχη απόπειρα εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ είχε γίνει και το 2010, αλλά μετά από σχεδόν μια διετία, οι δύο όμιλοι ανακοίνωσαν τη διάλυση του «αρραβώνα» τους.
Ενδιαφέρον πάντως, στην όλη υπόθεση έχει και η στάση της Μαίρης Χατζάκου, η οποία φερόταν θετικά διακείμενη στο deal με την Vivartia και η οποία στο παρελθόν είναι γνωστό πως είχε «συγκρούσεις» με τον Παπαδάκη για τον τρόπο διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά φαίνεται πως οι σχέσεις τους είχαν εξομαλυνθεί το τελευταίο διάστημα για το καλό της επιχείρησης, η οποία βρέθηκε στον… κλοιό της κρίσης.
Οι επίδοξοι Αμερικανο-Βρετανοί «μνηστήρες» της ΜΕΒΓΑΛ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συντάξει μέχρι και ολοκληρωμένο business plan, το οποίο προβλέπει σε βάθος χρόνου εκτίναξη του τζίρου της στα 250 εκατ. ευρώ και το έχουν καταθέσει στις πιστώτριες τράπεζες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τρεις συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη, εκ των οποίων δύο στην Αθήνα και η μία μέσω teleconference.
Αυτό που εξετάζεται ως πιο πιθανό είναι να μπει το εν λόγω fund ως στρατηγικός επενδυτής, εισφέροντας ένα σημαντικό μέρος από τα 12 εκατ. ευρώ που αναζητούσε η γαλακτοβιομηχανία μέσω της σύναψης κοινοπρακτικού δανείου για να… θεραπεύσει τις αρρυθμίες στα ταμεία της και να μπορέσουν να αποπληρωθούν υποχρεώσεις προς προμηθευτές, εργαζόμενους και παραγωγούς.
Στην Θεσσαλονίκη είναι γνωστό ότι οφείλονται μισθοί αρκετών μηνών, ενώ η καθυστέρηση πληρωμών στη ζώνη γάλακτος φτάνει μεσοσταθμικά τους τρεισήμισι μήνες.