Όταν ο Σωτήρης Θεοδωρίδης εγκατέλειπε την διοίκηση του πρώτου του επιχειρηματικού «τέκνου» που τον είχε καθιερώσει ως «βασιλιά του επίπλου γραφείων» για να αφιερωθεί στο άλλο δημιούργημά του, την Pasal Development και στο real estate, δεν φανταζόταν ούτε στιγμή που και τα δύο θα είχαν μελλοντικά μια κοινή πορεία.
Εκείνη προς το άρθρο 99. Εδώ και καιρό στους παροικούντες στους Αμπελοκήπους, όπου βρίσκεται η έδρα της Pasal, η αγωνία για τα προβλήματα του ομίλου ήταν μεγάλη. Το μεγαλύτερο όλων που απασχολούσε το «μεγάλο αφεντικό» του και τους στενούς του συνεργάτες ήταν η «θηλιά» των υποχρεώσεων ύψους 167,4 εκατ., με τα καθαρά δάνεια να φτάνουν τα 137,4 εκατ.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις από το 2010 έκανε την κατάσταση να μοιάζει… εκρηκτική. Η βόμβα έσκασε, όμως, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες προχώρησε σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης, με αποτέλεσμα ο Σωτήρης Θεοδωρίδης να «αναγκαστεί» να προσφύγει στις διατάξεις του άρθρου 99 προκειμένου να προστατευθεί από τις απαιτήσεις των πιστωτών.
Αυτή την στιγμή ο επιχειρηματίας έχει στα… χέρια του ένα ισχυρό «όπλο» που ακούει στο… όνομα Trastor για να διαπραγματευθεί με τις πιστώτριες τράπεζες. Η συμμετοχή της Pasal στην Trastor ανέρχεται στο 37% (η αξία της αποτιμάται στα 22 εκατ.) και εδώ και καιρό ο Θεοδωρίδης, βρίσκεται σε επαφές με το αμερικανικό fund Hines για να πουλήσει. Λόγο βέβαια στις όποιες εξελίξεις έχει και ο δεύτερος μεγαλομέτοχος, η τράπεζα Πειραιώς η οποία κατέχει το 34% της Trastor.
Η αγορά είχε επισημάνει τους προηγούμενους μήνες πως το 37% αποτελεί «κλειδί» για το θέμα των δανείων της εταιρίας real estate του Σωτήρη Θεοδωρίδη. Σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, το πιο πιθανό είναι ο επιχειρηματίας να αναζητήσει μία λύση αντίστοιχη με εκείνη της SATO με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων και παραχώρηση ακινήτων. Το θετικό είναι πως δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, ελληνικό Δημόσιο.
Στο μεταξύ, σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι προσπάθειές του έχουν επικεντρωθεί σε ένα ακόμη βασικό περιουσιακό στοιχείο της Pasal, το εμπορικό κέντρο «Athens Heart» στον Ταύρο. Το mall καταγράφει χαμηλές επιδόσεις τόσο λόγω της κρίσης και του έντονου ανταγωνισμού κυρίως από το River West (καθώς και τα δύο στοχεύουν στους 500.000 καταναλωτές των δυτικών προαστίων) και των άλλων malls, αλλά και εξαιτίας της μείωσης των μισθωμάτων.
Ακριβά τέλος κόστισαν στον «Mr Pasal» και τα παγωμένα σχέδια για ανάπτυξη εμπορικών χώρων σε άλλες περιοχές.