Το ΝΑΤΟ συμφώνησε να προμηθεύσει με οπλισμό απευθείας την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στη Μαριούπολη, για την οποία τόνισε ότι ανήκει στην Ουκρανία και δεν πρόκειται να παραδοθεί σε ρωσικά χέρια.
Ο Ποροσένκο, αργά το απόγευμα, είχε εξάλλου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμήρ Πούτιν, σχετικά με τα επόμενα βήματα ειρήνευσης στην περιοχή.
«Συνήφθη μια συμφωνία σε μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους χωρών του NATO», οι οποίες προβλέπουν «απευθείας παραδόσεις σύγχρονων όπλων τα οποία θα μας βοηθήσουν να αμυνθούμε και να νικήσουμε», είπε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου είχε δηλώσει την Κυριακή ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Συμφώνου, την περασμένη εβδομάδα, συμφωνήθηκε να δοθούν όπλα και να σταλούν στρατιωτικοί σύμβουλοι σε επαφές με πέντε κράτη μέλη του NATO. Αλλά οι τέσσερις από τις πέντε χώρες διέψευσαν πως συνήφθη οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος εκτίμησε ότι η σύρραξη στη χώρα του δεν μπορεί να κερδηθεί «μόνο με στρατιωτικά μέσα». Η Μαριούπολη ανήκει στην Ουκρανία, «δεν θα την παραδώσουμε σε κανέναν», διεμήνυσε νωρίτερα ο Ποροσένκο μέσω Twitter, πριν συναντηθεί με βιομηχανικούς εργάτες στην Μαριούπολη.
Εξάλλου ο Ποροσένκο ανακοίνωσε στην Μαριούπολη ότι απελευθερώθηκαν από τους αυτονομιστές 1.200 πρόσωπα που κρατούνταν από αυτούς.
Από την έναρξη της εκεχειρίας, το βράδυ της Παρασκευής, «καταφέραμε να απελευθερωθούν 1.200 αιχμάλωτοι», ανέφερε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax πως δήλωσε ο Ποροσένκο, χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτό έγινε στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων που συμφωνήθηκε με τους αυτονομιστές στο Μινσκ.
Στη Μαριούπολη παρά την εκεχειρία αναφέρθηκαν μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές και το στρατό. Μια γυναίκα σκοτώθηκε από πυρά το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, ενώ άλλα τρία πρόσωπα τραυματίστηκαν.
Κατά την άφιξή του στην πόλη των 500.000 κατοίκων, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι που είναι κρίσιμο για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι «έδωσα διαταγή (στον στρατό) να ενισχύσει την άμυνα της Μαριούπολης με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, άρματα μάχης και αεροπορική κάλυψη», για να προσθέσει: «ο εχθρός θα υποστεί μια συντριπτική ήττα».
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμήρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ποροσένκο, κατά την οποία συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουν μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία» και «ο διάλογος θα συνεχιστεί», ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εκτίμησε ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία παραμένει εύθραυστη. «Γενικά η εκεχειρία τηρείται, αν και παραμένει ακόμη επισφαλής», επισήμανε ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΑΣΕ, ο Τόμας Γκρέμινγκερ, μιλώντας στη Βιένη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος επίσης ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, δήλωσε σήμερα ότι 59 παρατηρητές του μετακινήθηκαν από τις θέσεις όπου είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία στις εμπόλεμες ζώνες, για να επιτηρούν και να επαληθεύουν την τήρηση της εκεχειρίας.
Ο Οργανισμός διαμεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας 12 σημείων περιλαμβανομένης και της κατάπαυσης του πυρός την Παρασκευή. Έχει ανακοινώσει ότι θα υπερδιπλασιάσει την αποστολή των παρατηρητών του, η οποία αριθμεί σήμερα 231 μέλη, στέλνοντας στο έδαφος της Ουκρανίας άλλα 250.
Ο Μπουρκχάλτερ υπογράμμισε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τήρηση της εκεχειρίας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επαρκεί απλώς η αναστολή των εχθροπραξιών και ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προωθήσουν μια πολιτική λύση.
«Δεν είμαι διόλου αισιόδοξος. Δεν ήμουν καθόλου αισιόδοξος εξαρχής», είπε ο Μπουρκχάλτερ μιλώντας σε δημοσιογράφους της ένωσης ανταποκριτών ξένου Τύπου στη Γενεύη. Η εκεχειρία, εξήγησε, «μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο αν το θέλουν» τα μέρη, και «από μόνη της δεν είναι αρκετή».
Μια ταυτόσημη θέση εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.