Οι διαχειριστές κεφαλαίων δηλώνουν πως δεν είναι ώρα τώρα για πωλήσεις, τη στιγμή που το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ράλι από το 1955, εισέρχεται στο τρίτο έτος.
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, ο Laszlo Birinyi, ο οποίος σύστησε στους πελάτες του να αγοράσουν όταν ο Standard & Poor’s υποχώρησε σε χαμηλό 12 ετών στις 676,53 μονάδες στις 9 Μαρτίου του 2009, δήλωσε ότι τα κέρδη που πρόσθεσαν περίπου 28 τρισ. δολάρια στις παγκόσμιες τιμές των μετοχών, θα υπερβούν τις προηγούμενες ανόδους καθώς οι επενδυτές που έχασαν την πρώτη φάση της ανόδου, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τώρα το χαμένο έδαφος.
Οι αποτιμήσεις βρίσκονται ακόμη κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο, δήλωσε εξάλλου και ο Barton Biggs, ο διαχειριστής hedge fund ο οποίος αγόρασε μετοχές πριν από την άνοδο 85% του Standard & Poor’s. Το ράλι στις μετοχές, στο εταιρικό χρέος και στα εμπορεύματα, αναδεικνύει πώς τα περισσότερα από τα 12 τρισ. δολάρια που διοχετεύθηκαν από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, οδηγούν την ανάκαμψη από τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση.
Αν και οι απαισιόδοξοι αναλυτές θεωρούν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν όταν λήξουν τα προγράμματα στήριξης, ο δισεκατομμυριούχους Kenneth Fisher και ο Byron Wien της Blackstone Group, ποντάρουν σε μετοχές των οποίων τα κέρδη είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη. Ο Birinyi, ο οποίος ίδρυσε την Birinyi Associates το 1989 μετά από δεκαετή θητεία στη Salomon Brothers, τόνισε ότι αυτού του είδους η ισχυρή έναρξη οδηγεί σε μακρά και διαρκή bull market.
Προσθέτει ακόμη πως αν και θα υπάρξουν διορθώσεις και παύσεις, «διατηρούμε ακόμη την άποψη ότι πρόκειται για μια bull market που περιμένουμε να διαρκέσει για αρκετά χρόνια». Από την πλευρά του ο Barton Biggs επισημαίνει πως «η επόμενη κίνηση στον S&P, είναι περισσότερο πιθανό να είναι ανοδική παρά πτωτική, και αυτή η κίνηση μπορεί να είναι της τάξης του 10%-15%». Σύμφωνα δε με τον Fisher, ο οποίος διαχειρίζεται 44 δισ. ευρώ στην Fisher Investments, «βρισκόμαστε σε μια μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως. Τα εταιρικά κέρδη είναι τεράστια».
Εξάλλου, ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής της Pimco, τονίζει πως οι αγορές αντιδρούν σε μια διελκυστίνδα. «Από τη μια, η βελτίωση των δυναμικών ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην κεντρική Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Και από την άλλη, οι υψηλές και μεταβλητές τιμές του πετρελαίου, οι πολύπλοκες προκλήσεις σε ό,τι αφορά στις πολιτικές, οι αβεβαιότητες για τον προϋπολογισμό και η κρίση χρέους στην περιφερειακή Ευρώπη».