Tα «μυστικά» του ανιψιού της δυναστείας, Ανδρέα Δρακόπουλου
Oι καυστικές παρεμβάσεις για το κράτος και τους εφοπλιστές
Μπορεί να μην φέρει το βαρύ επώνυμο των Νιάρχων, είναι όμως, μέλος της δυναστείας και ο άνθρωπος που οι δύο μεγιστάνες Φίλιππος και Σπύρος Νιάρχος έχουν εμπιστευθεί για να «τρέχει» το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μπορεί να ζει μόνιμα με τη σύζυγό του και τα τρία μικρά παιδιά τους στην Αμερική, εκεί όπου έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του από τότε που αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στη Σχολή Wharton του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, όμως, όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος «η ψυχή και η καρδιά μου βρίσκονται εδώ».
Ο ανιψιός του Έλληνα «θρύλου των θαλασσών» Σταύρου Νιάρχου, εγγονός της αδελφής του Μαίρης Δρακοπούλου, Ανδρέας Δρακόπουλος πριν από μερικές ημέρες «τάραξε τα νερά».
Ο 47χρονος πρόεδρος του ΙΣΝ, τάχθηκε σε συνέντευξή του υπέρ του να πληρώνουν φόρους οι εφοπλιστές και υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν όλα τα βάρη να τα σηκώνει η μεσαία τάξη, ενώ «μέμφθηκε» και το γεγονός ότι πέρυσι συμφώνησαν να πληρώσουν έναν έξτρα φόρο και αυτό παρουσιάστηκε ως φιλανθρωπία.
Η «παρέμβασή» του προκάλεσε αίσθηση. Και μόνο το γεγονός ότι προέρχεται από τη μία εκ των δύο μεγαλύτερων εφοπλιστικών οικογενειών (ονομαστή η «κόντρα» Νιάρχου- Ωνάση από τότε που ζούσαν οι δύο πατριάρχες της ναυτιλίας) και παίρνει θέση υπέρ της φορολόγησης μιας ολόκληρης επιχειρηματικής κάστας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «παραμύθι» την απειλή τους ότι θα σηκωθούν και θα φύγουν, αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Οι πιο κακεντρεχείς μιλούν για «εκ του ασφαλούς τοποθέτηση». Πόσω μάλλον όταν ο ίδιος έχει επιλέξει ως μόνιμο τόπο διαμονής τη Νέα Υόρκη, άρα βιώνει την πολιτικο- οικονομική κατάσταση της χώρας μακρόθεν, ενώ σχεδόν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ελλήνων κροίσων με την περιουσία που υπερβαίνει τα 2,5 δισ. δολ., Σπύρου και Φιλίππου βρίσκονται στο εξωτερικό.
Χαρακτηριστικό είναι πως η «ναυαρχίδα» της δυναστείας, η Willow Trust Company, η οποία εκτός από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες διαχειρίζεται και τις επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές, διατηρεί την έδρα της στην πρωτεύουσα της Λιβερίας.
Ακόμη και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε δωρεές ανά τον κόσμο, εδρεύει στις Βερμούδες. Οι παροικούντες στις επιχειρήσεις των Νιάρχων όμως, αντιτείνουν πως το ότι επιχειρηματικά έχουν «κουνήσει μαντήλι» στην Ελλάδα, δίνοντας ηχηρό παρών μόνο μέσα από την έντονη φιλανθρωπική τους δράση είναι ένα… μήνυμα πως έχουν απεκδυθεί το ελληνικό κατεστημένο.
Βλέποντας τα κενά ή τις στρεβλώσεις του ελληνικού νομικού πλαισίου, ή παλαιότερους νόμους που έλεγαν πως αν κάποιος έκανε δωρεές, τότε το 10% πρέπει να πάει στο υπουργείο, εν είδει δηλ. μπαξίσι, έκαναν τις επιλογές τους.
Άλλωστε, όπως υποστηρίζει και ο Ανδρέας Δρακόπουλος «η μεγαλύτερη δύναμή μας στην Ελλάδα είναι ότι δεν ζητάμε τίποτα από κανέναν», ενώ μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής πολιτικής ζωής είναι ότι υπάρχουν πολιτικοί που έχουν αποτύχει και εξακολουθούν να βρίσκονται στα κοινά, όταν δεν θα μπορούσαν να σταθούν ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες».
Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, που μιλά για την ανάγκη διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους, αλλά και για μεγαλύτερη κοινωνική πρόνοια.
Στους επιχειρηματικούς κύκλους πολλοί είναι εκείνοι που θυμούνται όταν πριν από δύο χρόνια περίπου ανακοίνωνε μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία στήριξης αδύναμων ομάδων από το Ίδρυμα, την τοποθέτησή του ότι «η οικονομική κρίση έχει φτάσει στο αμήν και επιτέλους πρέπει και το κράτος να δείξει ευαισθησία και να διευκολύνει το έργο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αντί να δημιουργεί προσκόμματα και να βάζει εμπόδια».
ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ
Ο αγαπημένος ανιψιός του Σταύρου Νιάρχου, Ανδρέας Δρακόπουλος ο οποίος έλαβε σημαντικό «μερτικό» από την κληρονομιά του μεγιστάνα, όπως αποκαλύφθηκε το 1997, όταν ανοίχτηκε η διαθήκη του, είναι εκείνος που ασχολείται περισσότερο ενεργά με το Ίδρυμα ακόμη και από τον Φίλιππο και τον Σταύρο.
Ο ίδιος το θεωρεί μέρος της δουλειάς του. Όμως, στα σαλόνια του επιχειρείν θεωρείται πως είναι ο αναμορφωτής του κοινωφελούς ιδρύματος και των σημαντικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ειδικά μέσα στην οικονομική κρίση σε Ελλάδα και εξωτερικό, δίνοντας μία νέα φιλοσοφία στην έννοια της προσφοράς, της αλληλεγγύης από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Παρόλο που μεγάλο μέρος του χρόνου του περνά με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και συντονίζει κυρίως από εκεί τις επιχειρήσεις του, αλλά και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει την συχνότητα και την παραμονή του στην χώρα μας και στα γραφεία του Ιδρύματος στην Βασιλίσσης Σοφίας.
Ειδικά από τότε που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε να χρηματοδοτήσει με 566 εκατ. ευρώ το mega project του Κέντρου Πολιτισμού, που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη δημιουργία του πάρκου «Σταύρος Νιάρχος» (17.000 τ.μ.) στο Φάληρο, περνά ακόμη περισσότερο χρόνο εντός συνόρων.
Είναι ο άνθρωπος που, μαζί με τον γνωστό αρχιτέκτονα Renzo Piano επιβλέπουν την πορεία των έργων από την ΓΕΚ Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2016 και θα δημιουργήσουν έναν χώρο- θεμέλιο για τον πολιτισμό και την Ελλάδα γενικότερα, το οποίο θα συνεισφέρει 160 εκ. ευρώ στην οικονομία από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας ενώ θα προσελκύει 1,5 εκ. επισκέπτες τον χρόνο.
Έχει βρεθεί πολλές φορές στα εργοτάξια είτε μόνος του ή μαζί με τους θείους του Φίλιππο και Σπύρο, όταν έρχονται στην Ελλάδα, για να ενημερώνονται για τις εργασίες, αλλά και για τυχόν εμπόδια που μπορεί να δημιουργούνται.
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος έχει μπει επίσης, πολλές φορές «μπροστά» στις επικρίσεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι το μεγάλο ευεργέτημα του Φαλήρου θα μπορούσε και μετά να παραμείνει στον ιδιώτη και όχι να παραδοθεί στο κράτος, το οποίο η ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του για να το συντηρήσει.
Η απάντηση του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έρχεται αβίαστα:
«Η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή είναι δύο πυλώνες του πολιτισμού και του κράτους.
Αν το τελευταίο αποτύχει στην διοίκηση και δεν ανταποκριθεί, θα ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Όμως, το Ίδρυμα θα είναι πάντα κοντά στο Κέντρο Πολιτισμού, αν το κράτος το λειτουργεί σωστά και με διαφάνεια».
ΟΤΑΝ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ…
Δωρεές 1,1 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί από το 1996 έως και τον Ιούλιο του 2014 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε δωρεές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 80% των δράσεων αυτών βέβαια, κατευθύνονται κυρίως προς την χώρα μας, με τους διαδόχους του Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππο, Σπύρο, Μαρία και τον ανιψιό Ανδρέα Δρακόπουλο να κάνουν πράξη το όραμά του, που δεν ήταν άλλο από να βοηθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να προάγουν την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας στα πέρατα της γης.
Έτσι, το 32% του παραπάνω ποσού έχει διατεθεί για την στήριξη δράσεων που αφορούν στην παιδεία, 28% για τις τέχνες και τον πολιτισμό, 27% για την κοινωνική πρόνοια και 13% για την υγεία και τον αθλητισμό. Οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος έχουν ενταθεί μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Ήταν το 2012 όταν η διοίκηση του Ιδρύματος και οι τρεις πρόεδροί του, οι αδελφοί Νιάρχοι και ο Ανδρέας Δρακόπουλος ανακοίνωναν τριετή πρωτοβουλία για την διάθεση 100 εκατ. ευρώ- επιπλέον των συνήθων δωρεών του- με βασικό στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολύπλευρων συνεπειών της οικονομικής και κατά συνέπεια κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα.
Δύο χρόνια αργότερα έχει πραγματοποιήσει ευεργεσίες που αντιστοιχούν στο 80% του συνολικού ποσού του προγράμματος και έχει διαθέσει 77 εκατ. ευρώ σε 179 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλη την χώρα. Αυτές αφορούν προγράμματα σίτισης, κινητές μονάδες υγείας, την κοινωνική κατοικία και τη στήριξη αστέγων, την ενίσχυση των νέων κ.α.