-30% η παραγωγή, ζημιές 6 εκατ. οι εισηγμένες Ακρίτας & Interwood – Ξυλεμπορία
Το σαράκι της κρίσης «κατέφαγε»τον κλάδο της ξυλείας και έριξε στα… πατώματα τις ελληνικές βιομηχανίες, απαξιώνοντας την παραγωγική δυναμική τους, η οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους μειώθηκε σχεδόν κατά 30%.
Η ζημιογόνα πορεία των εισηγμένων ομίλων του κλάδου συνεχίζεται, χτυπώντας «καμπανάκια» κινδύνου για τις 75 συνολικά μεγάλες, μεσαίες και μικρές εταιρίες παραγωγής και προϊόντων ξύλου.
Οι κίνδυνοι που απειλούν τις εταιρίες του κλάδου ξυλείας, είναι η κατακόρυφη υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης, η οποία οφείλεται στην καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας και στη μείωση των επενδύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως και στα μεγάλα τραπεζικά ανοίγματα, τα οποία επιβαρύνονται με υψηλά επιτόκια.
Η ηχηρή πτώση της ιστορικής βιομηχανίας ξυλείας Shelman, που οδηγήθηκε στην πτώχευση, παρά τις προσπάθειες του Α. Αδαμόπουλου να την κρατήσει ζωντανή, αποτελεί το ενδεικτικότερο παράδειγμα των βαρύτατων επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η κρίση στον κλάδο και η οποία συνεχίζει να τον πλήττει, με την μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Η πτώση της Shelman παρέσυρε και την μητρική Alpha Wood, η οποία είχε κάνει επίσης αίτηση στο άρθρο 99 αλλά απορρίφθηκε. Η Alpha Wood συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του όγκου παραγωγής στο πρώτο 5μηνο του έτους έφθασε περίπου στο 30%, όταν την ίδια περίοδο του 2013 ήταν μειωμένη κατά 8,9%, ενώ ο τζίρος των εταιριών του κλάδου μειώθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 35% περίπου, έναντι σχεδόν 20% πέρυσι.
Αγώνας επιβίωσης
Η αρνητική αυτή πορεία, μπορεί να οδηγήσει σε μηδενική σχεδόν εγχώρια παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις δύο εισηγμένες εταιρίες (που απέμειναν μετά την πτώχευση της Shelman), Ακρίτας και Interwood-Ξυλεμπορία, η πρώτη είναι η μόνη λειτουργούσα βιομηχανία παραγωγής τεχνητής ξυλείας στην Ελλάδα, αφού η δεύτερη είναι εισαγωγέας. Και οι δύο δίνουν αγώνα επιβίωσης, που περνάει από δύσβατο δρόμο λόγω των συνεχών ζημιών και του βάρους των δανείων.
Η Ακρίτας, στο 6μηνο του έτους είδε τον τζίρο της να μειώνεται σε 11,088 εκ. από 15,114 εκ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ οι ζημιές διευρύνθηκαν στα 6,363 εκ. Μέσα από αυτό το ζοφερό κλίμα όμως, βρήκε διέξοδο στις τράπεζες, οι οποίες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της εταιρίας, ποσού 20,8 εκ. σε βάθος 10ετίας, με διετή περίοδο χάριτος και ενίσχυση με νέο κεφάλαιο κίνησης 5,5 εκ. Η αποδοχή του αιτήματος από τις τράπεζες της προέδρου της Ακρίτας, Λουκίας Σαράντη, δεν έγινε μόνο λόγω του business plan που εκπόνησε, σε συνεργασία με την Deloitte, αλλά και από το γεγονός ότι, την τελευταία πενταετία της σφοδρής κρίσης η Ακρίτας είχε επιστρέψει προς το τραπεζικό σύστημα 12 εκ. σε κεφάλαιο και 12,775 εκ. σε τόκους. Στην αναδιάρθρωση έπαιξε επίσης ρόλο και στο ότι οι βασικοί μέτοχοι εισέφεραν στην εταιρία 3 εκ.
Η διοίκηση της εταιρίας, επιχειρεί τώρα να εκμεταλλευτεί την νέα χρηματοδότηση σε κεφάλαια κίνησης, για να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας τον βαθμό απασχόλησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, προσβλέποντας σε άμεση θετική επίδραση στα αποτελέσματα και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της στις αγορές του εξωτερικού.
Σε καλύτερη θέση, όχι όμως τέτοια που να μην βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση η διοίκηση του Αλ. Παππά και του Γ. Γεράρδη, βρίσκεται η δεύτερη εισηγμένη εταιρία Interwood-Ξυλεμπορία, που δραστηριοποιείται στο εμπορικό κομμάτι του κλάδου. Στο 6μηνο του έτους η Interwood-Ξυλεμπορία είχε αύξηση του τζίρου στα 13.105 εκ. από 12.228 εκατ., κάτι που έφερε και μείωση στις ζημιές στις 441 χιλ. Εκτός από την συνεχιζόμενη ζημιογόνα περίοδο, η εταιρία έχει να αντιμετωπίσει και το καθόλου ευκαταφρόνητο βαρίδι των δανείων, τα οποία διευρύνθηκαν από 27.557 εκ. το 2013, σε 28.005 εκ. το εξάμηνο, από τα οποία τα 15,179 εκ. είναι βραχυπρόθεσμα.
Για να αντιμετωπίσει το φορτίο των δανείων, η διοίκηση της Interwood-Ξυλεμπορία, αναμένεται να επιχειρήσει να ακολουθήσει τα βήματα της Ακρίτας, ώστε να μπορέσει να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της.
ΟΙ 75 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟ 2013
Βυθισμένες σε δάνεια 358 εκ. και υποχρεώσεις 726 εκ.
Η επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι 75 εταιρίες του κλάδου ξυλείας, αποτυπώνεται από την πτώση του τζίρου κατά 19% το 2013, στα 197,401 εκ. από 244,619 εκ. Από την άλλη πλευρά οι ζημιές, μπορεί να παρουσίασαν μικρή μείωση στα 75,049 εκ. από 75,131 εκ., αυτό όμως δεν αλλάζει τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Κι αυτό γιατί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός αυξήθηκε οριακά στα 358,327 εκ. από 357,293 εκ., όπως και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 726,613 εκ. από 789,293 εκ. το 2012. Τα ποσά είναι τεράστια, καθώς η καθοδική πορεία του τζίρου στο εξάμηνο του 2014, γιγαντώνει το πρόβλημα, που εντείνεται από την συνεχιζόμενη υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης και την στασιμότητα της οικοδομικής δραστηριότητας.