Ποια θέματα κυριαρχούν: η εκτίναξη της ανεργίας στο 14,8% για πρώτη φορά, η παραίτηση του γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, η κατάσταση στην οικονομία και τα στοιχεία φωτιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τους 30».
Η εφημερίδα γράφει ότι «την κερκόπορτα για τη δημιουργία πολυάριθμων εθνολογικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα μας ανοίγει η απόφαση της κυβέρνησης να υποκύψει στον ωμό εκβιασμό των απεργών πείνας του «Υπατία» και των συνοδοιπόρων τους».
ΑΥΡΙΑΝΗ: «Βάρεσαν διάλυση στο υπουργείο Οικονομικών».
Η εφημερίδα τονίζει ότι «εκρηκτική επαλήθευση του σκηνικού διοικητικού χάους και προγραμματικής αποσάθρωσης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο οικονομικό επιτελείο συνιστά η χθεσινή παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλου».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Κατέλαβε τη Θράκη ο Νταβούτογλου».
Η εφημερίδα γράφει ότι «κυριολεκτική κατάληψη της Θράκης έκανε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου».
ΕΘΝΟΣ: «Φάμπρικα διδακτορικών έναντι… 8.000 ευρώ!».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «διαστάσεις έχει πάρει η απόκτηση από εκπαιδευτικούς πλαστών μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων έναντι αδράς αμοιβής. Η φάμπρικα έχε ι τηθεί για να αποκτούν οι επιτήδειοι τα μόρια, που τους εξασφαλίζουν διευθυντικές θέσεις».
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Σεραφείμ: Ο νόμος Καστανίδη υπηρετεί τον εωσφόρο!».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «το διακύβευμα του περιβόητου νομοθετήματος του Καστανίδη ουσιαστικά απηχεί στην προσπάθεια φίμωσης των λαών!… Γιατί αν δεν μας φιμώσουν κατά ποίο τρόπο οι επερχόμενοι δυνάστες της Ανθρωπότητος θα επιτελέσουν το δυσώνυμο έργο τους να εγκαταστήσουν τον Rex Mundis (Βασιλέα του Κόσμου) ήτοι τον Εωσφόρο;».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Φρενοκομείο η κυβέρνηση «Ξυπόλητος» ο Γ.Α.Π. στην Ευρώπη».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «τα βρόντηξε ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, καταγγέλλοντας σημεία και τέρατα, μεγάλη διαμάχη Μπιρμπίλη με Πρωτόπαπα και καυγάς κορυφαίων υπουργών για τους μετανάστες του Μεγάρου Υπατία. Σε πραγματική κατάσταση αποσύνθεσης η κυβέρνηση στην πιο δύσκολη ώρα για τα εθνικά συμφέροντα. Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα «έξω», αλλά «μέσα» οι υπουργοί «σφάζονται»”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Δισκέτες-φωτιά για το ποδόσφαιρο».
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «πέφτουν από χθες τα κεραμίδια του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος στην Ελλάδα. Το ταρακούνησαν η κατάθεση Κούγια στην εισαγγελέα, αλλά και οι αντιδράσεις του θιγόμενου από αυτήν προέδρου του Ολυμπιακού Βόλου, Αχ. Μπέου».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Χρεοκοπία Παπακωνσταντίνου-Ραγκούση».
Η εφημερίδα γράφει ότι «μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, που ταυτόχρονα αποκαλύπτει την ανεπάρκεια του οικονομικού επιτελείου να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φοροδιαφυγής, δημιουργεί η παραίτηση από τη θέση του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων στην οποία εξωθήθηκε ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος έπειτα από έντονη αντιπαράθεση που είχε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου».
ΕΣΤΙΑ: «Καταστρέφουν την οικονομία»
Η εφημερίδα τονίζει ότι «αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας δεν περιγράφεται. Ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα πτωχεύσεως και ενώ είναι ολοφάνερο ότι για το αδιέξοδο ευθύνονται πρωτίστως οι πολιτικοί, αυτοί συνεχίζουν απτόητοι ώστε να χαραχθή έστω και στοιχειωδώς μία κοινή πολιτική εξόδου από την κρίση, εκείνοι ερίζουν».
Η ΑΥΓΗ: «Μνημόνιο ανεργίας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «κατά 45,2% αυξήθηκε η ανεργία στη χρονιά του Μνημονίου και ο αριθμός των ανέργων εκτοξεύτηκε στις 733.645. Στο 39% η ανεργία των νέων, στο 17,8% η ανεργία των γυναικών».
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Προγράμματα ασπιρίνες για την ανεργία».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «Προγράμματα ανακύκλωσης ανέργων ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά κάθε προηγούμενο και οι άνεργοι στοιχίζουν ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία 4,8 δισ. ευρώ! Μάλιστα, χθες, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι το ποσοστό ανεργίας, που το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, έφτασε το 14,8%, θα ήταν 17,8% αν δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ανέργους».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ο Ρεν πιέζει να μειωθεί ταχύτερα το έλλειμμα».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «την ώρα που διεξάγονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, στην οποία τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ο επίτροπος Ολι Ρεν αποκάλυψε τι περιμένει η Κομισιόν από την Ελλάδα».
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: «Παράθυρο» για 92.000 προσλήψεις».
Η εφημερίδα γράφει ότι «προγράμματα κοινωνικής εργασίας και στήριξης της απασχόλησης στις 13 περιφέρειες της χώρας προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Κερδισμένοι ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, που θα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για συγκεκριμένες δράσεις».
Ο ΛΟΓΟΣ: «Ανεργία 14,8% ΣΟΚ και Δέος».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «σε ποσοστά ρεκόρ κινήθηκε το Δεκέμβριο το ποσοστό της ανεργίας, που βρίσκεται κοντά στο 15%. Θύματα οι νέοι. Ιόνια Νησιά και Βόρεια Ελλάδα οι «πρωταθλητές» των ανέργων. Πάνω από 40.000 νέοι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα. Στο 14,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2010, από 10,2% που ήταν το Δεκέμβριο του 2009 και 13,9% το Νοέμβριο του 2010, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Κοροϊδεύουν τους ανέργους με τις «κοινωνικές επιχειρήσεις».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι «την ώρα που η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, η υπουργός Εργασίας παρουσίασε χτες βασικές πλευρές του νομοσχεδίου για την «επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα για δράσεις συλλογικού σκοπού» στο όνομα της αντιμετώπισής της».
ΤΑ ΝΕΑ: «Οι κασέτες της σαπίλας».
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι «Κούγιας εναντίον Μπέου, Πατέρα και άλλων με αποκαλύψεις για στημένα παιχνίδια. Υποπτοι οι φετινοί αγώνες Αρη-Παναθηναϊκού και Μακάμπι-Ολυμπιακού. Ενοχοποιητικοί διάλογοι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Αναμένεται σήμερα και νέος γύρος αποκαλύψεων».
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: «Γιώργο έχεις πακέτο».
Η εφημερίδα γράφει ότι «η μεγάλη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου από τον οίκο Moody’s τη Δευτέρα – και η κατά τι μικρότερη των ελληνικών τραπεζών στη συνέχεια – δεν οδήγησε μόνο στην αλματώδη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας. Κατ΄ουσίαν έβαλε στο τραπέζι, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από την αυριανή εμβόλιμη ευρωσύνοδο κορυφής, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έτσι ή αλλιώς είναι η «βαριά» ατζέντα για την Ελλάδα».
City Press: «Πώς καταλήξαμε σε ΔΝΤ – μνημόνιο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «τον αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ του Γάλλου δημοσιογράφου Νικολά Εσκουλάν και του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν σχετικά με την κίνηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, παρουσιάζει το περιοδικό «Επίκαιρα».
METRO: «Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά».
Η εφημερίδα γράφει ότι «το Β’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την εισφορά που είχε επιβάλει η Ν.Δ. το 2009 και παρέπεμψε στην Ολομέλεια την τελική απόφαση. «Πονοκέφαλος» στο ΥΠ.ΟΙΚ. για το ενδεχόμενο επιστροφής εκατομμυρίων ευρώ στους φορολογούμενους».
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Εχουμε προτάσεις για να βγούμε από την κρίση».