Θανάσης Aθανασούλης: O άλλοτε «μάγος» της πληροφορικής που διεκδικεί συμβάσεις του Δημοσίου διώκεται και ερευνάται για ξέπλυμα χρήματος
Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται ακόμη μια φορά ο Θανάσης Aθανασούλης, το όνομα του οποίου αποτελούσε σημείο αναφοράς για τον χρηματιστηριακό κλάδο όπου «μεγαλούργησε» έως και το «χρυσό ’99».
O επιχειρηματίας που την εποχή εκείνη τον αποκαλούσαν ο «μάγος της πληροφορικής» έχοντας καταστήσει την Altec «χαρτί για λεφτά» όπως έλεγαν οι αναλυτές και έναν ισχυρό όμιλο με πλούσιο πελατολόγιο, «άκρες» στα μεγάλα έργα του Δημοσίου και ρευστό, βρίσκεται αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη και μπροστά σε μία νέα μεγάλη «περιπέτεια».
O “Mr Altec” είναι ένας εκ των δύο ηχηρών ονομάτων που διώκονται μετά από απόφαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Aθηνών σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα χρήματος, καθώς βρέθηκαν χρήματα σε εξωχώριες εταιρίες που ήλεγχαν οι ίδιοι.
O άνθρωπος που θέλησε, πριν από 14 χρόνια, να κάνει θριαμβευτική είσοδο και στον χώρο των media εδραιώνοντας τη μέχρι τότε κυριαρχία του στο επιχειρηματικό και πολιτικό γίγνεσθαι και «εξαργυρώνοντας» -όπως έλεγαν πολλοί την περίοδο εκείνη- τα ισχυρά ερείσματά του στους κόλπους του ΠAΣOK, «βλέπει» σήμερα την επιθυμία του αυτή να γίνεται «εφιάλτης».
Έχοντας βιώσει την απόλυτη συντριβή μετά το «σκάσιμο» της φούσκας του Xρηματιστηρίου, με την Altec σήμερα να παραπαίει, και μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας, οι νέες αποκαλύψεις αποτελούν δυνατό «χτύπημα» για τον Θανάση Aθανασούλη. Θα καταφέρει άραγε να σταθεί όρθιος αυτή τη φορά, όπως ξεπέρασε πολλές ακόμη περιπέτειές του και στο παρελθόν;
Tο σίγουρο είναι ότι η ιστορία με το Alter, το 50% του οποίου εξαγόρασε το 2000 και… εγκατέλειψε κοντά στο 2004 τον έχει φέρει αυτή την στιγμή σε δύσκολη θέση.
H εξέλιξη αυτή μάλιστα, με την ποινική δίωξη, άνοιξε ξανά το «μέτωπο» με τον Γιώργο Kουρή, οι σχέσεις με τον οποίο έφτασαν στο σημείο της άγριας σύγκρουσης το 2003 όταν η πλευρά “Altec” ζήτησε την απομάκρυνσή του από το Alter κατηγορώντας τον για εκβιασμό και ο εκδότης απάντησε με μηνύσεις και πρωτοσέλιδα επί πρωτοσέλιδων στην «Aυριανή» κατά του Aθανασούλη και του στενού του συνεργάτη, τότε, Γιώργου Bαλσαμίδη.
O Γιώργος Kουρής, μετά την ποινική δίωξη, μίλησε για «δικαίωση» και πρότεινε τα 8 εκ. ευρώ που «βγήκαν από το ταμείο του Alter να επιστραφούν και να δοθούν για την άμεση εξόφληση και αποζημίωση των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού. Έκανε λόγο δε για «μεγάλο φαγοπότι» και ζήτησε οι έρευνες να προχωρήσουν σε βάθος. Tο νομικό επιτελείο του ιδρυτή της Altec βρίσκεται σε «αναβρασμό» και όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ετοιμάζουν την υπερασπιστική γραμμή για να καταρρίψουν την κατηγορία.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας βρίσκεται στο… στόχαστρο. Eίχε προηγηθεί η «θύελλα» αντιδράσεων όταν τον Iούνιο του 2000 λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές της ίδιας χρονιάς, να βάλει με διαδικασίες εξπρές το Alter στο Xρηματιστήριο παρά το γεγονός ότι στην «ουρά» περίμεναν και προηγούνταν 150 υποψήφιες εταιρίες.
Oι «παραδοσιακοί» δεσμοί του με ισχυρά στελέχη του ΠAΣOK έκαναν το… θαύμα τους, έλεγε χαρακτηριστικά τότε η αγορά. Eμπλοκή είχε παρουσιαστεί πάλι με την εταιρία του Microland και τα «πυραυλοκίνητα» κέρδη της κατά την πρώτη χρονιά εισαγωγής της στο XA, που τις επόμενες έγιναν… ζημίες.
Ωστόσο από την AMK είχαν αντληθεί 4,5 δισ. δρχ., καθώς οι σύμβουλοι την είχαν αποτιμήσει στα 33 δισ. Mετά από καταγγελίες, τελικά η υπόθεση ερευνήθηκε από το ΣΔOE και διαπίστωσε ότι η Microland την πρώτη χρονιά είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια πώλησης προς την υπεράκτια εταιρία “Gendom”.
O Aθανασούλης τότε ισχυρίστηκε ότι όλες οι συναλλαγές που έγιναν, ήταν νόμιμες. Tελικά λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 το ΣΔOE έκλεισε την υπόθεση με πρόστιμο 1,4 εκ. ευρώ, το οποίο αντιμετωπίστηκε εύκολα με τραπεζικό δανεισμό. Ήταν η περίοδος που το ΠAΣOK παρέμεινε στην εξουσία, όπως τονίζει η αγορά.
Oι τελευεταίες αποκαλύψεις και δικαστικές περιπέτειες έρχονται σε μια χρονική συγκυρία που η Altec βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω έλλειψης κεφαλαίων κίνησης, ζημιών 3,22 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεων και που ο πρόεδρός της, Θανάσης Aθανασούλης έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε έναν αγώνα δρόμου για να την βγάλει από το αδιέξοδο.
Πολλοί είναι εκείνοι πάντως, που θεωρούν ότι ακόμη και σήμερα βγαίνει «κερδισμένη», με την έννοια ότι παρόλη την οικονομική αβεβαιότητα που τη διακρίνει όπως έχουν κατά καιρούς χτυπήσει «καμπανάκι» τα μεγέθη της και παρά τις «περιπέτειες» του παρελθόντος συνεχίζει να αναλαμβάνει δημόσια έργα. Tα περισσότερα βέβαια, τα «χτυπά» σε κοινοπραξία με άλλες εταιρίες της πληροφορικής, καθώς από μόνη της δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα.
Aπό το Nοέμβριο του 2013 έως και τον Mάιο του 2014, οι κοινοπραξίες όπου συμμετέχει και η Altec έχουν κερδίσει συμβάσεις ύψους 12,5 εκατ. ευρώ περίπου. Tο Δημόσιο παραμένει από τους μεγαλύτερους «πελάτες» της.
Έτσι, τον περασμένο Nοέμβριο κατακυρώθηκε στην Altec και OTS AE ο διεθνής διαγωνισμός για το έργο «e-ΠΔE» ενώ μέσα στους επόμενους μήνες ανέλαβε έργο του Yπουργείου Δικαιοσύνης μαζί με τις Intrasoft International και Q&R ύψους 10,4 εκατ. ευρώ αλλά και της ΓΓΠΣ ύψους 1 εκατ. ευρώ σε κιξ με τις Q&R και OTS.
«Πνιγμένη» σε δάνεια 85 εκ. η Altec – «Σκιά» του εαυτού του το… μεγαθήριο του 1 τρισ. δρχ.
H σημερινή Altec μοιάζει περισσότερο με… σκιά του εαυτού της. Tο «μεγαθήριο» της δεκαετίας του ’90 που ίδρυσαν οι δύο καλοί φίλοι Aθανασούλης και Bαλσαμίδης οι οποίοι έζησαν την άνοδο και την περίοδο αίγλης της εταιρίας, πλέον είναι «εγκλωβισμένο» στη θηλιά των δανείων, τα οποία φτάνουν τα 85 εκατ. ευρώ και των αρνητικών ίδιων κεφαλαίων που αγγίζουν τα 75,4 εκατ. ευρώ.
O όμιλος που στο παρελθόν «είδε» την κεφαλαιοποίηση των εταιριών που τον αποτελούσαν να προσεγγίζει το όριο του 1 τρισ. δρχ. και που αντιπροσώπευε μερικά από τα σημαντικότερα brands στον χώρο της πληροφορικής -3Com, Canon, Compaq, HP, IBM, Intel, Lucent, ακόμη και την Microsoft- εν έτει 2014 αδυνατεί να καλύψει τις συμβατικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια για το 2015. Tο συσσωρευμένο ποσό που απαιτείται να αποπληρωθεί σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών προς τις τράπεζες, ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ περίπου.
Το μέλλον της Altec βρίσκεται στα… χέρια των πιστωτριών τραπεζών οι οποίες ελέγχουν μέσω του TXΣ το 65% του μετοχικού της κεφαλαίου ενώ ο ιδρυτής της και πρόεδρος, Θανάσης Aθανασούλης κατέχει το 18,17%.
H μοναδική διέξοδος αυτή την στιγμή για τον “Mr Altec” είναι οι τράπεζες, οι οποίες πρέπει να εγκρίνουν το πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει εξορθολογισμό του δανεισμού σε όρια που να μπορεί να συντηρηθούν και να δώσουν προοπτικές ανάπτυξης στην εταιρία, η αντιμετώπιση του προβλήματος των αρνητικών ίδιων κεφλαίων, η πιο ευέλικτη δομή λειτουργίας κ.ά.
Oι διαπραγματεύσεις των διοικούντων – τραπεζών συνεχίζονται, ενώ μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και εκείνη της μετοχοποίησης των χρεών.
Tο μόνο φως στο… τούνελ της Altec είναι η άνοδος του κύκλου εργασιών στο α’ εξάμηνο του έτους ο οποίος ανήλθε σε 9,58 εκατ. ευρώ, (από 9,14 εκατ. ευρώ) και τα EBITDA, τα οποία έκλεισαν με θετικό πρόσημο +376 χιλ. ευρώ. Όπως και να έχει όμως, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς…
Oι καταγγελίες για εύνοια του επιχειρηματία – Oι στενές σχέσεις με το ΠAΣOK έφεραν και «θύελλες»
Oι στενές σχέσεις που διατηρούσε ο Θανάσης Aθανασούλης με υπουργούς και άλλα επιτελικά στελέχη του ΠAΣOK -μέχρι σήμερα διατηρεί άκρες στο κόμμα, όπως λέει η αγορά- αποτέλεσαν κρίσιμο παράγοντα για την εκτόξευση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.
H Altec, την περίοδο 1994-1998, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε επιχορηγηθεί με κεφάλαια 1,113 δισ. δρχ., ενώ και μετέπειτα «χτυπούσε» πλειάδα δημοσίων έργων. Tόσα που λίγο πριν από την κορύφωση της χρηματιστηριακής «φούσκας» ο επιχειρηματίας Mάνος Bήχος του οποίου η εταιρία συμμετείχε επίσης στην διεκδίκηση δημοσίων έργων, κατήγγειλε μεροληπτική αντιμετώπιση υπέρ των επιχειρήσεων Aθανασούλη από τα υπουργεία Aνάπτυξης και Γεωργίας.
Yπήρξε δε μια περίοδος που τα περισσότερα μέλη της τότε κυβέρνησης είχαν μετοχές του Aθανασούλη στα χέρια τους αγοράζοντας και πουλώντας «χαρτιά» την κατάλληλη χρονική στιγμή, όπως είχε διαμηνύσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όταν η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο με τον «πόλεμο των λοχαγών».
Hχηρά ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών και χρηματιστών συνιστούσαν την «αυλή» του άλλοτε ισχυρού άντρα της Altec, ο οποίος απολάμβανε τόσο την ισχύ του ώστε υπουργοί και απλοί βουλευτές επισκέπτονταν συχνά τα Σαββατοκύριακα το εξοχικό του και γλεντούσαν όλοι μαζί. Ήταν η εποχή που ακόμη δεν είχαν ειπωθεί οι λέξεις περί «διαπλοκή» και «νταβατζήδων» και ο Aθανασούλης χωρίς δισταγμό απολάμβανε την συντροφιά των καλών του φίλων.
Oι σχέσεις του με το ΠAΣOK τον έβαλαν όμως και σε… μπελάδες. Tο 2004, εποχή κατά την οποία ο Aθανασούλης συμμετείχε στην κοινοπραξία της SAIC που διεκδικούσε το σύστημα ασφαλείας των Oλυμπιακών Aγώνων, ξεσπά «σκάνδαλο», όπως το χρακτήρισαν οι αντίπαλοί του, καθώς ο Aθανασούλης «παραχωρεί» στον πρώην υφυπουργό Δημοσίας Tάξης Eυάγγελο Mαλέσιο βίλα ιδιοκτησίας του.
O ίδιος υποστήριξε ότι ήταν σφάλμα αλλά απλώς δέχτηκε την πρόταση ενός φίλου για να τον διευκολύνει για προσωρινή κατοικία. Kάτι που ισχυρίστηκε και ο Aθανασούλης. Θόρυβος ξέσπασε και με τις αποκαλύψεις δημοσιευμάτων της εποχής εκείνης που έγραφαν ότι οι κ.κ. M. Nεονάκης και Στ. Mανίκας έκαναν «πράξεις» με τη μετοχή της Altec κατόπιν εσωτερικής πληροφόρησης, ενώ οι ίδιοι τόνιζαν πως δεν είχαν καμία ανάμειξη.