Από τις «γενικόλογες δηλώσεις» στα συγκεκριμένα νέα έργα στο εξωτερικό φιλοδοξεί να περάσει το επόμενο διάστημα ο Γιώργος Περιστέρης, που έχει απλώσει μια «βεντάλια» διεθνών συμμαχιών.
Γιατί πέρα από τους στόχους του στο εγχώριο μέτωπο, (παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο φύλλο της “DEAL”), και την αισιοδοξία που επικρατεί στο επιτελείο του, υπάρχει και η «άλλη πλευρά».
Αυτή που διαπιστώνει ύφεση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα λόγω της «περιορισμένης» δημοπράτησης νέων δημόσιων έργων, αλλά και των αναιμικών ιδιωτικών επενδύσεων. Μπορεί το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έφτασε τα 3,6 δις (χωρίς τα 78 εκατ. της Λιβύης), μια «ανάσα» δηλαδή από τα 3,8 δις της Άκτωρ, αλλά ο Περιστέρης γνωρίζει καλά ότι μεταξύ εξαγγελιών και πράξης μεσολαβούν χρόνια.
Έτσι, το βλέμμα του στρέφεται και στο εξωτερικό, όπου «δουλεύει» ένα τετράπτυχο παράλληλων στόχων. Κατ αρχήν, η επέκταση της δραστηριότητάς του στις αραβικές χώρες, με «όχημα» τη συμμαχία του αφενός με τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό του Άμπου Ντάμπι TAQA και αφετέρου με την καταριανή QPI.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται στο τραπέζι συγκεκριμένα σχέδια για κοινά έργα ΑΠΕ όχι μόνο στα ΗΑΕ, αλλά και σε άλλες από τις 11 χώρες που έχει παρουσία η TAQA, ενώ, κατά ενημερωμένες πηγές, επίκειται η τοποθέτηση του αραβικού ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ.
Παράλληλα, συζητά με τους Γάλλους της EDF, που ελέγχουν το 50% της Ήρων 2, για «συμπόρευση» στα επενδυτικά ανοίγματα τους στην Ελλάδα. Αυτά «προδιαγράφηκαν» στην επίσκεψη στην Αθήνα του (επικεφαλής της EDF) Henri Proglio, τον Απρίλιο, που εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά και για το 17% της «μεγάλης».
Ταυτόχρονα, αν και η ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης δημιουργεί θολό τοπίο για το αν η κοινοπραξία RZD-ΤΕΡΝΑ θα κατακτήσει το πακέτο ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Rosco-ΟΛΘ, ο Περιστέρης επιχειρεί μέσα από αυτή τη συμμαχία να μπει στο κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, για κατασκευή νέων και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γραμμών στη Ρωσία, αλλά και στη γειτονική Σερβία.
Η σύμπλευση με τους Ρώσους δεν τον εμποδίζει να καταστρώνει σχέδια, με τη συνδρομή του York Capital, (συμμετέχει στην Τέρνα Ενεργειακή) για την επέκταση των προσοδοφόρων έργων ΑΠΕ στις ΗΠΑ (σήμερα 138MW).