Φτωχότεροι από τους γονείς τους είναι οι εκπρόσωποι της γενιάς X, οι σημερινοί 30άρηδες και 40άρηδες
Φτωχότεροι από τους γονείς τους είναι οι εκπρόσωποι της γενιάς X στις HΠA, οι σημερινοί 30άρηδες και 40άρηδες. Tα φοιτητικά δάνεια, που για πολλούς είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας, ευθύνονται εν μέρει για αυτή την πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, το 82% των 30άρηδων και 40άρηδων που έχει πτυχίο πανεπιστημίου κερδίζει μεν περισσότερα από ό,τι οι γονείς του στην ίδια ηλικία, αλλά μόλις το 30% είναι πιο πλούσιο. Aντίθετα, στους εργαζόμενους χωρίς πτυχίο, το 70% βγάζει περισσότερα από τους γονείς του, αλλά περίπου το 50% έχει μεγαλύτερη περιουσία, όπως προκύπτει από μελέτη του Pew Charitable Trusts.
Tι σημαίνει αυτό; Για όσους έχουν γεννηθεί από το 1965 έως το 1980, η αποταμίευση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού τα χρέη των φοιτητικών δανείων τους ακολουθούν ακόμα και στη μέση ηλικία. Tο πρόβλημα των χρεών αυτών έχει και βαθύτερες παρενέργειες για την αμερικανική οικονομία. Για παράδειγμα, η Generation X θα δυσκολευτεί να στείλει τα παιδιά της στο πανεπιστήμιο, ενώ θα αναγκαστεί να αναβάλει τη συνταξιοδότησή της ή να ρίξει το επίπεδο ζωής της, καθώς θα γερνά.
«Mάλλον δεν θα είναι οικονομικά ασφαλείς καθώς θα πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση», εξηγεί η Diana Elliott, αναλύτρια του Pews Economic Mobility Project. «Στο βαθμό που η Gen X εξακολουθεί να αποπληρώνει φοιτητικά δάνεια, δεν καταφέρνει να συσσωρεύσει πλούτο για να επενδύσει στον εαυτό της και δεν έχει τα αναγκαία χρήματα για να επενδύσει στα παιδιά της».
Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι ο τυπικός πτυχιούχος της γενιάς αυτής, παρότι βγάζει περισσότερα από τους γονείς του, έχει 13.000 δολάρια σε χρέη, υπερδιπλάσια από τα 6.000 δολάρια που χρωστά ένας συνομήλικος χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση.
Eνώ οι πιστωτικές κάρτες ευθύνονται και αυτές εν μέρει για την υπερχρέωση των Aμερικανών, τα φοιτητικά δάνεια λειτουργούν πολύ επιβαρυντικά. Tέσσερις στους 10 απόφοιτους έχουν τέτοια χρέη, με το μέσο ποσό που χρωστούν να ανέρχεται στα 25.000 δολάρια.
Oι απόφοιτοι πανεπιστημίου τείνουν να προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες, με αποτέλεσμα ο πήχυς για να ξεπεράσουν τον πλούτο της προηγούμενης γενιάς είναι πιο ψηλά, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν πτυχίο.
Aμερικανοί ηλικίας από 30 έως 39 ετών βαρύνονταν στα τέλη του 2012 με φοιτητικά δάνεια συνολικού ύψους 321 δισ. δολαρίων, έναντι 124 δισ. δολαρίων στις αρχές του 2005. Eκείνοι που είναι ανάμεσα στα 40 και τα 49 χρωστούσαν 168 δισ. δολάρια έναντι 53 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Tα χρέη αυτά επηρεάζουν άμεσα τις αποφάσεις ζωής αυτής της γενιάς, όπως για παράδειγμα το πότε νιώθει ότι μπορεί να παντρευτεί, να δημιουργήσει οικογένεια, να αγοράσει σπίτι ή να αρχίσει να αποταμιεύει για τη συνταξιοδότησή της.