«Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαγράφεται στον ορίζοντα με πολλή καθαρότητα» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος.
Ο κ. Χρυσόγονος εκτιμά ότι θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές τον Μάρτιο, σημειώνοντας: «Έχω την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα θα έχουμε εθνικές εκλογές τον Μάρτιο, στις οποίες κατά πάσα βεβαιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Άρα, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύ ισχυρή πιθανότητα και όλοι οφείλουν να υπολογίζουν και να προγραμματίζουν τις ενέργειές τους με βάση αυτό».
Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει: «Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να διεκδικήσει, φαίνεται εντελώς εγκλωβισμένη -αυτοεγκλωβίζεται, θα έλεγα- στο περιβόητο sucsses story που είναι προδήλως ψευδές…. Σήμερα, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά φοβάμαι για λάθος λόγους. Δηλαδή, για τον λόγο ότι η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζοντας το υποτιθέμενο sucsses story, έχει ουσιαστικά αποπροσανατολίσει, έχει πάρει τα φώτα της επικαιρότητας από την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, μεγάλη μερίδα, και περνάει απαρατήρητη στην Ευρώπη. Πρέπει να φωνάξει η ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς αλλαγή της στάσης μας προς τα έξω δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτε καλύτερο από αυτό που μας δίνει σήμερα η τρόικα και το οποίο καταφανώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».
Ακόμη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά: «Η ΕΕ βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα γίνει πιο δημοκρατική, με περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, αλλά και στο εσωτερικό των κοινωνιών με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, άρα περισσότερη αναδιανομή, ή διαφορετικά, φοβάμαι ότι το άλλο ενδεχόμενο θα είναι η επάνοδος στα εθνικά κράτη, δεν ξέρω ακριβώς με ποια μορφή και αν τυπικά θα συνεπάγεται και διάλυση της ΕΕ ή μόνο της ευρωζώνης, ή κάποιο συνδυασμό των δύο. Η επάνοδος πάντως στα εθνικά κράτη, στους εθνικούς ανταγωνισμούς και φοβάμαι κάποια στιγμή ενδεχομένως και στους εθνικούς πολέμους. Για την Αριστερά δεν είναι αυτή η απάντηση, είναι αντιδραστική απάντηση, την οποία θέλουν να δώσουν κάποια ευρωσκεπτικιστικά ή ευρωφοβικά κόμματα, όπως το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου με τον κ. Φάρατζ ή το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία με την κ. Λεπέν. Εμείς λέμε να πάμε μπροστά το ρολόι της Ιστορίας, όχι πίσω. Θα φανεί στα επόμενα χρόνια».