Από μεγάλο Ρωσικό επιχειρηματικό όμιλο αγοράστηκε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα, με το ύψος του τιμήματος της συναλλαγής και την ακριβή τοποθεσία του ακινήτου να αποτελούν για την ώρα επτασφράγιστο μυστικό.
«Έχει υπογραφεί προσύμφωνο με Ρώσο επιχειρηματία για την πώληση ξενοδοχειακής μονάδας στην Κέρκυρα. Στα άμεσα σχέδια του επενδυτή βρίσκεται η απόκτηση επιπρόσθετων μονάδων στο νησί του Ιονίου» δηλώνει o Αντώνης Κολλάρος, διευθύνων σύμβουλος της Domus Inc. και εντεταλμένος σύμβουλος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου που συνέβαλε στην υλοποίηση της αγοραπωλησίας.
«Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Επιμελητήριο Κέρκυρας και το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την προώθηση των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων. Πλέον έχουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της προσπάθειας» αναφέρει ο κ. Κολλάρος.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι η δεύτερη που έχει πραγματοποιηθεί από Ρώσους στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό παρά τις κατά διάστημα φερόμενες συμφωνίες που έχουν δημοσιοποιηθεί.
Τουριστικό “ρεύμα”
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα Ιόνια νησιά παρουσιάζουν σημαντικές επενδυτικές προοπτικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές των προς πώληση ακινήτων (ιδίως ξενοδοχείων) διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και αφετέρου διότι οι προβλέψεις μιλούν για αύξηση του τουρισμού κατά τη φετινή χρονιά, έπειτα από σειρά ετών με κάμψη των αφίξεων. Ένα σημαντικό τμήμα του τουριστικού ρεύματος από την Ευρώπη που θα αποφύγει εφέτος τις μονάδες των χωρών της βορείου Αφρικής, κατευθύνεται από τους μεγάλους tour operators στην Ελλάδα και αναμένεται να απορροφηθεί από το Ιόνιο.
Ιδιαίτερα από τη Ρωσία, οι αφίξεις προς Κέρκυρα και Ζάκυνθο αναμένεται να είναι αυξημένες το εφετινό καλοκαίρι καθώς τα τελευταία χρόνια αποτελούν δημοφιλή προορισμό. Πέρυσι μεγάλα ρωσικά τουριστικά γραφεία μέσω ναυλωμένων αεροσκαφών έφεραν για διακοπές πάνω από 20 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες στα δύο αυτά νησιά, αριθμός που αναμένεται αισθητά μεγαλύτερος την προσεχή σεζόν.
“Στο σφυρί”
Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερα από 9.000 ξενοδοχεία από τα οποία ποσοστό 10-12% πωλείται.
Μάλιστα σε σύγκριση με τις κατοικίες, η υποχώρηση των τιμών στα ξενοδοχεία είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς εννέα στους δέκα ξενοδόχους -όντας υπερχρεωμένοι- σπεύδουν να πουλήσουν.
«Σε αντίθεση με τους κατασκευαστές που πωλούν σπίτια, οι ξενοδόχοι έχουν μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό, καθώς κάθε δεκαετία καθίσταται απαραίτητη η ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων. Με δεδομένο ότι η καθαρή κερδοφορία από την δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο κυμαίνεται από 4 έως 7%, έστω και η παραμικρή απόκλιση από τις αρχικές προβλέψεις για έσοδα καθιστά απαραίτητο τον τραπεζικό δανεισμό. Η αδυναμία αποπληρωμής των υπέρογκων συσσωρευμένων δανείων έχει βγάλει στην αγορά πολλά ξενοδοχεία, τα οποία πωλούνται σε χαμηλές τιμές» εξηγεί ο κ. Κολλάρος.
Ήδη ενόψει της θερινής περιόδου, στην Κέρκυρα σημαντικός αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων έχει ήδη αλλάξει χέρια, ενώ και σε άλλα νησιά του Ιονίου δρομολογούνται νέες επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία πολυτελούς τουριστικού – οικιστικού θέρετρου στη Λευκάδα από γνωστό Ιταλικό επιχειρηματικό όμιλο.