Η Γαλλία αναγνώρισε σήμερα το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο “νόμιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού”, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.
Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου, κάτι που ζητά σε σημερινό του ψήφισμα από την Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο.
“Η Γαλλία αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος του συμβουλίου Άλι Εσάουι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σαρκοζί. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε αμέσως η γαλλική προεδρία.
“Μετά την αναγνώριση θα ανοίξουμε διπλωματική αντιπροσωπεία στο Παρίσι και ο πρεσβευτής της Γαλλίας θα μεταβεί στην Βεγγάζη όπου θα εγκατασταθεί προσωρινά πριν μεταβεί στην Τρίπολη”, επισήμανε ο Εσάουι. Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου επισήμανε και εκείνος πως η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στην Βεγγάζη και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών θα στείλει το δικό της απεσταλμένο στο Παρίσι.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα – κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Λιβύη- ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει ν’ αρχίσουν διάλογο με “τη νέα λιβυκή ηγεσία” και επανέλαβε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος “έθεσε ο ίδιος τον εαυτό του σε δυσμένεια” στέλνοντας το στρατό κατά των αντιπάλων του, πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.
Παρ’ όλα αυτά, μια σαφής πλειοψηφία των Γάλλων, 63%, λέει πως αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επέμβαση του ΟΗΕ στη Λιβύη, έναντι 36% που την υποστηρίζουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα “Φρανς Σουάρ”. Το 69% των ερωτηθέντων λέει επίσης πως αντιτίθεται σε μια στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας, ένα ποσοστό που παραμένει το ίδιο ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση αυτών που ερωτώνται.
«Έκπληκτη» η Μέρκελ από τη στάση της Γαλλίας
Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την “έκπληξή” της για το ότι η Γαλλία αναγνώρισε το εθνικό Συμβούλιο μετάβασης (CNT) της Λιβυκής αντιπολίτευσης και προειδοποίησε κατά της “χρήσης στρατιωτικών μέσων” εναντίον της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μπούντεσταγκ.
“Η Μέρκελ εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι η Γαλλία αναγνώρισε το Συμβούλιο της αντιπολίτευσης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου που αναφερόταν στις δηλώσεις της Καγκελαρίου το απόγευμα ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
“Αυτό δεν είναι μια αναγνώριση του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε η κα. Μέρκελ, και πρόσθεσε: “Υπάρχει μια σειρά από γαλλικές δραστηριότητες που δεν έγιναν γνωστές παρά μόνον πολύ πρόσφατα”. “Η καγκελάριος εξέφρασε τον σκεπτικισμό της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση στρατιωτικών μέσων στη Λιβύη”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
“Ο Καντάφι κάνει χωρίς αμφιβολία πόλεμο εναντίον του λαού του. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην αρχίσουμε αυτό που δεν μπορούμε να τελειώσουμε”, είπε επίσης η κ. Μέρκελ σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Χαιρετίζει την απόφαση η λιβυκή αντιπολίτευση
Η λιβυκή αντιπολίτευση χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως το μόνο “νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού” και ζήτησε από την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα του Παρισιού. “Η Γαλλία σπάζει τον πάγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το πρώτο καρφί στο φέρετρο του Καντάφι. Περιμένουμε να ακολουθήσει όλη η Ευρώπη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσταφα Γεριάνι.
Αντίθετα το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana μετέδωσε επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο δεν κατονόμασε, πως η Λιβύη εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις σχέσεις με τη Γαλλία. Επίσης το λιβυκό καθεστώς διαρρέι πληροφορίες ότι η αποκάλυψη ενός “σοβαρού μυστικου” θα επιφέρει την πτώση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά αναγνώριση της αντιπολίτευσης, μαζί με απαγόρευση πτήσεων
Εγκρίνοντας κοινό Ψήφισμα που είχαν καταθέσει όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου η Ολομέλεια ζήτησε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον να αναγνωρίσει ως επίσημη αρχή εκπροσώπησης της Λιβύης το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.
Με το ίδιο Ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να συμπράξουν σε απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε περίπτωση που υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το κοινό Ψήφισμα συγκέντρωσε 584 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 18 αποχές ενώ η μόνη πολιτική ομάδα που αντιτάχθηκε ήταν η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.
Η Ολομέλεια καταδικάζει “με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τις κραυγαλέες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη” από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι και τον καλεί να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία στη χώρα.
Βαν Ρόμπεϊ: Ο Καντάφι να παραδώσει την εξουσία «χωρίς καθυστέρηση»
Η λιβυκή κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει την εξουσία “χωρίς καθυστέρηση”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συμβουλίου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ αύριο, Παρασκευή, “θα καταστήσει σαφές στις λιβυκές αρχές ότι η χρήση βίας εναντίον πολιτών πρέπει να σταματήσει. Οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Η σημερινή ηγεσία πρέπει να παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση”, αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει πως για την ΕΕ είναι πολύ ασυνήθιστο να ζητάει την παραίτηση ενός διεθνούς ηγέτη. Κατά τις πρόσφατες εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η Ένωση αρκέσθηκε να ζητήσει μια μετάβαση στη δημοκρατία, χωρίς να στραφεί εναντίον των ηγετών των χωρών.
Οι ΥΠΕΞ Βρετανίας – Γερμανίας ζητούν ενιαία στάση της ΕΕ
Σε κοινή επιστολή τους, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και ο Γερμανός ομόλογός του Γκίντο Βεστερβέλε τόνισαν ότι η αναταραχή στη “νότια γειτονιά” της ΕΕ αποτελεί για την Ευρώπη “πρόκληση και μια ευκαιρία όπως οι επαναστάσεις του 1989”, τόνισε το πρακτορείο.
Η επιστολή που απευθύνεται στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει σε μια κοινή ανακοίνωση στην οποία θα τονίζεται ότι “η ΕΕ και οι χώρες – μέλη της δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι, ο οποίος πρέπει να παραιτηθεί για να επιτρέψει τον πραγματικό εκδημοκρατισμό της χώρας”.
Βρετανία: «Έγκυρος συνομιλητής, όχι κράτος το Εθνικό Συμβούλιο»
“Η Βρετανία αναγνωρίζει κράτη, όχι κυβερνήσεις. Το προσωρινό εθνικό συμβούλιο είναι ένας έγκυρος συνομιλητής, με τον οποίο επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενότερα”, δήλωσε στο Ρόιτερς εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
“Έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει τώρα. Συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους για να το επιτύχουμε αυτό. Εξετάζουμε ένα φάσμα επιλογών και προσβλέπουμε στη συζήτηση αυτών με τον πρόεδρο Σαρκοζί και τους άλλους εταίρους στο αυριανό ευρωπαϊκό συμβούλιο”, προσέθεσε.
Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισής του ως μόνης νόμιμης αρχής, λέει η Γερμανία
Παρομοίως, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι “δεν τίθεται θέμα” αναγνώρισης του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου ως μόνης νόμιμης αρχής της Λιβύης.
“Δεν αναγνωρίζουμε μια κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε ένα κράτος”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης. “Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ενός συμβουλίου αντικαθεστωτικών στο διεθνές δίκαιο”, προσέθεσε. Το Βερολίνο αναγνωρίζει το λιβυκό μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο “ως κάποιον που μιλάει εξ ονόματος μερών του πληθυσμού”, σημείωσε.
Ο Μπερλουσκόνι περιμένει πρώτα τη θέση της ΕΕ
Ερωτηθείς για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως το μοναδικό “νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού”, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί “τη θέση μόνο μιας κυβέρνησης”. “Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να περιμένουμε να ακούσουμε τις απόψεις του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, η Ιταλία δίστασε αρχικά να εγκαταλείψει τον Μουάμαρ Καντάφι και στη συνέχεια ακολούθησε τη διεθνή κοινότητα, προσπαθώντας όμως να μην θέσει σε κίνδυνο τις προνομιακές σχέσεις της με τη χώρα αυτή.
Στο μεταξύ, η Ιταλία πρότεινε σήμερα –σ’ ένα ανεπίσημο non paper- να αρχίσουν να περιπολούν πλοία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Λιβύης για να αποτρέψουν τη λαθραία διακίνηση όπλων και να ελέγξουν τις προσπάθειες μεταναστών να μπουν στην ΕΕ.
Ουγγαρία: Η ΕΕ το έχει “ντε φάκτο” αναγνωρίσει
“Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια ντε φάκτο αναγνώριση λόγω των συναντήσεων για τις οποίες γνωρίζετε”, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι, σε δηλώσεις που έκανε πριν από τη σύνοδο με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για την κρίση στη Λιβύη.
Ο Μάρτονι αναφερόταν στο γεγονός ότι δύο μέλη του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου συναντήθηκαν χθες με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.
“Τώρα έχουμε επαφές με το εθνικό συμβούλιο, αυτό μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει ως μια ντε φάκτο αναγνώριση, η οποία δεν είναι βεβαίως μια νόμιμη αναγνώριση, ωστόσο αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να αναπτύξουμε επαφές με αυτό το εθνικό συμβούλιο”, κατέληξε ο Μάρτονι.
ΝΑΤΟ: Οποιαδήποτε δράση θα πρέπει να πληροί κάποιους όρους
“Οποιαδήποτε επιχείρηση κάνουμε χρειάζεται να σέβεται τρεις βασικές αρχές: πρώτον πρέπει να υπάρχει προφανής ανάγκη για δράση του ΝΑΤΟ, δεύτερον πρέπει να υπάρχει μια σαφής νομική βάση και τρίτον πρέπει να υπάρχει στέρεη υποστήριξη στην περιοχή”, σημείωσε ο Ράσμουσεν, την ώρα που οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν τις επιλογές που υπάρχουν για αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων.
“Ο χρόνος εξακολουθεί να πιέζει (…) είναι τώρα ημέρες πολλές που το ΝΑΤΟ έχει διαβουλεύσεις με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων, η οποία είναι γρήγορη”, προσέθεσε ο Ράσμουσεν κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
“Ως στρατιωτική συμμαχία και υπεύθυνος διεθνής παράγοντας, το ΝΑΤΟ οφείλει σήμερα να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο στο πλαίσιο ενός προληπτικού σχεδιασμού. Αυτό κάνουμε”, σημείωσε. Μπορεί να πρόκειται για την υποστήριξη μιας επιχείρησης ανθρωπιστικού χαρακτήρα, “αλλά είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κι άλλων επιλογών αν αυτό είναι απαραίτητο”, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το θέμα των σημερινών συζητήσεων μεταξύ των 28 υπουργών.
Τηλεφωνικός διάλογος πρεσβευτή των ΗΠΑ με αντικαθεστωτικό
Τέλος η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε σήμερα μια ηχογράφηση, την οποία παρουσίασε ως τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, χώρα την οποία έχει εγκαταλείψει, με τον στρατιωτικός υπεύθυνος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών.
Η λιβυκή τηλεόραση ανακοίνωσε ότι μεταδίδει “μια τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη με τον πράκτορα Όμαρ αλ Χαρίρι στη Βεγγάζη”, στην ανατολική Λιβύη, προτού αναστείλει για σύντομο χρονικό διάστημα το πρόγραμμά της για να μεταδώσει την ηχογράφηση αυτή, η οποία διήρκεσε επτά λεπτά.
Στην ηχογράφηση αυτή ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζιν Κρετς ρωτάει μέσω ενός διερμηνέα τον αξιωματικό των αντικαθεστωτικών για την κατάσταση αυτών που έχουν εξεγερθεί και για τις σχέσεις του με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.
Ο Κρετς ρωτάει επίσης αν οι στρατιωτικές του ευθύνες υπόκεινται στον έλεγχο του Συμβουλίου.
Ο Χαρίρι του απαντάει: “Είμαι μέλος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου (…) Είμαι υπεύθυνος των ενόπλων δυνάμεων, αλλά υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου”.
Ο πρεσβευτής ρωτάει εξάλλου αν ο αξιωματικός αυτός είχε επαφές με αντικαθεστωτικούς στη Μιζουράτα και τη Ζαουΐγια, τις δύο πόλεις στις οποίες σημειώνονται συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι.
“Είμαι υπεύθυνος των δυνάμεων που βρίσκονται στις ζώνες που έχουν απελευθερωθεί στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης (…) Κατά κανένα τρόπο δεν θα αποκαλύψω τις αρμοδιότητές μου”, σημείωσε ο Χαρίρι.
Ο συνταγματάρχης Καντάφι κατηγόρησε χθες το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο για “προδοσία”, χαρακτηρίζοντας τα μέλη του πράκτορες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011, 16:16
Διαβάστε επίσης: Σε αναζήτηση κοινής στάσης για τη Λιβύη