Μήνυμα σε αυστηρό τόνο ότι ο νόμος για αξιολόγηση και επανέλεγχο θα εφαρμοστεί έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή.
«Τα ψέματα τελείωσαν, να το ξεκαθαρίσουμε μία και καλή: Ο νόμος θα εφαρμοστεί και για την αξιολόγηση και για τις μετατροπές των συμβάσεων» διεμήνυσε, στους εκπροσώπους των εργαζομένων του Δημοσίου.
«Νόμος δεν είναι μόνο το δίκιο του εργάτη ή ό,τι αρέσει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Νόμος είναι αυτό το οποίο ψηφίζεται από την ελληνική Βουλή, από την πλειοψηφία που ανατρέπεται μόνο σε εθνικές εκλογές και εφαρμόζεται σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία» σημείωσε.
«Επιλεκτική εφαρμογή των νόμων έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο» απάντησε ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος τονίζοντας: «Δεν είναι μόνον ο νόμος 4250 για την αξιολόγηση που πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι και ο νόμος του 2004 για τη στοχοθεσία (σ.σ. αξιολόγηση επί συγκεκριμένων στόχων). Γιατί δεν εφαρμόζει το υπουργείο το νόμο αυτό, αν πραγματικά θέλουμε να εφαρμόσουμε τους νόμους;»
«Συμφωνούμε πως δεν υπάρχει νομιμότητα α λα καρτ» ανέφερε και η Δέσποινα Κουτσούμπα εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Πώς λοιπόν ο κύριος υπουργός λέει πως το ΑΣΕΠ, που είναι ανεξάρτητη αρχή και τελικός κριτής, είναι υποχρεωμένο, είτε να απολύσει έναν εργαζόμενο σύμφωνα με τα πορίσματα των ελεγκτών, είτε να επιστρέψει το πόρισμα για επικαιροποίηση; Οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά το ΑΣΕΠ το οποίο όμως, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κυρίου Μητσοτάκη, δεν δικαιούται να έχει δική του κρίση…» συμπλήρωσε.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, του νομοσχεδίου για την ανοικτή διάθεση των δημοσίων εγγράφων, επικεντρώθηκε στα επίμαχα άρθρα που αφορούν τον έλεγχο για την ενδεχόμενη χρήση πλαστών πιστοποιητικών εκ μέρους δημοσίων υπαλλήλων και τις παρατυπίες έως παρανομίες που έχουν ενδεχομένως υπάρξει κατά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου, το 2005, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.